2022-01-27 09:46 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 2 vendég van az oldalon.
Kína: Vajon vezető szereplője lesz-e a világ domainpiacának? Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online   
2005-01-21 00:00
A domain-kereskedelem tapasztalt nagyöregjei manapság már nosztalgiaként emlékeznek azokra az időkre, amikor még bárki bejegyezhetett jóhangzású domain neveket, melyeket később igen jó áron tudtak értékesíteni.
A hőskor véget ért, de természetesen ez még nem jelent végső kifulladást, hiszen újabb és újabb ötletekkel most is elő lehet állni, csak több kreativitást és figyelmet igényel. Ma a befektetők jobban teszik, ha elfelejtik kipróbált ".com + látogatottság = extraprofit" formulát. Azoknak, akik hiányolják a spekuláció okozta adrenalin túltengést - és a néha hihetetlen magas profitot - talán újabb izgalmakat hozhat a felfutóban lévő kínai domainpiac.
 

A megközelítően 1,29 milliárd népességű Kína a Föld legnépesebb országa, melyben az Internet-penetráció és az elektronikus kereskedelem éppen hogy megkezdte növekedését. A főbb vállalatokat megtalálhatjuk a számítástechnikától a gépkocsigyártásig szinte minden területen. Hogyan is kell szemlélnünk mindezen helyzetet a domainpiac szemszögéből? Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb tényezőket. 
 
CNNINTalán meg van az esély arra, hogy Kína a jövőben már nem csak Földünk legnépesebb nemzete legyen, hanem a legnagyobb internetes nemzete is.

A túlzásnak tetsző állítást a Kínai Internet-hálózati Információs Központ statisztikai felmérésével támaszthatjuk alá, mely szerint Kína a mintegy 80 millió körüli internetes felhasználói létszámával a harmadik a világon, az Egyesült Államok és Japán mögött. Az Internet-felhasználók számának növekedése havonta 5%-ra tehető, a háztartások penetrációja pedig várhatóan 25%-os növekedésre lehet képes az elkövetkezendő mintegy három-négy évben. Itt említenénk meg Kína csatlakozását a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO), mely jelentős előrelépésként értékelhető a globális gazdaság irányába.

Sajnos a nagy létszámú kínai internetes populáció, még ha a világ egyik legnagyobb csoportját is képviseli, nem jelent automatikus és azonnali részesedést az elektronikus gazdaságban. Ezt a következtetést a következőkre alapozhatjuk:

- az online fogyasztás Kínában tulajdonképpen a böngészéssel eltöltött időre korlátozódik, és a vásárlás csak jóval ezután következik a sorban;
- a 16 és 35 év közötti korosztály - mely a felmérések alapján az Internet-felhasználók bázis korosztálya - nem képviselnek potenciális vásárlóerőt;
- a városi és vidéki populáció elszórt geográfiai elrendezettsége behatárolja az elektronikus kereskedelem terjeszkedését, mely egyenlőre csak a főbb városokban figyelhető meg.

Az internetes honlapok száma is igen csekély az Internet-felhasználók óriási létszámához viszonyítva. Amíg a nagyobb honlapok, mint amilyenek a keresőmotorok, portálok, e-mail és mobiltelefon oldalak - a 163.com és a sohu.com vezetésével - szélsőségesen népszerűek, addig a kisebb weboldalakat jóformán nem látogatják. A szakértők becslései alapján, napjainkig mintegy 800.000 .com vagy .net, és további néhány százezer .cn domain nevet regisztráltak kínai lakosok.

Domain regisztráció Kínában. A következőkben nézzük át a fontosabb állomásokat:

CNA- Az ország 1994 április 20-án csatlakozott az Internet hálózatához.
- Május 21-én a China Science Technology NET (CSTNET) ideiglenesen megkezdte domain regisztrációs szolgáltatását kínai felhasználók számára.
- 1997 júniusában megalapították a Kínai Internet-hálózati Információs Központot (China Internet Network Information Center - CNNIC).


 
A CNNIC a kínai domain regisztráció adminisztratív, non-profit szervezeteként működik és a Nemzeti Internet-hálózati Információs Központ feladatait teljesíti. A CNNIC vezetőségét a Kínai Tudományos Akadémia Információs Központja felügyeli, és az Információs és Ipari Minisztérium (MII) támogatja (ami a telekommunikációt, a médiát és a műholdas sugárzást is felügyeli Kínában).

A CNNIC felelős .cn végződésű domain nevek adminisztrációs kezeléséért, és felügyeli a .cn domain neveket regisztráló és értékesítő vállalkozások szolgáltatásait Kínában. A jelenlegi szabályozások szerint .cn végződésű domain neveket világszerte bárki bejegyezhet, míg korábban csakis kínai illetőségűek számára volt elérhető ez a szolgáltatás. Napjainkra a CNNIC bevezetett egy real-time regisztrációs rendszert, amely lehetővé teszi a kompetitív regisztrációs modell alkalmazását, az értékesítőknek pedig a .cn domain nevek regisztrálását. Ez a liberalizáció immáron megengedi és megkönnyíti minden jogi-, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező vállalkozásnak a .cn domain nevek regisztrációját, ami korábban a kínai illetőségűeknek volt elérhető. A szervezet politikáját a ICANN által kidolgozott Egységes Címpolitika területén felmerülő Nézeteltérések Megoldása (Uniform Dispute Resolution Policy - UDRP) alapján dolgozta ki.

A felhasználói magatartás. A Kínai Internet-hálózati Információs Központ állítása alapján Kínában az online vásárlás és az elektronikus kereskedelem az internetes tevékenységek csupán 1%-át teszi ki. A felhasználók sokkal inkább információszerzésre használják az Internetet, hírek, oktató tartalmak olvasására, vagy elektronikus könyvek letöltésére.

Problémát jelent, hogy a kínai írott nyelv több ezer különböző írásjelet használ szótagonként külön-külön. Például a jelenti a domain szót, ami kiejtve "yu ming" a Pin Yin nyelv szerint. A Pin Yin egy standard latinizált fonetikus írásmódja a kínai nyelvnek, mely segít kínainak és külföldinek egyaránt a kínai nyelv elsajátításában. Így a Kínába látogató külföldi turisták gyakorlatilag ezeket olvassák a feliratokon, újságokban utcaneveken és nem kell bajlódniuk az írásjelekkel. Ezért van az, hogy praktikusan a .cn végű domain neveket ezen a Pin Yin nyelven jegyzik be (pl.: a Beijing.com a írásjel Pin Yin változata, mely Peking várost takarja). A számos felsőbb szintű domain nevek közül a .com végződésűek a legnépszerűbbek, jóval a .net és a .org előtt, de a .cn és a .com.cn is kezd egyre felkapottabbá válni.

.comsKínában, mint minden más piacon, az ideális domain név rövid, könnyen megjegyezhető, és könnyű leírni. Mivel a latin abc karakterei nehezen megjegyezhetőek a kínaiaknak, néhány honlap sikeresen tudott megerősödni azáltal, hogy betűk helyett inkább számokat használtak. A kínai nyelvű top 20 honlapok közt olyanokat találunk, mint a 163.com, 3721.com, 21cn.com, 17173.com és a v111.com. A nyugati gondolkodású befektetőknek ezek a nevek talán értéktelennek tűnhetnek, ám Kínában a számokat tartalmazó nevek mellett az angol szavak is népszerűek.

Mindezek után meg kell említenünk, hogy manapság a többnyelvű szavak is kezdenek népszerűek lenni. Ez lehetővé teszi a domainnév.cn, domainnév.com, domainnév.org nevek mellett a .cn, .com és a .org nevek bejegyzését is.

Szekunder piac. A domain nevek szekunder piaca Kínában jelenleg nem nevezhető valami óriásinak, de ugyanakkor lényeges növekedés várható az elkövetkezendő években. A kereskedelem platformja az Eachnic.com, a Sedo.com és a DomainPricing.com. Mint minden más termék esetében Kínában, a domain nevek ára is alacsonyabb, mint a világ más részein. Mindhárom vállalkozás végez értékbecslést a kérdéses domain nevekre vonatkozóan.

Az eddigi legnagyobb értékû domain eladások
domain név
ár
dátum
ZJ.com110.000 €2003. március
China800.com15.600 €2003. július
xinhuabookstore.com16.700 €2003. július
zhuangzi.com5.556 €2003. július
Yulong.com3.000 €2003. július
qili.com2.778 €2003. július
Huamao.com3.000 €2003. július

Az adott .cn domain név átvitele egyik regisztrátortól a másikhoz megengedett művelet, de az olyan domain nevek esetében, melyet kínai székhelyű regisztrátor jegyzett be, nem vihető át nem kínai regisztrátorhoz, és fordítva. A bejegyzést követően az első 60 napban és a domain nevek jegyzékébe való kerülés kevesebb, mint 14 napja alatt, nem lehet elvinni az első regisztrátor vállalkozástól. A lejárt domain nevek nem újulnak meg automatikusan. Egyéb, normál esetekben ugyanúgy kell eljárni, mint a .biz vagy a .hu nevek esetében.

Ami a törlési eljárást illeti: csakis a szponzor regisztrátor indíthat el a törlést .cn név esetében. Törlés után a domain név újra bejegyezhető. A törlési kérelemre egy 15 napos határidő áll rendelkezésre, majd további 5 napra egy "Törlés alatt" listára kerülnek.

Helyi jellemzõk. Kínaszerte számos vállalakozás kínál domain regisztrációs, web hosting és egyéb internetes szolgáltatást. Többségük csak a helyi piacot látja el. Azt mondhatjuk, hogy a domain ipar struktúrája sokkal koncentráltabb, mint az Egyesült Államokban, de kevésbé koncentrált, mint mondjuk Németországban.

A nagyobb cégek közül a HiChina Web Solutions Limited (korábbi nevén Civilink International Information Tachnology Co Ltd.) a vezető web hosting és domain név szolgáltató az országban, mely mintegy 300.000 domain nevet jegyzett be, és jelenleg a kínai honlapok egy negyedének nyújtanak tárhely szolgáltatását. A szekunder domain piacon az Eachnic.com oldalon van jelen. További vállalkozások a versenytársak közül:

- DomainPricing.com (Xiamen Jintong Science and Technology Ltd., 1996. Xiamen): domain regisztráció, tárhely, web design, elektronikus kereskedelem.
- Intonet.com.cn (Jinan, Shandong tartomány)
- Hotsales.net (Shanghai)
- Shesp.com (Shanghai)
- China-Channel.com (Peking)
- Hzst.com (Hangzhou)

Utolsó frissités ( 2005-06-08 11:40 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |