2022-05-29 05:03 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Hírek arrow Gyorsteszt a Széchenyi Tőkebefektetési Alapnál

Tematikus hírek
Hírek főoldal
Magyar vállalkozás
EU, Pályázat
Deviza, árfolyam
Válság
Internet
Facebook
IT
SAP
Google
Microsoft
eBay
CSR
Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Szolgáltatások
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Aktuális
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 2 vendég van az oldalon.
Gyorsteszt a Széchenyi Tőkebefektetési Alapnál Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
ebz \ gtr, MTI   
2011-09-27 11:14
A kellően megalapozott és számokkal alátámasztott üzleti tervekkel lehetnek esélyesek a vállalkozások a Széchenyi Tőkebefektetési Alapnál. A döntéseket gyorsteszttel segítik a bírálók. A vállalkozások érdeklődése jelenleg nagyobb, mint amit az alapnál vártak, így valószínűleg hamarabb el fog fogyni a pénz.


Már több mint 70 kis-, és középvállalkozás jelentkezett a nyár elején indult Széchenyi Tőkebefektetési Alapnál, hogy részesülhessen az alap 14 milliárd forint összegű forrásából, az első befektetési döntések előkészítése már folyik. Az alap gyorsteszttel segíti a vállalkozásokat, a cél az, hogy két-háromezer vállalkozásból választhassák ki azt a mintegy 150-et, amelyet érdemesnek tartanak a befektetésre.

A Széchenyi Tőkekealap-kezelő Zrt. közleménye ismerteti: a forrásra a vártnak megfelelő méretű, piaci helyzetű és felkészültségű, zömmel 15-60 főt foglalkoztató vállalkozások pályáztak, elsősorban iparcikkgyártó és -összeszerelő ágazatokból.

"Az előértékelésen már több mint 20 projekt megfelelt, a Befektetési Bizottság 4 projektről foglalt állást szeptemberi első ülésén, s most folynak a végső döntést megelőző jogi és pénzügyi átvilágítások" - idézi a közlemény Csuhaj V. Imrét, az alapkezelő igazgatóságának elnökét. "A vártnál nagyobb érdeklődés következtében van esély arra, hogy az alap az eredetileg kitűzött 2015. december végi határidő előtt kihelyezi forrásait" - véli Csuhaj V. Imre, aki szerint idén 12-16 befektetésről is döntés születhet.

A döntéshozatali rend kétlépcsős, az előminősítés során az alap munkatársai megvizsgálják, hogy a jelentkező vállalkozás mérete, felkészültsége és üzleti tervének realitása alapján befogadható-e a minimálisan 100 ezer, maximálisan 500 ezer euró összegű befektetést előirányzó programba. Ezután kerül sor a részletes értékelésre, ahol az alapot kezelő szervezet értékeli a vállalat pénzügyi adatait, elemzi a felmerülő kockázatokat, és meghatározza a befektetés végrehajtásának kereteit.

A folyamat lezárásaként előterjesztést küld a külső szakértőkből álló, hét tagú Befektetési Bizottságnak, amely támogató vagy elutasító döntést hoz. A bizottság tagságának többségét évtizedes finanszírozói, befektetői gyakorlattal rendelkező piaci szakértők adják. A támogatott projektek kerülnek az alapkezelő igazgatósága elé, amely meghozza a végső döntést.

A pályázó által kitöltött jelentkezési adatlap és az általa benyújtott üzleti terv többnyire el is dönti, hogy sikeresen átjut-e az előszűrésen. A döntési folyamatot gyorsítja, ha a pályázó által benyújtott üzleti terv kellően megalapozott és számokkal alátámasztott. Az árbevétel-növelési terveket például jó, ha megfelelő értékesítési stratégia, illetve szakszerű értékesítési szervezet is támogatja, ha pedig ez hiányzik, akkor nemcsak technológiai korszerűsítéshez (vagy forgóeszköz finanszírozásához) kell tőkét kérni, hanem az értékesítés költségeit is be kell tervezni a várható kiadásokba - tanácsolják a zrt. munkatársai -, vállalva azt, hogy az alap ellenőrzi is, valóban arra költötték-e a pénzt, amire kérték.

A tapasztalatok szerint sok vállalkozásnál problémákat okoz a professzionális követeléskezelés hiánya, az ehhez szükséges (jogi) segítséget azonban a tőkebefektetésre érdemes vállalkozás a forrással együtt megkaphatja az alaptól.

Mivel a kis-, és középvállalkozások finanszírozási kilátásai a bankok romló kockázati toleranciája miatt továbbra sem biztatóak, mind több vállalkozás a célzott tőkejuttatástól várja hitelképessége javulását is. Az alapkezelő ugyanakkor fontos szempontként tartja számon a tőkejuttatás révén tovagyűrűző gazdaságpolitikai hatásokat, a foglalkoztatás bővítését, illetve a termék-, kapacitás- és piacfejlesztést.

Az alap gyorstesztjének kitöltésével néhány perc alatt kiderítheti bármely tőkeszegény, de jó növekedési kilátásokkal rendelkező vállalkozás, hogy beállhat-e az állami tőkéstársra pályázók sorába. Tíz kérdésre kell válaszolni - 10 igen esetében feltétlenül jelentkezzen a cég, legalább 5 igen válasz esetében pedig érdemes elgondolkoznia a jelentkezésen, mert jók az esélyei.

A kérdések: elmúlt-e már kétéves a vállalkozás; tervezi-e, hogy a következő két évben foglalkoztatottjainak létszáma eléri a 25-öt; amennyiben a vállalkozás foglalkozik mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozásával, az ebből a tevékenységből származó árbevétele a teljes árbevétel 50 százaléka alatt marad-e; ki van-e zárva a vállalkozás tevékenységi köréből az ingatlanfejlesztés; növekszik-e vállalkozás árbevétele évente átlagosan 8-10 százalékkal; hiába kilincsel-e a banknál hitelért jelenlegi helyzetében; árbevételének legalább 10 százaléka exportból származik-e; veszteségmentesen vészelte-e át az elmúlt 3 évet; meghaladja-e a saját tőke a jegyzett tőkét, elég erősnek érzi-e magát a jelenlegi versenytársaihoz viszonyítva?

Hozzászólások
hozzászólok keresés RSS
Hozzászólás
név:
e-mail:
 
website:
tárgy:
UBBkód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
Kerjuk irja be a kepen lathato kodot!
motor: !JoomlaComment 3.20

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Utolsó frissités ( 2011-09-27 11:17 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés
Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Interjú
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálóA kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
dr. Klausmann Kornél - Illúzió az ingyenes cégalapításAz ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |