2021-04-13 04:00 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Menedzsment arrow Új fogalom a vezetékes távközlésben: VOIP migráció

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 11 vendég van az oldalon.
Új fogalom a vezetékes távközlésben: VOIP migráció Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Szekeres Viktor   
2006-12-29 17:43

A vezetékes telefóniát alapjaiban megrengető internet telefónia egy újabb fogalom megtanulására kényszerít minket: a VOIP migrációra. De mit is takar ez a ma még nagyon is idegennek tűnő szószerkezet? Hogyan lesz ettől kevesebb a telefonszámla, kényelmesebb a telefonálás és egyszerűbb az életünk?

Jövőre már nincs visszaút A szakmában régóta köztudott: a VOIP(interneten át olcsóbb, gyakran ingyenes telefonálás ilyen pl. a Skype) napjaink legdinamikusabban fejlődő távközlési megoldása. A növekedés mértéke a tengeren túlon már elérte az évi hetven százalékot, piaci elemzők szerint egy két éven belül eléri azt a kritikus tömeget, ahonnan már nincs visszaút. Arra a kérdésre, hogy szeretne-e telefonszámlát csökkenteni 2007-ben valószínűleg minden cégvezető egyértelmű igennel felelne.

Arra a kérdésre, hogy mindezt hogyan tervezik megvalósítani, már kevesebben tudnának konkrét választ adni, de a válaszok között ott szerepelne a bűvös VOIP kifejezés is. Ellenben teljes egészében lecserélni a komplett vezetékes telefonrendszert egy olcsóbb percdíjakat kínáló VOIP telefonközpontra - elenyésző hányaduk tervezné.

VOIP migráció: a meglévő ISDN alközpont VOIP-osítása A VOIP migráció épp erről szól: hogyan lehet úgy VOIP-osítani (értsd:olcsóbbá, ingyenessé tenni) egy cég telefonforgalmát) úgy, hogy ne kelljen kihajítani a nemrég drága pénzen beszerzett ISDN telefonközpontot. Egyszerübben: marad a régi központ, de alkamassá tesszük VOIP hívásokara is. A migráció során öregedő alközpontunk mintha szárnyakat kapna: egycsapásra hagyományos vezetékes kommunikáción túl IP telefolásra alkalmas lesz, sőt számos, csak az IP telefonközpontokra jellemző extrával bővül tudása. Ilyen például

 • hangrögzítés (egy gombnyomásra vagy automatikusan)
 • távmunka támogatás (a világ akár másik részén lévő távoli mellékekkel ingyenes kommunikáció)
 • személyre szabott hangposta (e-mailben továbbítja az üzenetet)
 • videó-telefon, táv-konferencia (ha mindkét fél videotelefont használ)

A helyzet nagyon hasonló mint a kilencvenes években a ISDN megjelenése idején volt: ott is úgy tudtuk migrálni analóg vonalunkat ISDN-re, hogy megtartottuk telefonszámunkat és telefonközpontot sem kellett cserélni.

A köztes megoldás: veztékes-VOIP átjáró "A migrációs projektekben a költséghatékony megoldás VOIP gateway (jelentése: átjáró, azaz a hagyományos beszélgetést VOIP-ossá átalakító készülék) csatlakoztatása a telefonközponthoz” - igazít el Sándor Zoltán a VOIP telefonközpontokat is szervizelő Gloster telekom ügyvezetője. Egy „átjáró” a telefonközpont szemével nézve ugyan fővonal mint amit vezetékes szolgáltatótól kapunk, épp ezért az átállás fájdalomentesen és gyorsan mehet végbe.

Nem kell ujra tanulni a telefonálást sem A VOIP migráció legnagyobb előnye, hogy már a jövő hónapban érezhető lesz a telefon-számla csökkenés, hisz az eddig drága vezetékes szolgáltató helyett a hívások az olcsóbb, vagy gyakran ingyenes VOIP szolgáltatón keresztül végződhetnek. (Az, hogy egy hívás mikor fizetős és mikor ingyenes, erről szólt előző cikkünk) A projekt során a meglévő vezetékes alközpont nem került lecserélésre ezért régi berendézések megtarthatóak ugymint:

 • asztali alközponti rendszertelefonok,
 • analóg faxok,
 • banki modemek,
 • riaszóközpontok,
 • analóg telefonkészülékek,
 • GSM adapterek,
 • PIN kódok

és a telefonálási szokásokon sem kell változtatni!

Új központnál olcsóbb a migráció A migráláshoz szükséges analóg VOIP átjárók kb. 20-25 ezer forintért szerezhetők be a piacon. Okosabb ISDN telefonközponthoz ISDN átjáró dukál, ennek árát viszont borsosabb százezer - százötvenezer forintos árszínvonalon keressük. Ehhez még hozzá kell adni a telepítés és a telefonközpont programozásának díját. Ez a beruházás egy átlag 100 ezer forintos havi számla esetén 2-3 hónap alatt behozza az árát. „Egy teljesen új VOIP alközpont árának kb. negyede” - világosít fel Sándor Zoltán. De minden migrációs projekt egyedi: mindenképpen kérjük szakember tanácsát, egyedül semmiképp sem tanácsos belevágni.

2007 a Hybrid központok éve lehet "2007-ben az IP telefonok és telefonközpontok mellet a legnépszerűbb vállalati VOIP-os megoldások az un. hybrid telefonközpontok lesznek” - azaz olyan alközpontokra lesz legnagyobb a piaci kereslet, mely még alapjaiban hagyományos ISDN alközpont, de már alkalmasak VOIP kommunikációra. Ezeket a készülékek már eleve VOIP képesen (ha úgy tetszik „migráltan") kerülnek telepítésre. A végfelhasználónak pedig nincs más dolga mint szerződést kötni egy neki szimpatikus VOIP szoltáltatóval és élvezni a csökkentett percdíjakat .

Forrás: www.alkozpont.net

Utolsó frissités ( 2007-02-24 01:24 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |