2020-07-10 14:15 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Interjú arrow Külföldről jött a segítség

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 24 vendég van az oldalon.
Külföldről jött a segítség Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Czikó Gergő   
2010-05-26 07:39
Hasznos MarcinAz egyedi szennyvízkezelési technológiájáról ismert magyar tulajdonú Organica Zrt. ékes példája annak, hogy a válság során is lehet új piacokat meghódítani, és figyelemreméltó sikereket elérni külföldön. Az 1998-ban indult vállalat célja, hogy a világ minden részén meghonosítsák úttörő csúcstechnológiájukat, amellyel a környezetbarát szennyvíztisztítás nem álom többé.


Az Organica Zrt. kínai projektjének beindítása után az AIESEC Magyar Közgazdászhallhatók Egyesületével is felvette a kapcsolatot, akik külföldi gyakornok alkalmazásának lehetőségét biztosították számukra budapesti telephelyükön. De miért is volt szüksége ennek a feltörekvő vállalatnak külföldi munkaerőre? Hogy tudott segíteni nekik ebben az AIESEC?

Ezen kérdések megválaszolása érdekében Czikó Gergő készített interjút Hasznos Marcinnal, az Organica Zrt Vezérigazgató helyettesével.

Czikó Gergő: Miért döntöttek úgy az Organica Zrt.-nél, hogy külföldi fiatalt alkalmaznak?

Hasznos Marcin: Az Organica Zrt. elsődleges célja, hogy az egyedi, környezetbarát szennyvíztisztítási technológiát ne csak hazánkban, hanem külföldön is elterjessze. Cégünk kizárólagos birtokosa az úgynevezett Organica technológiának, amelynek a lényege, hogy a különböző baktériumok, növények, állatok természetes úton tisztítják meg a beérkező szennyvízet. A vállalatnál megalkotott misszió pedig nem más, mint egy nemzetközi, a világ minden országában megtalálható vállalat létrehozása. Ennek megfelelően egy nagyszabású kínai projektbe fogtunk, és felismertük, hogy a kulturális és nyelvi különbségek leküzdésében egy kínai fiatal nagy segítségünkre lehet.

C. G.: Miért éppen az AIESEC általa nyújtott lehetőséget választották?

H. M.: Az AIESEC kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy meghatározott anyagi keretek között eljussunk a tenni akaró, motivált kínai fiatalokhoz, akiket ideérkezésük előtt mi is leinterjúztathatunk. Végül a három legjobb jelentkezőből egy fiatal lányt, Helent választottuk, aki munkájával beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt bizonyos tekintetben túl is szárnyalta azokat.

C. G.: Mennyi ideig tartózkodott ő hazánkban és mi volt a pontos munkaköre?

H. M.: Habár egy megszakítással, de összesen 8 hónapot töltött Magyarországon, amely során rengeteg dologban a segítségünkre tudott lenni. Elsődleges feladata az volt, hogy a technológiánkról szóló e-learning anyagot, illetve vállalatunk honlapját kínaira fordítsa. Mindezek mellett a kínai vendégek fogadásában, valamint a kínai szokások, kultúrák megismertetésében is nagy szerepet vállalt. Minden számunkra apróságnak tűnő dolgot, akár a kínai ügyféllel való névjegykártya csere folyamatát, elsajátíthattunk tőle, amelyeknek más kultúrában igenis nagy szerepe van.

C. G.: Hogy érzi, mennyire tudott Helen hozzájárulni a vállalat sikereihez?

H. M.: Úgy gondolom, hogy rendkívül fontos szerepe volt a külföldi beruházások sikerében, hiszen nyelvismeretével még a kínai cégalapítás dokumentációs folyamataiba is besegített, nagyban meggyorsítva azt. Továbbá, jelenlétének köszönhetően ténylegesen egyre nemzetközibbé vált vállalatunk. Eddig is törekedtünk az angol nyelv használatára, de igazából tavaly november óta vált teljes mértékben angol nyelvűvé a kommunikáció, hiszen Helen jelenlétében már a belső üléseket sem tarthattuk magyarul. Munkájával olyannyira meg voltunk elégedve, hogy jelenleg három fiatalt is keresünk az AIESEC-en keresztül. Egy oroszt, egy arab származásút és egy újabb kínait.

C. G.: Jelenlegi tapasztalatai alapján ajánlaná-e az AIESEC-et másoknak, és ha igen, miért?

H. M.: Mindenképpen ajánlanám, amit elárul az is, hogy jelenleg is gyakornokot keresünk az AIESEC-en keresztül. De hogy miért is, a fentebb említett okokon kívül? Oroszország például kiváló piaci lehetőséget jelent számunkra, és természetesen megtehetnénk, hogy fordító cégeket alkalmazunk a kommunikáció során. Viszont egy fordító iroda nincs benne a körforgásban, nem tud nekünk úgy segíteni, illetve képviselni sem minket. Kimondhatjuk, hogy az AIESEC-es kolléga egy híd a különböző régiók között. Továbbá ezek a fiatalok nagyon sokoldalúak: vannak, akik az informatikában mások a marketing területén, megint mások mérnöki tevékenységben jártasak. Engem is meglepett, hogy nem csak abszolút kezdők, hanem igen komoly tapasztalattal, pozíciókkal rendelkezők is vannak köztük. Illetve ami szerintem a legfontosabb: nem lehetünk, mint Organica nemzetközi cég ha elzárkózunk a különböző kultúrák előtt, és toborzásunkat Magyarországra szűkítjük.
Utolsó frissités ( 2010-05-26 07:44 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |