2021-04-13 03:06 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Menedzsment arrow Videotelefonálás kicsiknek

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 9 vendég van az oldalon.
Videotelefonálás kicsiknek Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Szekeres Viktor   
2007-02-22 12:07

Videotelefonálás, video-konferencia, táv-konferencia – ezek mindennapos szavak a multi-cégek top-menedzsereinek szótárában. Ők elsősorban időt, másodsorban jelentős költséget takarítanak meg a valós idejű hang- és képátviteli szolgáltatásokkal. De mi a helyzet a legtöbb magyar munkavállalót foglalkoztató kis- és közepes vállalkozásokkal, ők hogyan tudnak hasznot húzni abból, ha nem csak hallják, de láthatják is azt, aki a vonal másik végén beszél?Egy nemzetközi cég életében igazgatósági ülést tartani video-konferencia segítségével annyira hétköznapi (és biztonságos), hogy például a magyar multi a Mol Nyrt igazgatósági ügyrendje is kifejezetten megengedi. Nem csoda: egy fontos megbeszélni való miatt nagyságrendekkel kényelmesebb beülni a méretes plazamatévékkel és nagy teljesítményű automata kamerákkal felszerelt, kifejezetten erre a célra épített, légkondicionált tárgyalóba mint hosszú órákat repülőtereken vesztegelni az oda-vissza út során.

Ingyenes videó-konferencia megoldás kis cégeknek A jóval szerényebb tőkével rendelkező, ám annál találékonyabb KKV-nek nem éri meg milliókat fektetni video-konferencia rendszerbe, hisz akár ingyen is megúszhatják valamilyen PC-re telepített programmal, és hozzá csatlakoztatott mikrofonnal és webkamerával. A legnépszerűbb megoldás (az alapban mindössze 3 résztvevős konferenciát képes kezelni) Skpye-al és Google Talk-al egyaránt kompatibilis Festoon. E-mail-címük megadása után az ingyenesen letölthető szoftver segítségével (http://www.festooninc.com) a fejlesztők ígérete szerint akár 200 fős video-konfereanciát is szervezhetünk! Telepíteni csak annak a felhasználónak a számítógépére szükséges aki a konferencia szervezője.

Mi, maximum 10-15 fős nagyobb közös megbeszélések használatához ajánljuk, mert úgy tapasztaltuk, hogy ennyi résztvevőt sem könnyű „kordában tartani”. A video-átvitelhez szükséges csúcskategóriás, valóban jó minőségű képet rögzítő, automata fejmozgás-követős USB-s kamera sem drágább, mint 50 ezer forint. Üröm az örömben, hogy a szolgáltatás internet- és szoftverfüggő: azaz ha valaki a szervezett video-konferencia időpontjában nincs internet-közelben és/vagy nincs telepítve Skype (Google talk), az minden bizonnyal kimarad a közös táv-megbeszélésből.

IP videotelefon: ne csak hallgasd lásd is A szoftver és PC független megoldások híveinek kínál megoldást az amerikai Grandstream gyár már hazánkban is kapható IP videotelefon készüléke. „Egy olyan speciális IP telefonról van szó mely LCD kijelzővel és beépített kamerával is rendelkezik” - mutatja Sándor Zoltán a Gloster telekom műszaki vezetője. Ahhoz, hogy videotelefonálni tudjunk, a készüléken túl szélessávú internet, és olyan VOIP szoltáltató szükséges, mely támogatja a video-átvitelt is, no és persze a másik oldalra is egy video-átvitelre is alkalmas készülék kell. Jó hír, hogy a videotelefonok többnyire a ma már széleskörben elterjedt SIP protokollt használják, így a VOIP szolgáltatók többségénél elérhető ez a szolgáltatás.

Miért olcsóbb (gyakran ingyenes) az interneten telefonálni? Mert az internetes telefonhívásokat (VOIP) egy speciális szoftver tömörítve, a sokkal költséghatékonyabb interneten át továbbítja a hívott végpontra szemben a hagyományos (drága rézdrótos) vezetékes telefon-szolgáltatókkal szemben akik tömötítetlenül továbbítanak. Ilyen ingyenesen letölthető szoftver pl. a Skype, (www.skype.com) de már kapható (PC nélkül működő) IP-telefon, sőt VOIP alközpont is, melyben ez a szoftver beépített. A felhasználók teljesen ingyen hívják egymást csak a „városi” beszélgetésekért kell fizeni.

 

Egy asztali IP video-telefon ún. VOIP telefonköponthoz csatlakoztatva ugyanúgy a céges telefonrendszer része lehet, mint a hagyományos készülékek

  • Saját városi hívószáma lehet,
  • önálló mellékként képes üzemelni. Ha a hívott félnél szintén video-telefon üzemel
  • mozgókép kapcsolatot is létesít, ha csak hagyományos telefon felel a vonal másik végén, akkor automatikusan
  • egyszerű telefonként használhatjuk.
Küszöbön a mobil video-telefonálás "Az IP videotelefonok hazai elterjedtsége minimális. Ennek oka elsősorban a kicsi sávszélességben és a ma még magas készülékárban keresendőek." - világosít fel Sándor Zoltán a video-telefonálás itthoni helyzetéről. A helyzet kísértetiesen hasonlít egy 10 évvel ezelőtti technika a – fax készülékek elterjedésre. A fax ugyanis akkor vált mindennapossá amikor elérte azt a kritikus elterjedséget (kb. 40-50%) ahol már nem volt kérdés egy cég számára, hogy akar-e faxot beszerezni.

A videotelefonálás jövője A videotelefon-piacon ez az áttörés a GSM szolgáltatók által várható: egyrészt a mobil-szélessáv 3G kiépülésétől, (ezek már alkalmasak valós idejű hang és képátvitelre), másrészt a videóhívást is támogató mobiltelefonok egyre csökkenő árától melyeknek robbanásszerű elterjedésének a szolgáltatók ártámogatása adhat igazi lökést. A videotelefonálás elterjedésének igazi gátja valójában a felhasználókban keresendő: sokan nem szeretnénk ugyanis hogy egy video-hívás során hívónk pont valami olyasmit lásson, mely kellemetlen helyzetbe hozhat minket. Ezért számítanak a szakértők arra, eleinte a mobil video-telefonálás kevésbé a megfontolt üzletemberek, hanem inkább a fiatalok "játékszere" lesz majd.


Forrás: www.alkozpont.net
Utolsó frissités ( 2007-03-23 12:05 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |