2018-02-25 14:51 | Vállalkozás-online.hu - vállalkozás működtetése
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Pénzügyek arrow A faktoring fogalma. Mire érdemes használni?

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Szolgáltatások
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Aktuális
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 38 vendég van az oldalon.
A faktoring fogalma. Mire érdemes használni? Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
BankWeb.hu   
2004-07-02 00:00
A faktoring fogalma. Mire érdemes használni?A faktoring az áruszállításból és szolgáltatás nyújtásából származó rövid lejáratú követelések folyamatos megvásárlása és kezelése. A faktoring cég szerzõdés keretében átveszi a követelések fizetõképességi kockázatát és megelõlegezi a követelést.
 


A faktoring ügyletek fajtái:

csendes (értesítés nélküli) faktoring Nem értesítik az adóst a faktoring megállapodás létrejöttérõl. A szállító kapja a pénzt, majd fizeti ki a faktoring céget. Tehát a vevõ nem szerez tudomást arról, hogy a szállító milyen módszerrel finanszírozza a tevékenységét.
nyílt faktoring ügylet Az adóst (vevõ) értesítik az ügylet létrejöttérõl, sõt annak vállalnia kell, hogy a faktoring cég felé fogja a vételárat megfizetni. (Hazánkban ez a típus terjedt el.)
export faktoring Bár a fenti két csoportosítás valamelyikébe tartozik, mégis külön említést érdemel. Export esetén sokkal gyakoribb a vevõ ismeretének hiányában, hogy a faktorálás célja a fizetési kockázat kezelése, nem csupán a pénzhiány. Gyakran külön importfaktor (külföldi cég) bevonására is sor kerül, hiszen õ az, aki a vevõt, a helyi viszonyokat ismeri. Fontos elõnye a faktoring ügyletnek az is, hogy segítséget kapunk a dokumentáció kezeléséhez, a külföldi jogszabályok, viszonyok megismeréséhez, egyéb kapcsolódó szolgáltatásban is részesülhetünk.

A faktoring elõnyei. Mire használható?

A vállalatok a követelésük eladására több okból is rászánhatják magukat. Egyrészt, ha nem ismerik a vevõt, nem biztosak a fizetõképességében (pl. külkereskedelem során), másrészt ha nincs elég pénzük a megrendeléshez kapcsolódó pénzügyi terhek viselésére (forráshiány) és valamilyen oknál fogva nem jutnak bankhitelhez. Hazánkban ez az utóbbi a jellemzõ indoka a faktoring megállapodások létrejöttének. Sajnos a kialakult gyakorlat szerint mindenki késve fizet a partnereinek, kialakul a körbetartozás. A faktoring ügylet keretében mindenki komolyabban veszi a fizetési határidõket, kiszámíthatóbb pénzmozgást eredményez a finanszírozásnak ez a módja. Nagyon fontos, hogy a faktoring cégek nem az ügyfelük hitelképességére kíváncsiak, õk az adott ügyletet (vevõ-szállító közötti kapcsolatot) vizsgálják, számukra a vevõ személye meghatározó fontosságú (õ fog fizetni). Ha egy országosan ismert, az adott ágazatban meghatározó jelentõségû vevõ a partnerünk, bízvást számíthatunk a faktoring ügyletre.

Az elõnyöket röviden összefoglalva elmondható, hogy

- Csökken a kintlévõség, nõ az eszközök forgási sebessége
-Könnyebbé válik a pénzügyi tervezés
-Egyszerû és gyors ügyintézés (pár nap alatt pénzhez lehet jutni)
-A társaság forgalmának növeléséhez, új piacok megszerzéséhez biztosíthatóak a pénzeszközök
-Bankhitelnél gyorsabb ügyintézés, kezdõ vállalkozások, rosszabb mérleggel rendelkezõk is forráshoz juthatnak
-Nincs szükség biztosítékra, mint a bankhitelnél

A faktoring ügylet menete

- kap a szállító egy megrendelést, de nem tudja a kapcsolódó költségeket (anyagbeszerzés, alvállalkozók) finanszírozni
- keres egy faktoring céget, aki megvizsgálja, hogy a megrendelõ hitelképessége milyen, továbbá nyilatkozik arról, hogy az adott faktoring ügyletet megvalósíthatónak tartja-e (vevõ-szállító közötti ügyletet vizsgálja)
- megkötik a faktoring keretmegállapodást, tájékoztatják errõl a vevõt
- megtörténik a szállítás, a vevõ visszaigazolja a szerzõdés szerinti teljesítést a faktoring cég felé, aki a megfelelõ nyilvántartást vezeti
- a faktoring cég kifizeti a számla ellenértékének kb. 80%-át az ügyfelének, aki így képessé válik a szállítási szerzõdés további ütemeinek teljesítésére
- a fizetési határidõben befolyó vételárból törlesztésre kerül a faktoring részlet, a visszatartott 20%-os vételárrészt is kifizetik a szállítónak, elszámolják a faktoring díjat
- folyamatosan történnek a szállítások, a faktoring cég részteljesítések szerint (számlánként) finanszírozza a teljes szállítási keretszerzõdést
- esetenként a fizetési kockázat enyhítése érdekében biztosító társaságot is bevonnak az ügyletbe

A fenti folyamat leírásával a faktoring ügylet lényegének bemutatása volt a cél, természetesen sokféle eltéréssel találkozhatunk a gyakorlatban. A legfontosabb kérdés, amelyet még nem érintettünk a visszkereset.

Mit kell tudnunk a visszkeresetrõl?

Az egész ügylet legfontosabb kérdése az, hogy ki viseli a megrendelõ esetleges nem-fizetésébõl eredõ károkat, kockázatokat? Jellemzõen a faktoring cég ezt a kockázatot nem vállalja át, tehát kiköti, hogy amennyiben a vevõ nem fizet, akkor a faktoring ügylet során általa kifizetett elõleget (80%) a szállítótól is vissza követelheti és megfelelõ eszközökkel beszedheti.

Faktoring díj, ügyleti kamat

A gyakorlatban több elszámolási technika alakult ki:

- A bankok inkább hitelkamatlábhoz hasonló, de elõre beszedett (banki kifizetésbõl levont) úgynevezett diszkontált díjat számítanak fel. Jellemzõen külön a számlák darabszámához kapcsolódó költséget is felszámítanak.
- A faktoring cégek a befogadott számla értékébõl 80 % körüli részt fizetnek ki elõre (a számla kiállításakor, a vevõ áruátvételt igazoló nyilatkozatának birtokában). Ekkor kell a faktoring díjat is megfizetni (pl.30 napos számlánál 0,8%). A fennmaradó részt akkor fizetik ki nekünk, amikor a számla ellenértéke befolyik. Ekkor (utólag) történik a faktoring kamat elszámolása. Ennek mértéke függ a faktorálás összegétõl, a futamidõtõl, stb.

Utolsó frissités ( 2007-11-15 21:03 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés
Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát
Még nem regisztrált? Regisztráljon most
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Interjú
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálóA kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
dr. Klausmann Kornél - Illúzió az ingyenes cégalapításAz ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |