2021-03-01 08:29 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Interjú arrow Automatizált domain regisztráció

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 14 vendég van az oldalon.
Automatizált domain regisztráció Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2011-09-26 17:39
A legutóbbi domain változások nem növelték az újonnan bejegyzett nevek számát, sőt inkább az új regisztrációk számának lassulása várható, de a regisztrációs szolgáltatás minőségét nagyban segítik. A magyar vállalkozások többségének már van weboldala, csak a kényszervállalkozások nincsenek jelen az interneten. Varga Álmost, a Domain Registrar Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a magyar domain piacról.


Vállalkozás-online.hu: Nemrég megváltozott a .hu domain szabályozása. Regisztrátorként a módosításoknak milyen hatását érzékelték Önök a piacon?

Varga Álmos: Az új szabályozással jelentősen gyorsult a .hu domainek regisztrációja. Az a tapasztalat, hogy ha délelőtt elindít valaki a rendszerünkön egy .hu domain igénylést, akkor az még aznap használatba vehető. Azok a cégek, akik online regisztrációs rendszerrel rendelkeznek és nem szükséges egy munkatársnak mindent igényt manuálisan rögzíteni, egyértelműen lépéselőnyben vannak, hiszen sokkal gyorsabb, pontosabban és valószínűleg olcsóbban is tudnak szolgáltatni. Országosan ugyanakkor az új szabályzat nem hozott egyik napról a másikra történő jelentős változást a domain regisztrációk számát illetően.

VO: Milyen a magyar domain regisztrálási kedv: a magánszemélyek vagy inkább a vállalkozások regisztrálnak szívesebben saját domaint?

V.Á.: Sok magányszemély domain tulajdonos van, de ezek közül lehetnek egyéni vállalkozók is. Olyan domaineket is látni, ahol ugyan a domain név magánszemély nevén van, de mégis egy vállalkozás oldala működik rajta. Nem lehet ezért pontosan meghatározni, hogy céges vagy magánszemély használók vannak-e inkább, de körülbelül hasonló arányban lehetnek a magánszemély és céges domain tulajdonosok.

VO: Önök jelentős számú külföldi tulajdonban lévő magyar domaint kezelnek. Miért éri meg a külföldieknek magyar domaineket fenntartani? Milyen üzletre használják azokat?

V.Á.: Azt hiszem ezek a cégek legtöbbször csak szeretnék a saját márkájukat biztosan maguknál tudni, de az is előfordul, hogy külföldről kívánnak Magyarországra szolgáltatást nyújtani. Valószínűleg pont annyira éri meg egy külföldi cégnek magyar domaint venni, mint amennyire egy magyar cégnek megéri olyan országban domaint venni, ahol már jelenleg is szolgáltatás nyújt vagy terméket forgalmaz, illetve ezt a jövőben tervezi.

VO: Magyarországon mennyire jellemző a domain brókerkedés? Itthon ez kifizetődő üzlet?

V.Á.: Ezt azoktól kell megkérdezni, akik ezt üzletszerűen űzik. Hallottunk már több nagyobb, százezres, vagy akár milliós összegű domain értékesítésről, de főleg akkor értékes egy domain név, ha egy weboldal is van rajta, komolyabb tartalommal és látogatottsággal. Ha valaki ügyeskedni próbál, akkor az ellen a Domainregisztrációs Szabályzat elég jó védelmet nyújt. Természetesen mindig lehetnek apróbb trükkök, de más jogait megsérteni, és nem azonnali jogos használatra domaint igényelni nem szabad.

VO: A domaint regisztráló vállalkozások többsége nyilván tárhelyet is rendel, ami egyre kisebb költséggel jár. Sokszor akár ingyenes. Ilyen helyzetben milyen tanácsot adnának a vállalkozóknak a tárhely szolgáltató kiválasztásához?

V.Á.: Ahhoz, hogy egy cég elinduljon, azaz az első lépést megtegye az interneten, ma már nagyon alacsony összeg is elegendő. Például az általunk üzemeltetett Newhosting.hu oldalon egy .hu domain éves fenntartása csak pár ezer forintba kerül egy teljes évre, és ingyen kapnak a felhasználók dinamikus és elég nagy tárhelyet. Ez a szolgáltatás egy átlagos céges weboldalhoz teljesen elegendő.

Ha valaki komolyabb online szolgáltatást szeretne működtetni, akkor természetesen komolyabb szolgáltatásra lesz szükség (pl. dedikált szerver, VPS vagy valamilyen Cloud szolgáltatás), jóval magasabb díjon, de elindulni most már tényleg nagyon alacsony költséggel lehet.

VO: Nemrég élesítették a saját fejlesztésű regisztrációs rendszerüket. Milyen jelentős fejlesztéseket és újításokat vezettek be ezzel a piacukon?

V.Á.: Az online domainregisztrációs rendszerünkkel lehetősége van a felhasználóknak, hogy az eddigieknél gyorsabban és egyszerűbben tudjanak domaint regisztrálni, valamint a meglévő domaineket kezelni. Az online felületetünkön valós időben lehet domain igényléseket és módosításokat végrehajtani. A .hu domainek mellett gyakorlatilag valamennyi domain kiterjesztést tudjuk kezelni, de teljesen automatizáltan kezeljük az alábbiakat: com/net/org/biz/info/name/mobi/eu/at/de, és további hozzávetőleg 40 domain kiterjesztést.

A .hu domainek regisztrációja, a regisztrációhoz szükséges dokumentumok, igénylőadatok és a domain kezelése online és azonnali módon történik. Rendszerünk összeköttetésben áll a hazai nyilvántartó és több nemzetközi regisztrátor rendszerével.

VO: A felmérések szerint a magyar vállalkozások igen gyéren vannak jelen az interneten. Domain regisztrátorként és tárhely szolgáltatóként mire számítanak a jövőben, fog-e fejlődni és milyen irányba a vállalkozások webes jelenléte?

V.Á.: Azt gondolom, hogy sok olyan vállalkozás van itthon, mely kényszervállalkozás, azaz nem a hagyományos értelemben vett valódi cég. Azok a cégek, melyek tényleg a piacról szerzik az ügyfeleiket, már többségében jelen vannak az interneten. Sokszor még az online kommunikáció nem feltétlenül tökéletes, de azért domain nevet, sőt valamilyen weboldalt működtetnek a vállalkozások. Nem számítunk arra, hogy tömegesen kezdenek el a cégek domaineket regisztrálni, inkább az új regisztrációk számának lassulására számítunk. Hamarosan további domain végződések indulhatnak, mely némileg ezt a világban is tapasztalható enyhén csökkenő trendet ellensúlyozhatja.

Az online kommunikációban bőven várható fejlődés. Mi a cégek részéről erőteljesebb online jelenlétre és komolyabb internetes értékesítésre számítunk.

Az informatika tudatosabb felhasználásának is fejlődnie kell, mert csak így lesznek versenyképesek a vállalkozások. Az, hogy ez pontosan milyen területeken fog jelentkezni, még persze kérdés, de a cloud használata, azaz amikor a szolgáltatások és adatok nem a felhasználók gépein, hanem a szervereken vannak, látszólag komolyan erősödnek.

Utolsó frissités ( 2011-09-26 17:48 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |