2021-04-13 03:38 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Menedzsment arrow A bizalom értéke

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 13 vendég van az oldalon.
A bizalom értéke Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Tisótzki István   
2009-06-23 18:42
Bizalom – az az "EGY", ami megváltoztat "MINDENT"! Hosszú távon csak a kölcsönösen előnyös kapcsolat tartható fent. A mostani válságot a bizalmi válság előzte meg, a bizalmi válság okozta, a bizalmi válság tartja fenn.

Amikor a bizalom alacsony, a sebesség lassul és a költségek emelkednek. Amikor a bizalom magas a sebesség nő, a költségek csökkennek. Az alacsony bizalom a legnagyobb költség az életben, beleértve a szervezeteket és családokat. A bizalom az az „egyetlen dolog, ami megváltoztat „minden dolgot.
Stephen M.R. Covey – The SPEED of TRUST


Mindig is hittem, hogy semmilyen emberi kapcsolat sem tartható fent hosszú távon csak az, ami kölcsönösen előnyös. A XXI. században az emberi kapcsolatokban és a vezetésben két fontos dolog kell: karakter és kompetencia. A karakter, azt a „jellemet” takarja, amilyen emberek vagyunk jó és rossz tulajdonságainkkal együtt, ahogy viselkedünk, ahogy érzünk, ahogy gondolkodunk, amit mondunk. Idegen szóval az integritás jellemzi leginkább, vagyis mennyire van összhangban a gondolatunk, az érzésünk, a cselekedetünk és az amit kimondunk. A kompetencia, a tevékenységi területünkön az „eredményes és befejezett munkát” jelenti.

Leadership is a potent combination of strategy and character. But if you must be without one, be without the strategy.
/A vezetés, megfelelő kombinációja a karakternek és a stratégiának. De ha az egyik nélkül kellene vezetni akkor az a stratégia lenne./
Norman Schwarzkof


Miért is olyan lényeges kérdés a bizalom, vagy a bizalom hiánya? A XXI. században a sebesség és a profit (bevételek és költségek különbsége) ugyanolyan fontos marad és semmi sem gyorsabb, mint a bizalom sebessége. A bizalom hiánya ezzel ellentétben a legnagyobb költség, ami felmerülhet egyéni, családi, közösségi, vállalati és társadalmi szinten.

A bizalomhiány költsége, vesztesége, olyan „láthatatlan adó” amit érintettjei talán nem is tudatosan „fizetnek”, de nagyságrendje sokkal nagyobb, mint a „látható adók.” A magas bizalmi kultúrával rendelkező közösségek „anyagilag és vagyongyarapodás” szempontjából is versenyképesebbek hosszútávon, mint az alacsony bizalmi kultúrával rendelkezők. A bizalmi kultúra szintje egy közösségben a gazdasági, pénzügyi fenntarthatóság, ill. ezen túlmenően a hosszú távú életben maradás alapvető tartópillérének erősségét is jelzi.

A mostani világgazdasági válságot minden szinten bizalmi válság előzte meg, bizalmi válság okozta, bizalmi válság tartja fenn. Emberek és emberek vezette intézmények iránti bizalom rendült meg és a kiút is csak a bizalmi szint fokozatos és következetes visszaépítésével lehetséges.

De gondolatébresztőnek nézzünk néhány szintet, ahol a bizalom hiánya anyagilag is mérhető veszteséget, „láthatatlan adót” jelent az érintett embereknek, szervezeteknek, közösségeknek.

A bizalomvesztés pénzben mérhető veszteségei:

1, EGYÉNI SZINTEN: A bizalom hiánya az önbizalom hiányát jelenti. Önbizalom hiányában az egyén nem kreatív, nem kezdeményez, nem keresi a munkát, nem dolgozik, lassabban ér el célokat, a tehetségét nem kamatoztatja maga és a közösség javára. Visszahúzódó és mások „prédájává” váló vagy mások tartós segítségére szoruló ember lesz, hamar feladja, ha a dolgok nehezebbre fordulnak, nem épít, nem alkot, nem gyarapít, „lehúz” másokat is, a környezetét is, tartósan gyengíti a közösséget. Ennek költsége, vesztesége, elmaradt haszna pénzben mérhető mind az egyén, mind a közössége számára.

2, CSALÁDI SZINTEN: A bizalom hiánya válásokhoz, vagyonok elvesztéséhez, cégek széthullásához, felépített vállalatok szétveréséhez, stresszes és betegségekkel terhelt hétköznapokhoz, elkallódott utódokhoz, magára hagyott idős szülőkhöz és nagyszülőkhöz, titkolózásokhoz és napi taktikai és manipulációs küzdelmekhez vezet, ami „lassít” és pénzben mérhető anyagi veszteséget okoz.

3, EGYÉNEK ÉS INTÉZMÉNYEK KÖZÖTTI BIZALOMVESZTÉS: A bizalom hiányában az emberek otthon tartják pénzüket (ami folyamatosan veszt vásárlóértékéből az infláció, drágulás miatt) és nem bízzák szakértőre. Bizalom hiányában azonnal kiveszik a pénzüket a bankból és több esetben annak csődjét okozzák, bizalom hiányában nem tesznek félre idős korukra, mert „nem bíznak” a jövőben és az intézményekben, akik kezelik a pénzüket, ezáltal nagyrészük időskori biztos elszegényedést és nyomort kap eredményül, a pénzintézetek pedig bevételi lehetőségtől esnek el. Ha az emberek befizetik az adót, de azt látják, hogy a befizetett pénzt ellopják, adójukból nem a közösség számára hasznos dolgok, hanem magánvagyonok épülnek és befizettet adójuk korrupt emberek zsebében landol, akkor „mennek a föld alá” és mindent kitalálnak az adófizetés elkerülésére.

4, VEZETŐK ÉS VEZETETTJEIK KÖZÖTTI BIZALOMVESZTÉS: Bizalom hiányában óriási fluktuáció, szabotázsok, rejtett intrikák, „hátba szúrások”, rettegés, félelem, viták, egy kirúgott munkatárs „bosszúja”, a kontroll és a fegyelem tartására bevezetet „dolgozókat szabályozó ellenőrző és megfigyelő rendszerek, ellopott üzleti tervek, adatok, stb. Ez mind-mind a sebesség, a kiváló teljesítmény ellen hat, pénzben mérhető veszteséget okoz. Ahol a morál és az erkölcs magas(magas bizalmi szint van), nincs szükség írott szabályokra, ahol a morál és az erkölcs alacsony, az írott szabályoknak nincs kényszerítő ereje.

5, SZERVEZETEK ÉS SZERVEZETEK KÖZÖTTI BIZALOMVESZTÉS: Bizalom hiányában egyik szervezet nem fizet a másiknak, egyik bank nem ad hitelt a másiknak, egyik vállalkozás nem vállal szolgáltatást, szállítást a másiknak, nem fizet a másiknak, stb. Ez valahol, valakinél mind-mind költséget, mérhető veszteséget okoz.

6, „ORSZÁGOk” és „ORSZÁGOK” KÖZÖTTI BIZALOMVESZTÉS KÖLTSÉGE: Pénzben mérhető, ha egy országnak magasabb kamatra adnak hitelt, mert a hitelezők „kockázatosnak” tartják az országot és „kockázati felárat” számítanak fel. Hogy ez mennyire mérhető, azt az mutatja, hogy Magyarország egyes szakértők szerint 400 milliárd Ft-al fizet több kamatot évente az államadóssága után, mint a kevésbé kockázatos országok. (A pontosítás végett ezt a töbletkamatot is a 2,5 millió közös kasszába befizető ember "nyögi")

Közösségi szinten a bizalomhiány pénzben mérhető negatív hatásai, amelyek egyéni, családi, intézményi, szervezeti, vállalati, országos szinten vannak összeadódnak és óriásira rúgnak.
Utolsó frissités ( 2009-06-26 10:25 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |