2018-05-23 19:03 | Vállalkozás-online.hu - vállalkozás működtetése
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 16 vendég és 1 tag van az oldalon.
Dolgoztasson kevesebb adóval Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2008-10-07 17:24

Az egyes iparágakban különböző mennyiségű összeg jut a munkavállalók foglalkoztatására a vállalkozás költségvetéséből. Vannak szakmák, amelyekben kifejezetten kényeztetik a dolgozót, míg máshol épphogy bele nem rúgnak. Minden vállalkozónak segíthet azonban, ha még a foglalkoztatás előtt tisztázni lehet a jogi kereteket, mert így adót spórolhatunk.

A foglalkoztatás különböző jogi formáihoz eltérő adó-, és egyéb közterhek kapcsolódnak egy vállalkozásban és a munkavállalónál egyaránt. Ezeket a közterheket megfelelő adótervezéssel optimalizálni lehet, ami a foglalkoztatás jogi kereteinek megválasztásával kezdődik. A választás a következők közül lehetséges:

  • munkaviszony
  • megbízásos jogviszony
  • alvállalkozói szerződés

A legtöbb költség A leggyakoribb és legtöbb közteherrel járó forma a munkaviszonyban történő foglalkoztatás. Ennek szabályait a Munka törvénykönyve szabályozza, ami pontos előírásokat tartalmaz a munkaszerződés követelményeire (például írásba kell foglalni). A munkaadónál jelentkező közterhek a következők: TB járulék, munkaadói járulék, tételes EHO, szakképzési hozzájárulás és a rehabilitációs hozzájárulás. A munkavállalónak is tetemes adóterhei vannak: a levont személyi jövedelemadón túl meg kell fizetni az egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási járulékot, magánnyugdíjpénztári tagdíjat és a munkavállalói járulékot. A pontos százalékok jóformán évről évre változnak. Tulajdonképpen munkaviszonynál minden közterhet meg kell fizetni. Adótervezési szempontból nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ebben az esetben kötelező minimálbért ír elő a jogszabály, ami befolyásolja a fizetendő adó nagyságát is.

Önálló tevékenység Szintén elterjedt forma az önálló tevékenységként, megbízásos jogviszonyban végzett munka. A jogviszonyt a Polgári törvénykönyv szabályozza, mely nagyobb szabadságot ad mindkét félnek. A megbízási szerződésben (melyet nem kell feltétlenül írásba foglalni) a megbízott vállalja, hogy elvégzi azt a feladatot, amivel a megbízó megbízza. A megbízó vállalkozás ekkor TB járulékot és tételes egészségügyi járulékot fizet. Megbízási díjnál a foglalkoztatottnak lehetősége van költségelszámolást is alkalmazni az SZJA számításnál, melynek két módja a tételes költségelszámolás és a 10 %-os költséghányad. TB járulékot ekkor is fizet a megbízott. Látható ugyanakkor, hogy a foglalkoztatott nettó jövedelme magasabb lesz ebben a formában, mint munkaviszonyban.

Alvállalkozók A vállalkozási szerződéssel kiadott munkák szabályait szintén a Polgári törvénykönyv tartalmazza. Ilyenkor az elvégzett munkáról számlát kap a foglalkoztató vállalkozásunk, amiben adóként csak az ÁFA jelentkezik. Egyéb közterhet a munkát végző alvállalkozó kell megfizessen, attól függően, hogy milyen jogi formában működik.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a foglalkoztatási forma megválasztása nem csupán döntés kérdése: tartalmilag is meg kell feleljen az adott jogviszonyra vonatkozó előírásoknak. Az úgynevezett színlelt szerződéseket (alvállalkozóként foglalkoztatnak olyan esetben, amikor valójában munkaviszonyról lenne szó) a revizorok kiszúrják és büntetés jár utána.

Utolsó frissités ( 2009-01-07 11:44 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
Még nem regisztrált? Regisztráljon most
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |