2022-01-27 10:43 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Vállalkozás indítása arrow Egyéni vállalkozás arrow Az egyéni vállalkozás általános tudnivalói

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 7 vendég van az oldalon.
Az egyéni vállalkozás általános tudnivalói Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2011-07-01 12:21
Egyéni vállalkozást ma Magyarországon a vonatkozó szabályok szerint minden olyan cselekvőképes és állandó belföldi lakóhellyel rendelkező természetes személy alanyi jogon alapíthat, aki az egyéni vállalkozás jogából nincs kizárva.


A tevékenység folytatásában az egyéni vállalkozó személyesen köteles közreműködni, továbbá a kötelezettségeiért teljes vagyonával, és korlátlanul felel. Az egyéni vállalkozó személyes közreműködése jelentheti a vállalkozás megszervezését, irányítását, könyvelését is, de az nem szükséges, hogy a konkrét alaptevékenységben is részt vegyen az egyéni vállalkozó. Ha az egyéni vállalkozás tevékenysége képesítéshez kötött, akkor legalább egy olyan személynek közre kell működnie a vállalkozásban, aki a megfelelő képesítéssel rendelkezik.

2010. január 1-jével már nem kötelező a vállalkozói igazolvány kiváltása. Maga az egyéni vállalkozó természetesen továbbra is igényelheti a vállalkozói igazolvány kiváltását, de annak kiállítása díjfizetéshez kötött. Az igazolvánnyal a kiadásakor fennálló, az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokat lehet igazolni.

Az egyéni vállalkozókat az úgynevezett EV szám azonosítja, amelyet a kiállított számlákon és egyéb hivatalos dokumentumokon szerepeltetni kell. Az „egyéni vállalkozó” megjelölést - vagy annak „e.v.” rövidítését - és nyilvántartási számát tehát minden hivatalos esetben köteles feltüntetni.

Az egyéni vállalkozónak szükséges legalább egy belföldi pénzforgalmi bankszámlával rendelkeznie, a bankszámlát az adószámának közlésétől számított 15 napon belül meg kell nyitni.

Az egyéni vállalkozó mint munkáltató foglalkoztathat alkalmazottat, bedolgozót, segítő családtagot, szakmunkás-tanulót. Az alkalmazottak számát a törvény nem korlátozza. A segítő családtag foglalkoztatása előnyösebb lehet a kedvezőbb társadalombiztosítási szabályok miatt. Segítő családtag megjelölés alatt a vállalkozó közeli hozzátartozóját, a vállalkozó élettársát, egyeneságbeli rokonának házastársát, házastársának egyeneságbeli rokonát, valamint testvérének házastársát lehet foglalkoztatni.

Ha az egyéni vállalkozó munkát ad valakinek, akkor azt 15 napon belül köteles jelenteni a nyugdíjbiztosítónak és az egészségbiztosítónak. A bejelentést az erre a célra megfelelő nyomtatványon lehet megtenni, melyen fel kell tüntetni az egyéni vállalkozó nevét, címét és az általa foglalkoztatottak számát. Ezután az egészségbiztosítási szerv egy nyilvántartási számot ad a foglalkoztatónak, melyről 30 napon belül értesíti a vállalkozót. A munkaviszonyba történő felvételt a Munkaügyi Nyilvántartó Központhoz is be kell jelenteni.

Az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket csak elektronikusan intézhetjük, így az egyéni vállalkozás alapítása is elektronikusan történik. Az elektronikus űrlapok kitöltéséről a részletes tájékoztató elérhető a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon, valamint a KEK KH honlapján. Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos kérdésekben további felvilágosítást a 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon, vagy a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez email címen kérhetünk.

További információkat itt olvashat az Egyéni vállalkozás indítása kérdéseiről.

Utolsó frissités ( 2011-07-01 12:22 )

Share/Bookmark
 
< Előző


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |