2021-03-01 01:12 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Vállalkozás indítása arrow Kft alapítás arrow A Kft általános tudnivalói

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 14 vendég van az oldalon.
A Kft általános tudnivalói Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vallalkozás-online.hu   
2010-03-07 11:09
Manapság a Kft a legnépszerűbb gazdasági társasági cégforma a vállalkozók körében. Nem csak megalapítani könnyebb, de bezárni is gyorsabb, mint más társaságot. Ismerje meg a Kft alapítás általános tudnivalóit, mielőtt a cégforma mellett dönt!


Ha definiálni akarjuk, akkor a Kft egy olyan gazdasági társaság, amelyet egy előre meghatározott forintösszegű törzsbetétekből álló jegyzett tőkével, azaz törzstőkével alakítanak az alapító tulajdonosok, továbbá amely esetben egy tag kötelezettsége az adott társasággal szemben csak a törzsbetétének szolgáltatására és az esetlegesen a társasági szerződésben rögzített egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki. A törvényben meghatározott kivételeken kívül a tag a társaság kötelezettségeiért tehát nem felel. Talán éppen ezért a korlátolt felelősségű társaság elnevezést, vagy annak „Kft” rövidítését a társaság cégnevében fel kell tüntetni. Ez a társasági forma ezért is volt mindig ilyen népszerű a vállalkozók körében.

Miután megfogalmaztuk ezen társasági forma definícióját, most lássuk az egyes részleteit. Kezdjük előbb a törzstőkével. A Kft törzstőkéje nem más, mint az egyes tagok külön törzsbetéteinek összege. A jelenlegi törvényi előírás szerint a Kft törzstőkéjének összege nem lehet kevesebb 500 ezer Ft-nál. A teljes összegen kívül további szabályok vonatkoznak az egyes tagok törzsbetéteinek mértékére is, amelyek nem lehetnek kevesebbek 100 ezer Ft-nál, illetve annak 10.000-rel osztható összegnek kell lennie, mégpedig maradék nélkül. Noha minden egyes tagnak csakis egy törzsbetéte van, azonban egy törzsbetétnek lehet több tulajdonosa is, mert a közös tulajdon szabályai ezt megengedik.

Kérdés, hogy mikor is kell a törzstőke forintösszegét bemutatni, és kinek? Egy újonnan alakuló Kft cégbírósági cégbejegyzéséhez a pénzbeli hozzájárulások minden egyes részéből legalább a felét egy bankba, úgynevezett letéti számlára be kell fizetni az alapítóknak. A fennmaradó összegeket viszont, legkésőbb a társasági cégbejegyzéstől számított 1 évig kell befizetni. Kft alapítás esetén a cég alapításkori választásától függően az új törvény már azt is megengedi, hogy a pénzbeli betét vagy betétek befizetésének igazolása ne a bankok előzetes igazolásával történjen, hanem egy ügyvéd által ellenjegyzett nyilatkozatban bizonyítsa az ügyvezető, hogy a társaság javára történő tőkebefizetés megtörtént. Ilyen esetben tehát nincs szükség a cég bejegyzését megelőzően egy új bankszámla megnyitására, a cég bejegyzésének ez nem feltétele. De nem szabad elfelejteni, hogy amennyiben az illetékes cégbíróságon az új Kft-t bejegyzik, a bejegyzéstől számított 8 napon belül a cégnek bankszámlát kell nyitnia. Bankszámla nélkül tehát nem működhet egy Kft.

A mértéke után fontos részletezni, hogyan tevődhet össze a törzstőke, vagyis mekkora pénzösszegre van szükség, és mekkora értéket lehet készpénz nélkül is rendelkezésre bocsátani. Pénzbeli hozzájárulás helyett ugyanis az alapítók az apport lehetőségét is választhatják, ennek a rendelkezése bocsátása a társasági szerződésben, vagy alapítói okiratban meghatározott időben és módon történhet. Az apport végső határideje a cégbejegyzéstől számított 3 év. Más a szabály ugyanakkor, ha alapításkor ennek az apportnak az értéke a törzstőke felét eléri, mert ilyenkor ezt teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani alapításkor.

További információkat itt olvashat a Kft alapítás kérdéseiről.
Utolsó frissités ( 2010-03-17 11:54 )

Share/Bookmark
 
< Előző


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |