hirdetés
Amit a közösségi adószámról tudni kell ege Új társasági forma: európai gazdasági egyesülés. kamarai kritika

Kamarai kritikai az önfoglalkoztatásról. Megoldható?

Címlap     Hírek   Info   Fórum   Impresszum   
   Vállalkozás indítása
A jövedelem és az eltartotti pozíció vizsgálata
Adófórum.hu
2003. augusztus 13.

Vannak olyan személyek, akik nem biztosítottak, de mégis fizetniük kell (kellene) a 11 %-os egészségbiztosítási járulékot. Nem sokszor hallottunk róla, hogy e jogszabályi rendelkezés végrehajtását ellenorizték volna, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell ismernünk a rendelkezést.

 

Tényleg nem széles kört érint, viszont akit igen, annak fontos lehet az alábbi segítség. A Tbj. 39. § (2) bekezdése szerint az a belföldi személy, aki e törvény szerint biztosítottnak vagy ilyen biztosított eltartott hozzátartozójának nem minősül és egészségügyi szolgáltatásra a 16. § a)-p) pontja szerint sem jogosult és a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét elérő jövedelemmel rendelkezik, köteles havonta, az előzőekben meghatározott minimálbér 11 százalékának megfelelő összegű egészségbiztosítási járulékot fizetni.

Ha a járulékfizetési kötelezettség a naptári hónap teljes tartama alatt nem áll fenn, egy naptári napra a minimálbér 30-ad részét kell figyelembe venni. A fizetési kötelezettség elbírálása során a Tbj. 8. § előírásaira is figyelemmel kell lenni. Amennyiben a biztosítási jogviszony nem szünetel a Tbj. 39. § (2) bekezdése szerinti fizetési kötelezettség nem állapítható meg. A biztosítási jogviszony szünetelése esetén, ha a magánszemély jövedelme eléri a Tbj. 39. § (2) bekezdésében meghatározott összeget, akkor a fizetési kötelezettséget akkor is meg kell állapítani, ha az nem egész hónapra áll fenn.

A Tbj. 16. § (1) bekezdés k) pontja szerint az eltartott hozzátartozó abban az esetben nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ha havi jövedelme meghaladja a tárgyév első napján érvényes minimálbér összegének 30 százalékát. Az eltartotti minőséget a Tbj. 39. § (2) bekezdése nem érinti. Amennyiben a Tbj. szerinti eltartott személy a Tbj. 39. § (2) bekezdésében meghatározott jövedelemmel rendelkezik a 11%-os egészségbiztosítási járulék megfizetésére nem kötelezett.


vissza
Hozzáadás
kedvencekhez

hirdetés


hirdetés
Domain regisztráció,
tárhelybérlet kis- és
közép-
vállalkozásoknak a
legkedvezőbb áron!

hirdetés
ConnectAD

hirdetés

   Európai Unió           
   Adózás                    
   Jog                          
   Marketing                
   Pénzügyek               
   E-business                
   Tanácsadás              
   Üzleti etika               
   A vállalkozó             
   Névjegy                    
   Hasznos linkek         
   Címjegyzék              
   Színes                      
   Hírek                         
   Archívum                 

EGYÜTTMŰKÖDŐ
PARTNEREINKBankWeb

Vállalkozó Kedvű Fiatalok Klubja


Egység:
Ebből
Ebbe:

 

 

 

     
  Impresszum I Adatvédelem I Médiaajánlat
Írja meg véleményét:
velemeny@vallalkozas-online.hu