2022-05-29 03:22 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Magyar vállalkozás arrow Adókiesést okozott a kedvezményes társasági adó

Tematikus hírek
Hírek főoldal
Magyar vállalkozás
EU, Pályázat
Deviza, árfolyam
Válság
Internet
Facebook
IT
SAP
Google
Microsoft
eBay
CSR
Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Szolgáltatások
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Aktuális
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 1 vendég van az oldalon.
Adókiesést okozott a kedvezményes társasági adó Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
ebz \ gtr, MTI   
2011-09-13 18:40
Annak ellenére, hogy a múlt évben növekedett a vállalkozások száma, a recesszió és az adókulcs csökkenése miatt a társasági adóból származó bevétel csökkent. A KKV szegmensben a 10 százalékos adómérték miatt 51,2 milliárd forinttal kevesebb folyt be a kincstárba.


Tavaly 20 ezerrel nőtt a vállalkozások száma, ám 62 milliárd forinttal kevesebb társasági adó folyt be tőlük, ami a szabályozás év közi változásával valamint a gazdasági visszaeséssel magyarázható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese kedden, Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az 500 millió forint pozitív adóalapig alkalmazható kedvezményes 10 százalékos adókulcs miatt a második félévre számított adó 51,2 milliárd forinttal volt kevesebb a kkv körben, mint az első félévre vonatkozó jogszabályok alapján megállapított összeg.

A vállalkozások nettó árbevétele tavaly 66,036 milliárd forintot tett ki, 3,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezen belül az export árbevétel 22,7 százalékkal bővült, és részaránya 22,4-ről 26,6 százalékra emelkedett. Az előző évhez képest leginkább a nagyvállalatok tudták növelni árbevételüket, a többieké kisebb mértékben csökkent vagy szinten maradt.

A társas vállalkozások költségei és ráfordításai 3,6 százalékkal, 67,056 milliárd forintra emelkedtek, dinamikájuk 0,2 százalékponttal meghaladja a bevételekét (69.857 milliárd forint). Tavaly a társas vállalkozásoknál 2.800,7 milliárd forint üzemi eredmény képződött, 1,6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A pénzügyi műveletek eredménye 2009-hez hasonlóan negatív volt: vesztesége 237 milliárdról 387,6 milliárd forintra nőtt.

A nyereség 228,6 milliárd forinttal, 4.654 milliárd forintra mérséklődött, a veszteség azonban csak 96,6 milliárd forintnál kisebb a bázisnál, az adózás előtti eredmény mindezek következtében 5 százalékkal csökkent. Az elnökhelyettes kiemelte, hogy a nyereséges vállalkozások száma 3 százalékkal bővült, a veszteségesek és a nulla adózás előtti eredményt elérőké pedig csökkent, ami összességében pozitív jelként értékelhető. A fizetendő társasági adó 3,2 százalékkal nőtt.

Összesen 202.563 cég adott számot adózás előtti nyereségről, 6.429-cel több, mint 2009-ben, utóbbiak közül 5.589 mikrovállalkozás, amelyek jelentős része négynél kevesebb alkalmazottal rendelkezik. Az adózás előtti nyereség felét az előző évhez hasonlóan a nagyvállalkozások termelték meg, s az adózás előtti veszteségből is ők részesednek a legnagyobb mértékben (42,9 százalék), ráadásul éves alapon 13,8 százalékos növekedésről is beszámoltak. A mikrovállalkozások ötödével kisebb adózás előtti nyereségről számoltak be, míg a kisvállalkozások másfélszeres növekedésről.

A pozitív adóalap után számított adó 436,1 milliárd forint volt, amit 92,8 milliárd forinttal csökkentettek az igénybe vett adókedvezmények, a mentesség és a visszatartott adó. Az igénybe vett adókedvezmények összege 31,5 százalékkal haladja meg a 2009. évit, 93 milliárd forintot tett ki (összegét a cégek eredményessége befolyásolta, ugyanis a kedvezményeket csak a számított adókötelezettségek terhére lehet elszámolni).

A 256,8 ezer kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozásnál 2010-ben összesen 343,3 milliárd forint társasági adó fizetési kötelezettség keletkezett, ami 3,2 százalékos növekedés az előző évhez képest. A bevallással egyidejűleg fizetendő adó 24,6 milliárdról 28 milliárd forintra nőtt. A visszaigényelhető összeg 2010-ben is jelentős volt (118,5 milliárd forint), de az előző évi 160 milliárd forintnál jóval alacsonyabb.

Varga Árpád elmondta: a jövedelem(nyereség)minimum megállapítására vonatkozó rendelkezéseket 2010-ben 70,7 ezer adózónak (például alapítványok, társadalmi szervezetek) nem kellett alkalmaznia, 176,7 ezer vállalkozás esetében pedig az adózás előtti eredmény vagy az adóalap elérte a jövedelem(nyereség) minimumot, így az adóalap meghatározása az általános szabályok szerint történt.

Az adózók 33,8 százaléka (128,8 ezer társas vállalkozás) döntött úgy, hogy inkább bevallja a diktált hányadot - a jövedelem(nyereség) minimum alapján határozza meg fizetendő adóját -, mint ellenőrzésnek vesse alá magát - mondta az elnökhelyettes. Az így megállapított adó 8,8 milliárd forintot tett ki, ami 3 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél. A bevallást kiegészítő nyilatkozat kitöltését 5.070 adózó vállalta, esetükben 1,7 milliárd forint a fizetendő adó, ami 200 millió forinttal marad el a 2009. évitől.

Hozzászólások
hozzászólok keresés RSS
Hozzászólás
név:
e-mail:
 
website:
tárgy:
UBBkód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
Kerjuk irja be a kepen lathato kodot!
motor: !JoomlaComment 3.20

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Utolsó frissités ( 2011-09-13 18:43 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >
Kapcsolódó témák
Magyar vállalkozás hírek
EU, Pályázat hírek


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés
Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Interjú
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálóA kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
dr. Klausmann Kornél - Illúzió az ingyenes cégalapításAz ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |