2020-08-04 18:46 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow A vállalkozó arrow Hogyan legyünk jobb vállalkozók II.

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 18 vendég van az oldalon.
Hogyan legyünk jobb vállalkozók II. Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online   
2006-05-08 16:28
Cikk tartalomjegyzék
Hogyan legyünk jobb vállalkozók II.
Oldal 2

Segítségre van szükségünk, hogy újra fellendítsük a vállalkozásunkat? Kifogytunk a kreatív ötletekből? Nézzük a következő tippekből álló listát a vállalkozásunk fellendítéséhez. Legyen ez a jövőben az ellenőrzőlistánk, ha esetleg elakadnánk. Tanuljuk meg, hogyan vezessük a vállalkozásunkat hatékonyan.


Okos pénzmegtakarítási taktikák

11. Fejlesztési potenciál vásárlása.
Néha nem azzal takarítunk meg pénzt, amit veszünk, hanem ahogyan vesszük. Vessen egy pillantást a következő tippekre:

A költségvetés kiterjesztése barter által. Az árucsere, vagy szolgáltatáscsere a kiadások csökkentésének remek eszköze. Ha nem szívesen üzletel közvetlenül más cégekkel felbérelhet barter brókereket, vagy csatlakozhat egy kereskedelmi barter klubhoz.

A kifizetések időzítése. Kérjen a szállítóitól engedményeket azonnali fizetés esetére. Ha ez nem lehetséges, akkor fizessük ki a számlákat olyan későn, amilyen későn csak lehetséges büntetés nélkül. Minél tovább van a pénz a számlánkon, annál tovább kamatozik nekünk. Azért ne essünk túlzásba semmiképpen sem, mint ahogyan az a mai magyar üzleti életben szokás.

Társulások. Sok kereskedelmi szövetség ajánl kedvezményeket számos területen, mint pl. a biztosítás, autó bérlés, távolsági hívások, és ezért elfogadható tagdíjat kérnek. Keressük meg az utolsó három ajánlatot. Ha egy szállítónak vagy szolgáltatónak a versenytársa alacsonyabb árát idézzük fel a partnernek, akkor gyakran lejjebb engedi az árat, hogy elnyerje az üzletet.

12. Az alkalmazottak.
Az alkalmazottak lehetnek a legdrágább befektetések. Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy készen állunk egy teljes munkaidős alkalmazott felvételére, kifizetni a járandóságait, és a HR problémákkal szembe nézni, vannak más lehetőségek is. Munkaerő kölcsönzésnek nevezik, amikor a munkaerőt átadjuk egy professzionális szervezetnek, akik kölcsönzik nekünk a munkaerőt. Ezzel jelentős megtakarítást érhetünk el a járandóságok területén.

Másik lehetőség, hogy állandó alkalmazottak helyére ideiglenes munkaerőt veszünk fel a sürgős esetek ellátásához. Szerezzünk ingyenes, vagy olcsó segítséget, ennek remek formája a főiskolai hallgatók gyakorlati alkalmazása. A közeli egyetemeken érdeklődhetünk további információkért.

13. Biztosítás.
A biztosítások kötése az a szükséges rossz, amit az okos vállalkozók eltűrnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sokat kell rá költenünk. Lássunk néhány ötletet:

Társulás. Biztosítás kötése előtt tájékozódjunk az illetékes szakmai szövetségnél. Sok szövetség nyújt versenyképes csoportos biztosításokat.

Növeljük a kivonható részt. A kivonható rész növelése gyakran csökkenti a felárat. Még ha fizetni is kell értük, valószínűleg kevesebb lesz, mint amennyit megtakarítottunk.

Társ vész esetén. Azzal, hogy szerzünk egy olyan helyet, ahol nagyobb katasztrófa esetén is folytathatjuk az üzletet, sokat takaríthatunk meg a megszakítási biztosításon. Például megegyezhetünk egy másik céggel, hogy katasztrófa esetén kölcsönösen használhatjuk a másik létesítményeit.

14. Irodai többletmunka.
Az apró irodai kötelezettségek az utolsó filléreket is elvihetik, ha nem vagyunk elég ügyesek. Vegyünk újratöltött nyomtatópatronokat. Az árusítókat megkereshetjük az arany oldalakon, vagy a Google rendszerében. A nyomtatások testreszabásához letölthető formanyomtatványokat is találhatunk. A Vállalkozás-online.hu „Letöltés” rovata remek hely a kezdéshez. Egy másik megtakarítási mód a használt felszerelések vásárlása. Használt számítástechnikai eszközök, valamint bútorok vásárlásával akár 60%-ot is megtakaríthatunk.

15. Költséghatékony reklámtevékenység.
Adott pénzügyi keretek kört akarunk eladni? Az ismerősök segíthetnek. Három módja is van, hogy a közeli emberek segítsenek a marketing tevékenységben:

1. Osszuk meg a marketingköltségeket a környező vállalkozásokkal. Hirdessünk társultan, vagy alkossunk marketing szövetséget, használjunk közös levelező listát, használjunk közös elosztási csatornákat, és áruljunk kiegészítő termékeket.
2. Az ismerősök segíthetnek. Az ismerősöktől a legjobb amit kaphatunk az ajánlások, azok listája, akiknek szükségük lehet a termékünkre, vagy szolgáltatásunkra. Ne féljünk kérdezni. A kapcsolataink megadhatják az elérhetőségeinket a jövőbeni partnereknek. Ahogy nő az ajánlások száma, úgy nő a vállalkozás növekedésének a lehetősége is, amelyet az ajánlások teremtenek meg.
3. Boldog-e a vevő? Az ügyfelek informális beszélgetéseken elmondott jó tapasztalatai másokat is arra buzdíthatnak, hogy a mi szolgáltatásunkat, vagy termékünket vegyék igénybe.

Ismerjük meg jobban a technológiát

16. Legyünk naprakészek!
A következőkben lássunk néhány kevésbé drága felszerelést, amelynek megvásárlásával a számítógépeket újra gyorssá tehetjük:

Merevlemez. Az egyik legfontosabb, hogy a számítógép sok információt tudjon tárolni. Ha biztonsági mentést szeretnénk készíteni, vagy a videó fájlokat tárolni, vagy egy találkozóra szeretnénk elvinni valamit nagy kapacitású tárolón, több megoldás is kínálkozik. CD-ROM/R/RW és DVD-ROM/R/RW meghajtók. Egy gyorsabb meghajtó beszerzése jelentős teljesítménynövekedést eredményezhet.

Processzor fejlesztések, és gyorsítók. Ezek a fejlesztések azáltal növelik a teljesítményt, hogy adott idő alatt több adatot tudnak feldolgozni. A különböző gyorsítók ezt azáltal érik el, hogy átveszik egyes műveleteket, több memóriát biztosítanak, ezáltal felszabadítják a számítógép processzorának egy bizonyos teljesítményét, amivel az más szoftvereket futtathat.

Memória. Habár az összes eddig említett eszköz növeli a számítógép használhatóságát, a legjobb módja a teljesítmény növelésének mégis a memória bővítése.

17. Vásárlólista.
Ha időt és erőforrást kívánunk szánni új technológia megvásárlására, akkor azoknak meg kell érnie a befektetést. A következő fejlesztéskor vessünk egy pillantást a következő listára:

1. Tárgyaljuk át újra a szolgáltatók és tanácsadók szerződését. A telekommunikáció területén érhetünk el eredményeket alkudozással. Értékelések és ellenőrzések segítségével győződjünk meg róla, hogy nem fizetünk-e túl sokat. Ahelyett, hogy a távolsági és helyi szolgáltatónk is ugyanaz a cég legyen, válasszuk külön őket. Jobb bánásmódban részesülünk majd, és kevesebbet kell fizetnünk.
2. Győződjünk meg róla, hogy valóban szükség van az új technológiára. Vegyünk listára minden PC-t, nyomtatót és szoftvert. Próbáljuk meg a vásárlásokat állandósítani, standardizálni a konfigurációkat, és kerülni a felesleges duplikációkat.
3. Mindezek üzemeltetésére állítsunk fel egy rendszert. Válogassuk be az IT részleg embereit, és rendszeresen konzultáljunk velük a szükségleteikről, és a megtakarítás lehetőségeiről.

18. Vásároljunk okosan.
Nem kell feltétlenül minden pénzünket elkölteni, csak tudni kell, hogy hogyan kapjunk a legtöbbet a pénzünkért. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a fő rendszerek védelem nélkül maradjanak. A garancia megnyugtat. Fontos tudni, hol a határ, és hogy mikor alkudhatunk még egy kicsit többet.

A diszkont áruházak olyan részlegekkel rendelkeznek, ahol jó áron juthatunk hozzá mindenhez a laptoptól a nyomtatópatronig. Nem fogunk azonban sok „egy az egyben” szolgáltatást találni. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mire van szükségünk, ne féljünk jó üzletek után keresgélni. Ha kérdéseket kell feltennünk, menjünk máshova.

Azon is sokat takaríthatunk meg, ha szorosan együttműködünk egy kiemelt viszonteladóval. Akkor különösen hasznos ez, ha nagyobb beruházás esetén azt akarjuk, hogy az eladó telepítse is a megvásárolt eszközöket. A viszonteladó tisztában lesz a speciális ajánlatokkal, amelyek megfelelnek elvárásainknak. A megfelelő viszonteladó kiválasztása is fontos azonban. Nézzük meg mióta működnek, és hogy van-e tapasztalatuk a mi iparágunkban.

19. Ne hagyjunk (papír)nyomot.
Papírra írunk? A technológia segítségével a papír használatát akár teljesen el is kerülhetjük. A következő kilenc pont segít nekünk az egyre csak tornyosuló papírhalmoktól megszabadulni:

• Számítógépek: A PC-k, laptopok, és kézi számítógépek használatának kombinációjával mobilis, flexibilis, és papír nélküli működést érhetünk el.
• Szkennerek: A szkennerek digitális képeket hoznak létre, amelyeket könnyű tárolni, illetve cserélni. A hálózat leterhelésének elkerülése érdekében ajánlatos valamilyen képtömörítési eljárást alkalmazni, valamint használjuk egyetlen formátumot, amely megkönnyíti a keresést és indexelést.
• E-Mail. Az e-mail a papír feljegyzések remek helyettesítője. Egy hatékony levelező rendszerben a felhasználónak képesnek kell lennie az üzenetek szűrésére. A dolgozók e-mail, fax és hangüzeneteit egy egységes rendszerrel kell lebonyolítani.
• Tároló rendszerek: A nagy sebességű, centralizált információkezeléshez elengedhetetlen egy stabil, ám elérhető tároló rendszer bevezetése. Nézzünk utána a RAID, illetve iSCSI alapú rendszereknek.
• IP alapú Fax A régi unalmas faxgépeket váltja fel az Internet vagy e-mail alapú fax technológia.
• Vezeték nélküli hálózatok (WLAN) A WLAN napjainkban futótűzként terjed, mobilizálva az elektronikus információkat, valamint könnyen hordozhatóvá, és elérhetővé téve azokat.
• Biztonságos távoli hozzáférés: A VPN-ek segítségével az alkalmazottak, és utazó ügynökök könnyen elérhetik a vállalkozás hálózatát, amellyel elkerülhető a dokumentumokkal teli aktatáskák igénye.
E-learning rendszerek: A továbbképzésen résztvevő alkalmazottak elköszönhetnek a könyvektől, ha on-line oktatási rendszereket használnak. (Itt olvashat az e-learning lehetőségekről.)
• Fejlett nyomtatók: A papír mindkét oldalára nyomtató nyomtatók jelentősen csökkenthetik a felhasznált papír mennyiségét.

20. Készítsünkbiztonsági mentést!
Bármikor elveszíthetjük a számítógépet, pl. ha egy laptopot ellopnak, vagy ha egy asztali számítógép tönkre megy. Legyünk felkészültek: Hetente, vagy akár naponta csináljunk biztonsági mentéseket. Használhatunk hordozható merevlemezeket, DVD írókat, vagy on-line tárhelyeket.

Számos hálózati adattároló megoldás létezik, pl.:

• Közvetlen kapcsolt tároló: A DAS-ként ismert eljárás a tároló egységeket közvetlenül a szerverhez csatlakoztatva használja.
• Hálózati kapcsolt tároló: NAS, ebben az esetben helyi hálózaton tároljuk az adatot, nem pedig a gépen. A szerverektől való elválasztás általában növeli azok teljesítményét.
• Tároló hálózat: SAN, ebben az esetben egy külön erre a célra készülő elkülönített hálózatot hoznak létre, amely magas biztonsági szinttel rendelkezik.
• iSCSI SAN: A SAN ezen formája az előző minden tulajdonságával rendelkezik, csak könnyebb telepíteni, alacsonyabb a költsége, és a növekedéssel a kezelése sokkal könnyebbé válik az előzőnél.
• Kezelt tárolóhálózat: A kezelt hálózati szolgáltatásokat erre szakosodott szolgáltatók ajánlják. A vállalkozás szerződhet egy ilyen szolgáltatóval, aki kiépíti és fenntartja a hálózatot.

Mindegy melyiket választjuk, jobb félni, mint megijedni amennyiben az adatainkról van szó. 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |