2022-01-27 09:27 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 3 vendég van az oldalon.
Vevőelégedettség a neten Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Internet-marketing.hu   
2006-08-24 12:36

Az email-ben történő vevőmegkérdezés nemcsak egyszerű, de gyorsan kivitelezhető, és a költségei is minimálisak. Az alábbiakban bemutatjuk a módszer legfontosabb előnyeit, cikkünk második részében pedig részletes útmutatót adunk a kivitelezéshez.


Vevőmegkérdezés e-mailben - a bárki által használható megoldás A vevőmegkérdezés a marketing egyik fontos eszköze, azonban a hagyományos módszereket alkalmazva nemcsak nehézkes, de rendkívül költséges is. A kis és középvállalatok rohanó hétköznapjaiba ráadásul nehezen fér bele a kérdőívek elkészítése, kiküldése és feldolgozása, nem is beszélve az eredmények beépítéséről a vállalat folyamataiba!

Erre a problémakörre nyújt megoldást az e-mailben történő megkérdezés, hiszen egyszerű kivitelezhetősége és rendkívüli költséghatékonysága révén még a legkisebb cégek is megengedhetik maguknak.

A következőkben leírjuk ennek a módszernek a legfőbb előnyeit, bemutatjuk, hogy milyen kérdéseket kell végiggondolnia, mielőtt hozzálátna.

Az e-mail alapú kérdőív legfontosabb előnyei:

- Alacsony költség. Nem kell költeni borítékra, levélpapírra, postaköltségre, postabontásra és adatbevitelre. A kérdőív megtervezésén kívül gyakorlatilag egyetlen költség jelentkezik, az az e-mailek elküldésének költsége (a küldő szoftver ára vagy használatának díja), azonban ez töredéke a hagyományos úton történő küldés költségeinek.

- Egyszerű feldolgozás. Ha a megfelelő szoftverrel kerülnek elküldésre az űrlapok, akkor az űrlap "Elküld" gombjának megnyomásakor az adatok azonnal az eredeti adatbázisba kerülnek. Így gyakorlatilag nincs is szükség feldolgozásra!

- Magas válaszadási arány (10% - 15%). Mivel a címzetteknek nem kell kibontani egy levelet, tollat keresni, majd a válaszokat elfaxolni vagy postára adni, hanem csak megjelölni a válaszokat magában az e-mailben elhelyezett űrlapon, és megnyomni az "Űrlap elküldése" gombot, jóval több kitöltés történik.

- Rendkívül gyors. A kiküldéstől számított 24 órán belül beérkezik a válaszok 60%-a, és 72 órán belül a 85%-a. Ez azt jelenti, hogy egy hétfőn kiküldött kérdőív kiértékelt eredményei már péntek délben ott lehetnek a cégvezetés asztalán!

- Hatékonyan beépíthető a vállalat értékesítési folyamataiba. A kérdőívre adott válaszok automatikusan - a kérdőív visszaküldésének pillanatában - az e-mail adatbázisba kerülnek. Az ide bekerülő adatokat - azoknál a válaszadóknál, akik erre engedélyt adtak - akár már azonnal is fel lehet használni automatizált és személyre szabott ajánlatok vagy egyéb levelek elküldésére!

Az e-mailben történő megkérdezés három leghatékonyabb formája

1. Teljes kérdőívek küldése. Ha több, mint két-három kérdésre szeretne választ kapni, egy komplett kérdőívet érdemes összeállítani. A kérdéseket tartalmazó HTML űrlap ugyanolyan formában készül, mintha a weboldalra kerülne, csak éppen az egész űrlap bekerül egy HTML levélbe, melyet egy erre alkalmas levélküldő program küld el. Az űrlap a kitöltés után az "Elküld" gomb megnyomáskor egy, a weblapon elhelyezett fájlt hív meg, amely elvégzi a feldolgozást, és eltárolja az adatokat egy adatbázisban. Az eltárolás történhet egy új adatbázisba, vagy akár ugyanabba, amelyben az e-mail címek is vannak. Ez utóbbi esetben az adatok szűrőként felhasználhatók a későbbi e-mail küldéseknél - természetesen csak abban az esetben, ha a válaszadók erre felhatalmazást adtak. A kérdések egyaránt kérhetnek be ügyfélparamétereket és tartalommal kapcsolatos véleményeket is. A kérdések összeállításánál ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a hagyományosan kiküldöttkérdőívek esetében.

2. Cikk végi, egy-két kérdéses kérdőívek küldése. Ez a módszer nyugodtan használható akár minden cikk vagy hírlevél végén, itt azonban ügyfélparamétert nem, hanem a küldött tartalommal kapcsolatos véleményt érdemes kérdezni.

3. Monitorozott kérdező-linkek küldése. Amikor egy kérdés két három opciója közül lehet csak választani, akkor egyszerű használata miatt lehet praktikus az ún. kérdezőlinkek használata. Egy tavalyi cikkünkben a következő képpen használtuk ezt a módszert két link formájában:

"... Kattintson ide, ha következő számunkban szeretne bővebb technikai tájékoztatást kapni a keresőmarketing technikai részleteiről! Kattintson ide, ha következő számunkból szeretné megtudni, hogy ki és milyen díjért végezné el Önnek oldala keresőoptimalizálását! ..."


Az eredmények ebben az esetben nem kerülnek külön adatbázisba, hanem a levél monitorozott linkjeinek átkattintás eredményei közt találhatja meg őket. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy gyakorlatilag semmi plusz technikai teendő nincs vele, mint elhelyezni a linkeket a HTML levélben, és elkészíteni azt az oldalt, amely közli az átkattintó látogatóval, hogy kérése / véleménye rögzítésre került.

Mikor érdemes teljes kérdőívet küldenie?

- Természetesen bármikor küldhet kérdőívet, amikor úgy érzi, hogy ezzel a módszerrel tud hozzájutni valamely fontos információhoz. Kiváltképp hasznos a kérdőív küldés, ha például egy, a termékeit, szolgáltatásait érintő jelentős változtatás előtt áll, hiszen ki más véleménye számítana annyira, mint a vásárlók, illetve a lehetséges vásárlók véleménye?!

- Érdemes véleményt kérni lehetséges vevőitől hírlevelére vagy egyéb információs termékére való feliratkozás után is (A komolyabb e-mail marketing szoftverek lehetőséget biztosítanak relatív időzítések létrehozására. Ez azt jelenti, hogy egy adott levél a feliratkozás dátumához képest az Ön által megadott napok számával később kerül elküldésre.). Sok esetben már a feliratkozáskor jó lenne az e-mail címen és a néven kívül egyéb adatokat is elkérni a látogatóktól, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy minden, a feliratkozáskor feltett újabb kérdés drámaian rontja a feliratkozási arányt. Ehelyett megteheti, hogy pl. a feliratkozás másnapján elküld (a rendszer)a feliratkozónak egy kedves levelet, amelyben leírja, hogy a következő hírleveléig akár x hét is eltelhet, és megmutatja neki, hogy addig is hol találja eddig megjelent cikkeit, vagy az egyéb érdekes információkat. Ugyanebben a levélben megkérheti az illetőt, hogy töltse ki az "alábbi" rövid kérdőívet, hogy Ön minél hasznosabb információkat küldhessen neki.

- Megteheti azt is, hogy egy feliratkozónak szintén relatív időzítéssel, de jóval később, mondjuk két hónappal a feliratkozás után küld el egy kérdőívet, amelyben az elmúlt időszakban kiküldött információk hasznosságáról érdeklődik.

Forrás: Internet-marketing.hu
Utolsó frissités ( 2009-01-07 11:58 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |