2022-01-27 10:42 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 7 vendég van az oldalon.
Gyakran Ismételt Kifogások Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2006-08-01 15:57

Ha megkérdeznénk egy vállalkozót, hogy készít-e stratégiai tervet, alighanem elsőként gondolkodás nélkül azt válaszolná kérdésünkre, hogy erre nincs ideje. Bár gyakori indok, ez nem más, mint egyszerű kifogás.


A válasz mögött az a gondolat húzódik meg, hogy a vállalkozást inkább irányítják a körülmények, mintsem a vállalkozó maga. Ez gyakran vezet "tűzoltó munkához", aminek eredményeként már nem mindig lehet a problémákat megfelelően megoldani. Nem beszélve arról, hogy mire lekezdjük az egyik "tüzet" oltani, máris ott a következő, és így tovább.

Természetesen vállalkozóként mindig részt kell venni a napi munkában, de nem szabad elfelejteni, hogy az idő olyan erőforrás ami véges az ember számára, így gazdálkodni kell vele. A sok egyéb felelősség mellett, az időbeosztást is tudni kell kezelni, felismerve a prioritásokat és azok súlyát. Ha vállalkozóként tervezési rendszerben gondolkodunk, akkor nem csak eszközöket tudunk kialakítani céljaink eléréséhez, hanem struktúrát is kialakítunk, amivel kezelni lehet az idő problémáját is. e nélkül nem nehéz belátni, hogy soha nem fogunk a munkáink végére érni.

Főleg a kezdő vállalkozásoknál lételem annak belátása, hogy a kidolgozott stratégiát fel lehet használni a gyakorlatban, és nem szabad kifogásként kezelni használhatatlanságát. Ellentmondásba keveredhet az a vállalkozó, aki arra hivatkozva, hogy mivel kezdőként nem tudja befolyásolni környezetét, csak sodródik az eseményekkel, ezért nincs szüksége stratégiai tervezésre. Ha engedjük, hogy a tehetetlenség érzése uralkodjon el rajtunk mint vállalkozón, akkor a sikerünk eleve elérhetetlenné válik, és a csőd borítékolható. A tervezés ezért segíthet feltérképezni azokat a területeket, amelyek irányíthatóak, és segít a felkészülésben az előre látható veszélyeket illetően. Az esetleges veszélyeket minimalizálni kell tudni, esetleg a magunk hasznára fordítani. A stratégiai tervezéssel könnyebben figyelemmel tudjuk kísérni a vállalkozásunkkal kapcsolatos eseményeket, és már előre felkészülhetünk a reakciónkkal.

Gyakori kifogás az üzleti titkok kiszivárgásától való félelem is. Sok vállalkozó fél papírra vetni terveit, mert az könnyen a versenytársak kezére juthat. Ha jobban meggondoljuk, a versenytársaktól anélkül is lehet tanulni, hogy azok dokumentumait megszereznénk. Egy induló vállalkozás is felméri a versenytársait, mielőtt megkezdené működését, így sok sikertényezőre rá lehet jönni különösebb erőfeszítés nélkül is. természetesen ez nem jelenti azt, hogy a stratégiánkat mondjuk a vállalkozásunk honlapján közzé kellene tenni, de mindenképpen érdemes papírra vetnünk, hogy könnyebben ellenőrizni tudjuk azt, hogy hol is tart jelenleg vállalkozásunk.

Sokkal egyszerűbb úgy irányítani a vállalkozásunkat, hogy a terveinkkel csak a fejünkben számolunk el, mintsem azzal a listával, amit még az induláskor állítottunk össze. Ez érthető ugyan, de nem elfogadható az üzleti siker szempontjából. Ha már saját magunkat sem tudjuk elszámoltatni, akkor hogyan fogjuk ezt megtenni az alkalmazottainkkal? Így egy újabb kifogáshoz jutottunk, ami nagy veszélyt jelent a vállalkozás sikerére nézve.

Érdemes megfontolni a fent említett gyakori kifogásokat, és esetleg változtatni, ha szükséges. Vállalkozóként nagyobb kockázatnak teszi ki magát az ember, és ezeket a kockázatokat kezelni kell tudni, lehetőség szerint minimalizálni, illetve kiaknázni.
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |