2022-01-27 09:55 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 2 vendég van az oldalon.
A web 2.0 üzleti felhasználása Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2009-01-07 16:33

A web 2.0 technológia alapjaiban változtatta meg a vállalkozások üzleti folyamatait, növelve a termelékenységet és integrálva a vásárlók visszajelzéseit a fejlesztési folyamatokba. De az IT menedzserek többsége még mindig ódzkodik ettől a technológiától, mert bizonytalanok, hogy vajon illeszkedik-e a web 2.0 a vállalkozás üzleti modelljébe.

Egy kutatás szerint, melyet az angliai McKinsey tanácsadó cég végzett 3.000 vezető megkérdezésével, a web 2.0 technológia használata bár óvatosan, de terjed. A web 2.0 technológiával általában az automatizáltság foka és vállalkozások közötti kapcsolatok erőssége nőhet. Eddig a web 2.0 nagyobb hatással bírt a fogyasztói internet-technológiára, ahol az érintett termékkategóriák elsősorban.

  • a közösségi kapcsolatépítés,
  • a „wiki”-k,
  • a közösségi oldalak,
  • blogok,
  • és az RSS hírek,

melyek olyan technológiákat használnak, mint az aszinkron Javascript, XML és Ajax.

A Google Apps sikere és a főbb szoftverfejlesztők belépése az internet alapú felhasználások piacára – mint a Microsoft Live felülete, vagy az SAP AS1-es vállalkozás erőforrás tervezési eszköze – jelzi, hogy milyen nagy potenciál rejlik a web 2.0 technológiák vállalati felhasználásnak elterjedésében is. A web-orientált technológiák használatára utaló trend valami sokkal fontosabbra is rávilágít. Alapvető változás történik, hiszen a web 2.0 a web böngészőn keresztül kínál funkcionalitást a felhasználóknak. Fontos azonban megkülönböztetni, hogy a funkcionalitást olyan eszközök felhasználásán keresztül érhetjük-e el, melyek a web 2.0 alatt érkeznek, vagy esetleg a belső IT funkciók révén.

Sok vállalkozás használ már olyan technológiát, amely web-támogatott felhasználói felületet biztosít komplex felhasználásokhoz. Ezek segítségével remélnek ugyanis javítani a végfogyasztói termelékenységen, illetve próbálnak fogyasztói visszajelzéseket gyűjteni. A FedEx vagy a UPS például a web-en kínál olyan a szolgáltatásokat, amelyek korábban már telefonos formában léteztek (pl. a csomagkövetést). A távoli elérésű, vagy a szolgáltatásként működő szoftverek modellként történő használata trend lett a funkciógazdag kiszolgálásban. Ez is jól példázza a web 2.0 üzleti alkalmazásainak terjedését.

A szoftver mint szolgáltatás A távoli elérésű alkalmazások nagyrészt egyazon technológián alapulnak olyan közösségi oldalakkal, mint amilyen a Facebook is. A web alapú hálózatépítési eszköz, a Huddle jó példa arra a technológiára, ami elmossa a web 2.0 és a szoftver mint szolgáltatás közötti különbséget.

A Huddle olyan, mintha a Microsoft Sharepoint-ot a Basecamp-pal keresztezték volna. (web-alapú eszköz projektek menedzselésére és nyomon követésére.) A szolgáltatásként működő szoftverek példája, mint a Huddle is, tudásmenedzselési lehetőségeket rejt magában a vállalkozás határain belül és kívül egyaránt. Ez gyakran sokkal költséghatékonyabb a kis- és középvállalkozások számára, melyeknek nincs is nagy IT erőforrásuk. A nagyvállalatoknál egyre növekvő számban tapasztalható ugyanakkor, hogy web 2.0 technológiát biztosítanak a kifinomultabb és jól kezelhető felhasználói interface-ekért. A web 2.0 ilyen fajta alkalmazása különösen fontos a nagyvállalatok számára, melyek sok adattal dolgoznak, és bonyolult funkcionalitásokat kell integráljanak a komplex felhasználásokhoz.

Amikor az interface belekerült a böngészőbe, a felhasználói tapasztalat sokkal korlátozottabb volt, így az emberek a tradicionális szoftver fejlesztéseket használták inkább (például a Windows-t). A web 2.0-val már nem ez a helyzet. A nagyobb felhasználók már korábban is egyértelműen web 2.0 fejlesztési technológiát alkalmaztak a belső IT erőforrásuk részeként, hogy így fejlesszék a használhatóságot, valamint kifinomultabbá tegyék a végfelhasználói termékek fejlesztését. Jóllehet a web 2.0-nak látjuk előnyeit és növekvő jelentőségét a közepes és nagyobb vállalkozásoknál, de figyelmeztetnünk kell azokat, akik ezt belső stratégiai szoftver fejlesztési projektekhez akarják felhasználni.

Az egyik terület, ahol a web 2.0 nem tudja ugyan azt biztosítani, mint a tradicionális szerver alapú szoftverek: a biztonsági szint. Ennek eredményeként többen tapasztalták már, hogy a web 2.0 alapú felhasználások nem férnek hozzá a file szerverhez, így újból a sokkal inkább tradicionális Windows környezet alkalmazására kényszerültek. A web 2.0 használatakor azoknál a szervezeteknél nem találkozhatunk nehézséggel, ahol a kommunikáció zárt, hitelesített, mivel a biztonság szükséges szintje már a fejlesztő környezetbe beépítésre került. Azok a vállalkozások, amelyek a közösségi hálózatok technológiai funkcionalitását szeretnék elérni a tradicionális ügyfél alapú fejlesztési eszközökkel, sokszor beleragadnak a felhasználói jogok és engedélyek adminisztrációjába. Így a tudás és az információ különböző csoportokhoz kerül.

A Sharepoint web 2.0-ás megfelelője például kevésbé nehézkes és sokkal inkább felhasználóbarát, a felhasználónak kevesebb időt kell adminisztrációval töltenie és kisebb a fenntartási költsége is. Másrészről azonban, az adatáradat biztonsággal kapcsolatos problémákat vethet fel. Az IT menedzserek keresik azokat a lehetőségeket, melyek a web 2.0 használatának kiterjesztését jelenthetnék, akár a vállalkozások, akár a végfelhasználók szempontjából. Mindenesetre részletesen értékelni kell a stratégiai követelményeket, amelyet egy ilyen technológia kiterjesztése követel a vállalkozáson belül.

Elővigyázatosságra van szükség, akár a tűzfalon belül, akár kívül osztunk meg adatokat, illetve magával a megosztott adattal kapcsolatban is. Szem előtt kell tartani, hogy a web 2.0 alkalmazással kapcsolatos problémák elsősorban nem technikaiak, hanem kulturálisak. Ezek az eszközök egyszerűbbé, könnyebbé és gyorsabbá tehetik a felhasználók életét. Azok a vállalkozások, ahol a web 2.0 technológiák teljes mértékben alkalmazhatóak jobb helyzetbe kerülnek, jobban ki tudják használni az új technológia nyújtotta lehetőségeket és jobban teljesíthetnek, mint a versenytársak.

Utolsó frissités ( 2009-01-07 21:03 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |