2019-04-23 12:41 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow E-business arrow Domain név keresése

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 29 vendég van az oldalon.
Domain név keresése Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online   
2003-08-06 00:00
Miután megtalálta az önnek tetsző domain nevet, igyekezzen elindítani a regisztrációs folyamatot, minél hamarabb! Hogy miért ilyen sürgõs? Sajnos manapság már nem is olyan egyértelmû dolog a domain név regisztrálása, mivel egyre többet és többet lefoglaltak már. Miközben olvassa ezeket a sorokat, már lehet, hogy valaki a regisztrációs folyamat végére jutott pont azzal a névvel, amit Ön is szeretett volna.
 
Ebben az esetben nem marad más, mint valahogyan kiudvarolni a tulajdonostól a domain nevet, aki természetesen csak a regisztrációs költség feletti áron hajlandó nekünk átadni. A hivatalos magyar domain weblapon utánanézhetünk egy keresõmotor segítségével, hogy az áhított név már foglalt-e, vagy még elõzetes várakozás alatt van-e. Itt nézhetjük meg azt a listát is (betûrendben vagy idõrendben), hogy melyek azok a domain nevek, amik épp az elbírálásra várakoznak.

Amennyiben a név .hu verziója már foglalt esetleg próbálkozhatunk a .com, .net verziókkal is. Ennek viszont az lehet a hátulütõje, hogy a megcélozni kívánt közönség nehezebben szokja meg a .hu végzõdéstõl eltérõt, sõt így sokkal feltûnõbben szükséges szerepeltetni a terméken a honlap címét. Az Internet rövid története során születtek érdekes véletlenek az ilyen végzõdés miatti problémákból: ilyen volt például az USA fehérháza, melynek címe whitehouse.gov, és a tõle teljesen különbözõ tartalmat kínáló whitehouse.com esete. Míg az elõbbi az Egyesült Államok elnökének kéglijébe vezet minket, addig az utóbbi 18 éven felülieknek ajánlott tartalmat szolgáltat. Képzelje magát annak a látogatónak a helyébe, aki az Ön szolgáltatását keresi a világhálón, s közben egy felnõtteknek szóló honlapra vetõdik…

Ha még mindig el vagyunk akadva a domain névválasztással, akkor ideje kreatívnak lenni! Szerencsére a szabványosítás lehetõvé teszi, hogy az URL hossza maximum 64 karakter legyen, ami azért elég sok lehetõséget biztosít a számunkra. Számos üzlettulajdonos veheti domain névnek a vállalkozásának elnevezését, betû szerint (ékezetektõl eltekintve), vagy kiegészítheti valamilyen elõ-, utótaggal. Ez már csak azért is elõnyös, mert a cég neve prioritást élvez a regisztrációs eljárás során, és különben a Cégbíróság sem engedélyezi kétszer bejegyezni ugyan azt a cégnevet. A választható elõ-, és utótagok közül igen népszerûek az online, a cyber, a web, a 4u stb.

A domain név levédése. Szükségtelen megmagyarázni, hogy milyen nagy jelentõséggel bír egy cég üzletmenetében a domain név védelme. Ezen név alapján azonosítják a terméket vagy a szolgáltatást, ezt a nevet írja be a látogató a böngészõbe nap mint nap. Legegyszerûbb, ha a védjegyjog szabályait alkalmazzuk. A védjegyiroda nem fog regisztrálni azonban egy domain nevet, ha az nem felel meg a védjeggyé válás követelményeinek, hiszen önmagát tekintve még nem más, mint egy cím. A védjegyjog gyakorlása lehetõvé teszi számunkra, hogy érvényesítsük jogainkat azokkal szemben, akik a mi nevünkhöz hasonlót használnak (megpróbálván ezzel elcsábítani fogyasztóinkat), és megvédjük domain nevünket azokkal szemben, akik azt állítják, sértjük az õ jogait.

A védjegy problémája azonban meglehetõsen összetett téma, így ajánlatos konzultálni egy ügyvéddel az esetleges sajátságokról.

A domain név "aktiválása". Attól, hogy a kitalált domain név regisztrálása lezajlott még hiába írjuk be a böngészõnkbe, nem fog megjelenni semmi. Valahová fel kell töltenünk a honlapunkat. Ha szétnézünk a szolgáltatók között egybõl szembetûnik, hogy számos elõfizetõi variáció közül választhatunk.

A választásnál két fõ tényezõt szükséges mérlegelnünk. Az egyik a szolgáltatás minõsége és megbízhatósága, mely alatt azt, kell értenünk, hogy milyen széles palettájú kiegészítõ szolgáltatást kaphatunk a tárhelyünk mellé és az mennyire biztonságosan áll a rendelkezésünkre. A második tényezõ természetesen az ár. Amennyiben egy egyszerû bemutatkozó honlapot szeretnénk közzétenni, akkor elegendõ egy "alap" szolgáltatás, kis tárhellyel párosítva, minél alacsonyabb áron. Azonban, ha egy internetes áruházat szeretnénk nyitni, már szükségünk van egy komolyabb elõfizetõi csomagra. Természetesen a szolgáltatók közötti verseny egyre lejjebb nyomja az árakat, így hozzájuthatunk már viszonylag olcsó havi díjért is egy egész komoly tárhelyhez.

Utolsó frissités ( 2005-06-07 16:43 )

Share/Bookmark
 
< Előző


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |