2022-01-27 09:56 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Állás - Munka arrow Az elvándorlás csak személyügyi probléma?

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 2 vendég van az oldalon.
Az elvándorlás csak személyügyi probléma? Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Pári Zsolt, Comline Budapest Kft.   
2007-12-13 20:40

Rögtön egy kérdéssel kell kezdenem. Vajon az elvándorlás csak személyügyi probléma? Az nem vita, hogy személyügyi kérdés. Ha csak azt nézzük, hogy egy a vállalattól kilépő személy mennyi adminisztrációt jelent, kilépő papírok, egyéb jelentések készítése. Van benne már tapasztalatunk. De mit jelent a szakmai oldalon? Van-e utódja, aki megértette a feladatait és hiánytalanul el is tudja azt látni? Volt-e idő teljesen betanítani? Gyakoroltatni vele? Majd javítani a hibáit?

Sajnos a válasz az, és szinte mindig az, hogy nem, nincs utódja, majd valamikor felveszünk egy új embert. Nem senki sem tudja őt pótolni, stb., stb., stb.

Mi hát a megoldás?

Áthidalni azt a problémát, hogy nincs új ember a pozícióban, jónak tűnik, hogy az elvándorlót csak 6 hónap után engedjük el. Vajon milyen problémákat fog okozni az, hogy olyan embert a cégben tartanunk hosszú ideig, aki már máshol szeretne dolgozni és ezért a figyelme már nem a napi teendőin van.

A másik véglet, hogy folyamatosan veszünk fel embereket, úgy mond „pufferelünk”. Amíg nincs konkrét pozíciója, addig képezzük, illetve „tedd ide-tedd oda” feladatokat adunk neki, és majd ha elvándorol valaki, akkor gyorsan a helyére ültetjük. Ezt a megoldást csak a legnagyobb, legtehetősebb cégek engedik meg, bizonyos esetekben. Olyan megoldás kell, ami a lehető legjobb, leghatékonyabb.

Megelőzés

Ezt már az egészségügy területén is vagy a drogprobléma esetében is sikerrel alkalmazzák. Nem szégyen tanulni tőlük.

Mit tehetünk mi, vállalatvezetők, hogy az elvándorlást megelőzzük? Három alapvető dologgal kell szembe néznünk.

Az első, hogy a lehető legjobb munkatársakat vegyük fel a vállalathoz. Gyakorlatilag olyan emberekkel vegyük magunkat körbe, akik jól termelnek, siker motiváltak és nem hagyják ott az íróasztalukat pár ezerrel többért. Ez a személyzet kiválasztás területe. Nem állítom, hogy a legkönnyebb feladat, sőt. Az emberi viselkedést előre jelezni nem egyszerű. Sokan állítják lehetetlen. Kevés valóban jól használható eszköz áll a rendelkezésünkre. Akik azonban ismerik ezeket, például az érzelmi tónusskálát és annak minden rejtelmét, azokat nem fog meglepetés érni.

A második, hogy ezeket az embereket jól fel kell készíteni a feladatukra. Ez már vezetői feladat. A személyügy felveszi az új munkatársat. Az alapvető ismeretekkel ellátja őt, mint például: munkaidő, étkezés lehetősége, juttatások, stb. ImageA szakmai vezető feladata, hogy olyan anyagokkal (elméleti) és gyakorlati feladatokkal lássa el az új embert, hogy ő gyorsan és pontosan be tudjon tanulni. Őszintén, ki az, aki igazán nagyot bukik a felkészítés elmulasztásán? A csapat, ahová az új embert felvették és a vezető, aki később szenvedni fog a tudás hiánya miatt. Egyetlen dolgot tudok csak javasolni. Nyeljük le azt a békát, hogy egy új kolléga felkészítése többlet energiát igényel. Majd pedig élvezzük a munkánk gyümölcsét, amikor a kolléga már valóban hozzájárul a csapat tevékenységéhez! Hol hibáznak a vezetők ezek után? Hiszen felvették az embert, betanították, feladatot adtak neki, kontrollálták. Mi maradt ki? Az elismerés! Ne csak a kimagaslóan jó eredményt ismerjük el! De ezt elmulasztani, olyan, mint a bakó alá hajtani a fejünket. ImageA jól elvégzett munkát nyugtázni kell! Csak egy elismerő szó, vállveregetés, a többiek előtti kiemelés. Bármi, ami a jól végzett munkát elismeri jó lehet. De sose az illetőt dicsérjük. Emeljük ki, hogy mennyire elégedettek vagyunk, hogy most a pénzügyi jelentést egy nappal a határidő előtt adta le. Ismerjük el, hogy a cselekvése, a tevékenysége milyen jó volt. Ezzel legközelebb is erre fogjuk ösztönözni őt. Nem egyszerű feladatról van szó. Pedig ez még a cég egész életének csak a kisebbik részét adja. Rengeteg az egyéb problémás terület is. A feladat nehézségét jelzi, hogy alig van olyan cég, ahol ezt maradéktalanul meg tudnák oldani. De a feladat nem reménytelen. Van megoldás.

A Comline szakértő csapata arra vállalkozott, hogy az általa szolgáltatott Menedzsment Technológiával hatékonyan segítse partnerei működését. Keressen minket, hogy segíthessünk Önnek!

Miért fontos, hogy megfelelően ismerjük el a teljesítményt?
Büntessünk vagy jutalmazzunk, mikor és miért?
A cikkben megfogalmazott gondolatok forrásától származó idézettel fejezem be: "Ha jutalmazza a nem termelést, akkor nem termelést kap. Amikor bünteti a termelést, akkor nem-termelést kap." (LRH)

A későbbiekben azt nézzük meg, hogy ennek milyen PR vonzata van. Mi a jobb megoldás, ott tartani egy megfelelő megoldással vagy elengedni és mást keresni a helyére. Mit jutalmazzunk és hogyan?

Forrás: www.comline.hu
Utolsó frissités ( 2009-01-07 12:13 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |