2021-04-13 03:05 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Menedzsment arrow VOIP hívások: mikor fizetős, mikor ingyenes?

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 10 vendég van az oldalon.
VOIP hívások: mikor fizetős, mikor ingyenes? Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Szekeres Viktor   
2006-12-04 12:29

"VOIP-on hívtál, akkor ez neked teljesen ingyen van?" - szegezte nekem a kérdést egy barátom a minap akit interneten át hívtam fel az irodájában. Számos VOIP szolgáltató kínál ingyenes hívásokat, de, hogy mikor, hová és kiket hívhatunk ingyen az gyakran a szerződés apró betűs homályába vész. Cikkünkben azt próbáljuk meg tisztázni, hogy mikor díjmentes egy VOIP-os hívás és mikor kell a pénztárcánkba nyúlni egy-egy hosszúra nyújt csevej után.

Igyenes hívások: de csak „hálózaton” belül! A vezetékes szolgáltatókkal szemben a VOIP-osoknál alapszolgáltatás a hálózaton belüli ingyenes hívás. Azaz fizetés nélkül hívhatunk Skype-ot Skype-ról, MSN-t MSN-ről és még sorolhatnánk. Fontos feltétele a hívás ingyenességének, hogy mindkét félnek ugyanazon szolgáltató hálózatában kell lennie.

Az egész világ: hálózaton belül A „hálózaton belül” kifejezés egészen mást jelnet egy VOIP szoltáltató és egy vezetékes szolgáltató szótárában. Míg a hagyományos szolgáltatók többnyire egy földrajzi területet hívnak hálózatnak (pl. 23-as körzet Budaörs és környéke) addig ezzel szemben a VOIP szolgáltatók „hálózaton belülinek” számítanak minden, a központi szerverükre feljelentkezett, a világ bármely részén lévő (internet kapcsolattal rendelkező) végpontot.

Például így nyílt lehetősége egy Horvátországban üzemelő hazai tulajdonban lévő szállodának magyar (06-21-es) telefonszámra szert tenni. Azóta a honi nyaralani vágyók egy helyi hívás áráért, közvetlenül a hotel foglalási osztályán tudnak tengerpartra néző szobát foglalni maguknak.

De ugyan emiatt hívhatjuk például az Egyesült Államokban élő rokonainkat teljesen ingyen, korlátlan ideig „hálózaton belül", de csak ha mindketten ugyan annál a VOIP szoltáltatónál vagyunk előfizetők!

További elönye a VOIP szoltáltatóknak, hogy „hálózaton belül” a konferencia és a video-beszélgetések is percdíj-mentesek. A világ különböző távoli részén, de egy cégnél dolgozók időről időre ingyen video- konferenciázhatnak egymással. Ez már önmagában milliós nagyságrendű megtakarítást eredményezhet(nincs repülő sem szálloda költség), a megspórolt időről nem is beszélve.

A video-konferencia résztvevő nem csak halják, de látják is egymást

Mikor kell fizetni a VOIP hívásért? "Számos cég pusztán telefonszámla-csökkentési céllal használ VOIP szolgáltatást az igyenes „hálózaton belüli” hívás lehetőségét egyáltalán nem használják ki” - meséli Sándor Zoltán aki több céges VOIP telefonközpont telepítésén van túl. Aki VOIP szolgáltatóval akar telefonszámlát megtakarítani jó helyen jár: ha ügyfeleinket vezetékes vagy mobil telefonjukon szeretnék elérni az bizony ugyanúgy díjköteles mit a vezetékes szolgáltatók esetében. De tény ami tény: számos hívásirányokba a megtakarítás mértéke elérheti az 50%-ot is!

Skype Skype legismertebb VOIP szolgáltató: csak „hálózaton belül” ingyenes...

A VOIP szolgáltatók kedvező tarifáit elsősorban külföldi vezetékes számok hívása esetén élvezhetjük. A hazai VOIP szolgáltatók gyakorlatilag mindegyike már 10 Ft/perc alatti tarifát kínál az Európai Unió országaiba, ami már nem több mint egy magyar helyközi beszélgetés díja. A dolog további szépsége, hogy az előfizetési díj többnyire szerényebb, nincs drága csúcsidős tarifa, ellenben kedvezményes éjszakai tarifára se számítsunk. Voip szolgáltató választáshoz jó kiindulópont lehet a voipszolgaltato.lap.hu oldal.

Vezetékes-mobil hívások: nem VOIP, GSM adapater a megoldás Aki azért választ VOIP szolgáltatót mert cége a vezetékes-mobil hívásain akar spórolni csalódni fog: ezek a beszélgetések ugyanis alig olcsóbbak mint a vezetékes szolgáltatók díjai. „Ezt a problémát GSM adapaterrel lehet könnyen megoldani. A készüléket használók jóval olcsóbb (kb. 20 Ft-os) tarifát fizetnek a (kb 50 Ft-os) vezetékes - mobil díj helyett. A megtakarítás mértéke elérheti az 50%-ot ebben az esetben is.” - teszi hozzá Sándor Zoltán.

Joggal merülhet fel a kérédés, hogy mennyibe kerül, ha egyik VOIP szolgáltató hálózatából egy másikat próbálunk meg hívni. A rossz hír az, hogy ez többnyire egyáltalán nem lehetséges, de ha mégis, a hívás mindenképpen díjköteles. A VOIP szolgáltatók közötti ingyenes átjárhatóságot (pl. Skype-ról ingyen hívhassunk magyar 06-21-es számokat stb.) szolgálja az un. ENUM projekt. Ha megvalósul, a rendszerhez csatlakozó VOIP szolgáltatók előfizetői ingyen hívhatják egymást.

De ez még a jövő zenéje.

Forrás: www.alkozpont.net
Utolsó frissités ( 2007-02-24 01:26 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |