2022-05-29 05:01 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Jog arrow Amit a betéti társaságról tudni kell

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Szolgáltatások
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Aktuális
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 2 vendég van az oldalon.
Amit a betéti társaságról tudni kell Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online   
2003-08-21 00:00
Amit a betéti társaságról tudni kellNapjaink gazdaságában ez a társasági forma rendkívül elterjedt. Ennek az lehet a magyarázata, hogy ez a társasági forma lehetőséget biztosít arra, hogy törvényileg meghatározott mértékű minimális nagyságú tőke befektetése nélkül, de ezzel egyidejűleg mégis korlátozott felelősséggel vehessenek részt vállalkozásokban megfelelő tőkével rendelkező személyek.
 


A betéti társaság jogi jellegét tekintve sajátos szerkezetű, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság. Létrehozatalára a társasági törvény általános, illetve a közkereseti társaságoknál szabályozott speciális rendelkezések vonatkoznak. Ennél a társasági formánál valamennyi tagot terheli a vagyoni részvétel kötelezettsége, vagyis vagyoni betétjük szolgáltatására kötelesek. A társaság tevékenységében mind a beltagok, mind a kültagok jogosultak személyes közreműködést vállalni.

A társaság szervezeti felépítése azonos a közkereseti társaságéval. Itt nincsen a tagoktól elkülönült belső szervezet. Kültagok általában nem vehetnek részt az üzletvezetésben, de a legfőbb testület tevékenységében, a döntéshozatalban ugyanolyan jogosultságok illetik őket mint a beltagokat.

Üzletvezető és képviselő csak a társaság beltagja lehet. Kivételes és ritkán előforduló helyzetben a kültag felelőssége azonos lehet a beltagéval, ezzel jogot formálva ahhoz, hogy a cég ügyeit ő is elláthassa a beltagéval azonos módon. A társaság tartozásaiért teljes vagyonával felel, közvetlenül. A beltagok felelőssége mögöttes, korlátlan és több beltag esetén egyetemleges. A kültag fő szabály szerint a társaság kötelezettségeiért nem felel csak vagyoni betétje szolgáltatására köteles a társasággal szemben.

Ez alól a szabály alól két kivétel van:
- felelősség szempontjából a kültag helyzete azonos a beltagéval, ha neve szerepel a társaság cégnevében: ha a társaság vagyona nem bizonyul elegendőnek az összes hitelező kielégítésére, fordulhatnak a kültaggal szemben is, aki teljes magánvagyonával korlátlanul és a többi beltaggal egyetemlegesen felelős. Ezt a felelősséget a kültag nevének bármilyen formában való megjelenése maga után vonja.
- a kültag felelőssége abban az esetben is megváltozik, ha nem szolgáltatja vagy csak részben szolgáltatja a vagyoni betétjét. A hitelező ilyenkor is közvetlenül fordulhat a kültag felé követelése kielégítéséért, a kültag vagyoni betétje erejéig, vagyis nem korlátlanul ugyan, de teljes magánvagyonával felel a hitelezővel szemben.

A betéti társaság létét általában nem befolyásolja a tagmozgás, lehetőség van a bel és kültagok be illetve kilépésére. De a társaság megszűnését eredményezheti, ha olyan változás következik be, amely által a társaság elveszíti a jellegét, azaz nincsen kültagja vagy beltagja.

A megszűnés sajátos esete következhet be, ha a társaságból valamennyi beltag illetve valamennyi kültag kiválik. Ilyen esetben a törvény rendelkezéseinél fogva az utolsó kültag illetve beltag kiválásának időpontjával a társaság megszűnhet.

A törvény egy három hónapos türelmi időt biztosít a megmaradt tagok számára, amely alatt eldönthetik, hogy fenntartják-e a társaságot vagy belenyugszanak a társaság jogutód nélküli megszűnésébe. Ha egy főre csökken a betéti társaság új, akár kültaggal bővítve életre kelthető. A törvény rendelkezései szerint kültagok kiválása esetén a bennmaradó beltag(ok) a társaság továbbfolytatását határozhatják el. Vagy új kültagok belépését jelentik be három hónapon belül a cégbíróságnak és így fennmarad a betéti társasági forma. Vagy ha legalább két beltag marad és bejelentik, hogy közkereseti társaságként kívánnak tovább működni.

Mindkét esetben a rendelkezésre álló három hónapos határidő alatt el kell készíteni és a cégbírósághoz be kell nyújtani a társasági szerződés módosítását. Amennyiben valamennyi beltag kiválik a társaságból s azt a bennmaradó kültag(ok) fenn kívánják tartani dönthetnek úgy, hogy:
- új beltagot jelentenek be a cégbíróságnál három hónapon belül és ebben az esetben fennmarad a betéti társasági forma
- vagy ha maradt legalább két kültag a társaság közkereseti társaságként való továbbfolytatását határozhatják el.

 
< Előző


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés
Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Interjú
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálóA kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
dr. Klausmann Kornél - Illúzió az ingyenes cégalapításAz ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |