2020-11-23 20:39 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Internet arrow Internetes megoldások: Nem élünk a lehetőségekkel

Hírek főoldal
Magyar vállalkozás
EU, Pályázat
Deviza, árfolyam
Válság
Internet
Facebook
IT
SAP
Google
Microsoft
eBay
CSR
Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 2 vendég van az oldalon.
Internetes megoldások: Nem élünk a lehetőségekkel Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu - kcc \ guz, MTI   
2011-10-26 11:42
Jelentős költséget csökkentene, mégsem használják a mindennapi üzletmenetben az internetes megoldásokat az európai KKV-k. Legfőbb oka, hogy a vállalkozók nem is ismerik eléggé a lehetőségeket.


A bizalmatlanság és az ismeretek hiánya a legfőbb ok, hogy a vállalkozások nem használnak olyan internetes lehetőségeket, mint az elektronikus számlázás, az e-kereskedelem, vagy a közösségi hitelezés. A cloud computing megoldásokról sokan nem is hallottak.

Az európai kis-, és középvállalkozások (KKV-k) nem használják ki a digitális világ előnyeit - állítja az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatása, amely ennek okaira is választ keresett. A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezetének 2011 harmadik negyedévében végzett vizsgálata 661 európai válaszadó véleményét veszi figyelembe.

Az ACCA szerint négy informatikai megoldás és szolgáltatás játszhat kulcsszerepet a jövőbeni versenyképesség fenntartásában az európai kkv-k körében. Ezek az e-kereskedelem, e-számlázás, a közösségi hitelezés és az úgynevezett cloud computing.

A kutatásból kiderül, hogy a cloud computing - az interneten elérhető távoli szervereken futtatott programok - előnyei és lehetőségei továbbra sem világosak a kis-, és középvállalkozásoknak. A válaszadók csaknem fele (48%) még csak nem is hallott a fogalomról.

Az elektronikus számlázás elterjedtsége az európai országok között szintén meglehetősen alacsony. Becslések szerint évente a vállalkozások között megforduló számlák mindössze 5 százaléka kerül kizárólag elektronikusan kiszámlázásra. A magyarországi és a kelet-európai ACCA tagok a magas árat és az állami ösztönzés hiányát jelölték még meg gátló tényezőnek.

A Vállalkozás Online által megkérdezett szakértők felhívták a figyelmet, hogy a magyar adókörnyezet sem nagyon támogatja az elektronikus számlázást. A magyar vállalkozók gyakran nem merik használni, mert félnek az adóellenőrzések retorzióitól.

A közösségi kölcsön, azaz a személyközi hitelezés az egyes személyek között közvetlenül, a klasszikus pénzintézetek közvetítése nélkül létrejövő pénzügyi tranzakciók egy lehetősége. Ez lehetővé teszi, hogy a felek akár az interneten találjanak egymásra. A kis-, és középvállalkozások számára ez egészen egyedi finanszírozási lehetőség lehetne, azonban a felmérés egyértelműen rámutat, hogy a válaszadók többsége (55%) még csak nem is hallott erről a lehetőségről, ráadásul egyetlen szakértőt sem tudnának megnevezni, aki jártas lenne a témában.

Több mint másfél évtizede tart az internet hódítása, azonban a teljes európai kereskedelemnek alig 2 százalékát teszi ki az elektronikus kereskedelem. A felmérésben résztvevők többsége a fogalommal ugyan tisztában van, azonban így is csak minden harmadik válaszadó (35%) érzi úgy, hogy kellően jártas a témában.

A kutatás alapján az ACCA arra hívja fel a figyelmet, hogy a digitális megoldások előnyeiről jelenleg nem rendelkeznek elegendő információval a KKV-k, ezért az oktatás és népszerűsítés kiemelt feladata lenne az érintetteknek.

További gát az ACCA szerint, hogy az online biztonság kérdése továbbra sincs tisztázva. A kutatásból kiderült, hogy a kisvállalkozások a legtöbb esetben továbbra is bizalmatlanok az elektronikus tranzakciókkal kapcsolatban, és még alapvető tévhitek fűződnek az internethez.

A kutatás rámutat, hogy a regionális különbségeket is figyelembe kell venni az ösztönző programok kidolgozásánál. Míg a skandináv országok szívesebben használják az elektronikus számlázást, addig ez a kelet-európai országokban még kevéssé elterjedt. Fontos lenne, hogy a későbbi irányelvek kidolgozásakor a szakemberek - például a könyvelők - véleményét is figyelembe vegyék.

"Az európai döntéshozóknak ideje felismerniük, hogy többet kell tenniük a KKV szektorban a digitális technológiák elterjedéséhez" - hívta fel a figyelmet Kateřina Benešová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója. "A kisvállalatok bevonása és mobilizálása kulcsfontosságú tényező az európai versenyképesség fenntartásához. A bankoknak, a törvényalkotóknak, valamint az Európai Uniónak is kiemelt szerepe van a figyelemfelkeltésben."

Hozzászólások
hozzászólok keresés RSS
Hozzászólás
név:
e-mail:
 
website:
tárgy:
UBBkód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
Kerjuk irja be a kepen lathato kodot!
motor: !JoomlaComment 3.20

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Utolsó frissités ( 2011-10-26 11:53 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |