2020-07-10 15:23 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Interjú arrow Egyre fontosabb célcsoport a kkv-k

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 23 vendég van az oldalon.
Egyre fontosabb célcsoport a kkv-k Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Nagy Sándor   
2006-08-12 22:10

Tatár Attila, a BankWeb.hu vezetője szerint hosszú távon a bankok számára egyre fontosabb célcsoport lesz a kisvállalkozói, továbbá jelentős fejlesztési források fognak bekerülni az országba.
Vállalkozás-online.hu : Azt olvastam az egyik cikkében, hogy a „A hitelfelvételre már előre, legelőször a cég alapításakor kell gondolni…". Ön hogy látja: induló vállalkozás milyen könnyen juthat ma Magyarországon banki hitelhez?

Tatár Attila: Az induló vállalkozások hitelezését a bankok az alábbiak miatt nem vállalják szívesen: nagyon kevés éli meg közülük a működésének harmadik évét, nincs értékelhető mérlegbeszámolójuk (minősítő rendszer nem használható), gyakran a tulajdonosok sem vállalnak jelentősebb kockázatot (magáningatlan jelzálogosítása). Tehát érthetően nehéz induló vállalkozásként hitelhez jutni, de nem lehetetlen. Jelentős biztosíték, megfelelő vevői kapcsolatok és üzleti terv esetén van rá mód.

V-o.hu : A hitelek helyett nem éri meg jobban „üzleti angyalokkal" finanszírozni – akár már működő vállalkozásnak is?

T.A.: A hazai kisvállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy nagyon válogathassanak, de tegyük fel, hogy a jobbak tényleg alternatívaként kezelhetik a kérdést: milyen forrást vonjanak be? Két szempont alapján döntenek: a megoldás a legolcsóbb legyen és ne csorbuljanak jelentősen a tulajdonosi/cégvezetői jogok. Tehát elsősorban a vissza nem térítendő támogatások, aztán a kamattámogatásos hitelek jelentik a jó forrást, aztán a „sima” bankhitelek és csak a végén a kockázati tőkebefektetés. Ez utóbbi ugyanis nem szokott olcsóbb lenni a bankhitelnél és a banknál jelentősebb részvételt kérnek a cég életéből.

V-o.hu : A megváltozott gazdasági helyzetben milyen jövőre számít a vállalkozások finanszírozását illetően?

T.A.: Ha a megszorító csomagra gondol, akkor sajnos én is azt látom, hogy sok kisvállalkozás fog tönkremenni és feketegazdaságban terjeszkedni. Ezzel együtt természetesen a bankok is óvatosabbak lesznek. Hosszú távon azonban nem vagyok ilyen pesszimista. A bankok számára egyre fontosabb célcsoport lesz a kisvállalkozói, továbbá jelentős fejlesztési források fognak bekerülni az országba. Tehát a banki verseny és a támogatások, pályázati pénzek jelentős lendületet adhatnak ennek a vállalati szegmensnek. Hogy ez az idő mikor jön el? Nehéz megjósolni, de a folyamatok ebbe az irányba haladnak.

V-o.hu : Az elektronikus kereskedelemben alapvető feltétel, hogy a fizetési rendszerek zökkenőmentesen tudjanak működni. A magyar piacon ez mennyire megoldott, és a vállalkozások milyen intenzitással érdeklődnek Önnél az e-fizetési lehetőségek iránt?

T.A.: Az e-banki megoldások ma már a napi rutin szintjén működnek a legtöbb vállalkozásnál, ez alól a kisvállalkozások sem kivételek. Sok egyedi számlavezetési csomag érhető el, egyedi igények alapján is tudnak választani. Nem különösebben jelentős az érdeklődés, ezek alapvető banki szolgáltatás körébe tartozó termékek, ezekhez nem igazán kell tanácsadó, de természetesen azért van rá példa.

V-o.hu : Az e-banki szolgáltatások sikeresnek bizonyultak a magyar piacon, vagy még korai lenne véleményt mondani?

T.A.: Az elmúlt évben 44%-kal nőt a vállalati internetbankos ügyfelek száma, 112 ezer ilyen ügyfél volt 2005. végén egy felmérés szerint. Olcsóbbak és kényelmesebbek a papír alapú megoldásnál, tehát a kérdés szerintem eldőlt, kevés konzervatív vállalkozás áll ellen az új megoldásoknak. Sokan félnek attól, hogy nem teljesen biztonságos ez a megoldás, de véleményem szerint kellő odafigyeléssel és az alapvető szabályok betartásával (pl. SMS-en kapott egyedi azonosító) biztonságosan használhatóak ezek a rendszerek. A „gyenge láncszem” szerintem sokkal inkább a személyi tényező a biztonsági kérdéseknél.

V-o.hu : Miben térnek el a hazai befektetési szokások a Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban megszokott gyakorlattól?

T.A.: Röviden mindenben. Más a vagyoni-jövedelmi és nem utolsó sorban a kulturális háttér. Majd ha nálunk is lesz idő a befektetési szemlélet kialakulására, a fiatalok már az iskolapadban és a családban megtanulják az alapokat, a pénzkezelés és a befektetés rejtelmeit, akkor változni fog a helyzet. Jelenleg a félelem is arra kényszerít sokakat, hogy ne tegyék láthatóvá a pénzüket, félnek a kiszámíthatatlan változásoktól, feljelentésektől. Az emberek nem buták, ha a feltételek megfelelőek lesznek és lezajlik legalább egy generáció-váltás, a dolgok pozitív irányba fognak változni.

V-o.hu : Teljes intenzitással 2003-tól foglalkozik a BankWeb.hu portállal, ami mára szépen kinőtte magát. Pénzügyi tanácsadóként és a portál fenntartójaként Ön hogy látja, milyen nehézségeken kell átmennie egy induló honlapnak, és milyen tanácsot tudna adni ez ügyben olvasóinknak?

T.A.: Erre a kérdésre nem lehet röviden válaszolni. A legnagyobb nehézséget a megtalálásunk nehézségei jelentik. Ma már akkora az internet, hogy nem elég egy jó név és megfelelő tartalom, költeni kell a hirdetésre vagy megfelelő szövetségesek kellenek (forgalmas oldalak), különben nem fogják a legjobb ötlettel rendelkező kezdő weblap építőket sem megtalálni. Sok jó kezdeményezés van, de kevés a direkt internetes bevétel, nem tudnak megerősödni, csak látszólagos az „internet demokratizmusa”. Mindenki mindent megtehet, de az internetet ma a nagyok határozzák meg. Éberen és ha kell vagyonokat költve őrzik privilégiumaikat. Pl.: ezt az interjút hányan fogják olvasni?
Utolsó frissités ( 2009-01-07 12:19 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |