2021-12-05 22:09 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Jog arrow Kft - Korlátolt felelősségű társaság a magyar jogban

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 1 vendég van az oldalon.
Kft - Korlátolt felelősségű társaság a magyar jogban Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online   
2003-08-21 00:00
A szintén igen kedvelt korlátolt felelősségű társasági forma Magyarországon 1930 óta ismert. Fogalma: olyan gazdasági társaság, mely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével alakul s amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben törzsbetétjének szolgáltatására és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulásra terjed ki. A társaság kötelezettségiért a tag nem felel.
 


A korlátolt felelősségű társaság tagja bárki lehet, aki vagyoni eszközzel ún. törzsbetéttel járul hozzá a társaság közös vagyonához, amelyet törzstőkének vagy jegyzett tőkének nevezünk. A tagokat illetően teljes mértékű a társulási szabadság. Annak sincs akadálya, hogy kiskorú korlátolt felelősségű társaságban taggá váljon. Nálunk a korlátolt felelősségű társaságot egyszemélyes alapítás mellett is létre lehet hozni. Ebben az esetben a működésért az alapító felel.

Ez a társaság típus a tőkeegyesítő társaságok körébe tartozik, a társasági törvény kötelező tőkeminimumot ír elő és meghatározza a törzstőke legkisebb összegét. Ennek nagysága 3 millió forint. Ebben az esetben - a részvénytársaságtól eltérően - a tagsági jogokat semmilyen értékpapír nem testesíti meg. A tulajdonosi érdekeltség és a tagsági jogviszony egy önállósult eszmei értékben, az üzletrészben testesül meg.

A Kft. elnevezésében is szereplő korlátolt felelősség nem fejezi ki igazán pontosan a felelősség irányait, vagy talán azt is sugallhatja, hogy a társaság felelőssége korlátozott, pedig a korlátozott felelősség a tagokra jellemző nem pedig a társaságra. A társaság teljes felelősséggel tartozik a hitelezők irányában. A tagok felelőssége azonban korlátozott, mert a társaság kötelezettségeiért a tag nem felelős. A tag egyedül a társasággal szemben felel a törzsbetét szolgáltatásáért az esetleges pótbefizetések és mellékszolgáltatások teljesítéséért.

A tag felelőssége kivételesen korlátlan az alábbi esetekben:
- a nem pénzbeli betétet szolgáltató tag az apport szolgáltatásától számított 5 évig felel azért, hogy az apport értéke a teljesítés idején megfelelt a társasági szerződésben meghatározott értéknek.
- korlátlanul és egyetemlegesen felelnek azok a tagok, akik valamely tag nem pénzbeli betétjét tudomásuk ellenére a valódi értéket meghaladóan fogadtatják el.
- A társaság megszűnésekor a ki nem elégített kötelezettségekért a tag felelőssége korlátlan és egyetemleges azon tagok vonatkozásában, akik a társaság elkülönült jogi személyiségével és korlátlan felelősségével a hitelezők rovására visszaéltek. Különösen ha a társaság vagyonával sajátjukként rendelkeztek, illetve a társaság vagyonát saját vagy más javára úgy csökkentették, hogy tudták illetve kelő gondosság mellett tudniuk kellett volna, hogy ezáltal a társaság kötelezettségeit harmadik személyek részére nem lesz képes teljesíteni.
- Korlátlanul és egyetemlegesen felnek az ebből eredő kárért azok a tagok, akik olyan határozatot hoztak, amelyről tudták vagy kellő gondosság mellett tudniuk kellett volna, hogy az a társaság érdekeit nyilvánvalóan sérti.

A Kft-vel kapcsolatos szabályozás sajátosságai közé tartozik, hogy a társasági törvény rendelkezéseitől a tagok csak a törvény által meghatározott esetekben térhetnek el. Minden más esetben a kikötés semmis lesz.

Kft. létrehozása: Ennél a társasági formánál tilos a tagokat nyilvános felhívás útján gyűjteni. Kft. Csak zártkörű alapítás formájában hozható létre. A társaság társasági szerződéssel jön létre. Az egyszemélyes társaság alapító okirattal keletkezik. A gazdasági társaságokról szóló törvény meghatározza, hogy mik a társasági szerződés kötelező tartalmi elemei általánosan minden társaság vonatkozásában, majd a különös részi szabályok között az egyes társaságoknál megkívánt speciális többletelemeket sorolja fel. A kötelező tartalmi elemek hiányában úgy kell tekinteni, hogy a társaság nem jött létre.

 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |