2022-05-29 03:41 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Hírek arrow Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés

Tematikus hírek
Hírek főoldal
Magyar vállalkozás
EU, Pályázat
Deviza, árfolyam
Válság
Internet
Facebook
IT
SAP
Google
Microsoft
eBay
CSR
Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Szolgáltatások
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Aktuális
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 2 vendég van az oldalon.
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2011-11-14 16:00
Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálóA kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.


Vállalkozás-online.hu: A jelenlegi piaci helyzetben milyen ma Magyarországon könyvvizsgáló vállalkozónak lenni?

Rezsabek Angéla: Úgy gondolom, hogy ma nagyon nehéz könyvvizsgáló vállalkozónak lenni. A jogszabályi feltételek nagyon nehézzé és nem túl biztonságossá teszik ezt a szakmát. A jövőbeli változások miatt pedig - mivel emelik a könyvvizsgálati értékhatárt -, senki sem látja pontosan előre, hogy melyek azok a cégek, amelyek kiesnek majd a kötelező könyvvizsgálat alól, továbbá ki az, aki tulajdonosként le is mond a könyvvizsgálatról. Ez a jogszabályváltozás meglehetősen befolyásolja a könyvvizsgálók életét.

VO: Ezek szerint most nehéz üzleti tervet írni egy könyvvizsgáló vállalkozónak?

R.A.: Igen, így nehéz üzleti tervet írni. De azt se feledjük, ahhoz, hogy egy könyvvizsgáló becsületesen és tisztességesen elvégezze a munkáját, több munkaórára van szüksége, mint amit egyébként az ügyfélnek ki tud számlázni.

VO: Gondolom hasonló lehet a helyzet a könyvelő piacon. Ön mérlegképes könyvelőket oktat a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál, így lehetősége van a könyvelők gondjaival szembesülni. Milyen a magyar könyvelő vállalkozók helyzete? Hogyan tudnak lépést tartani a recessziós kihívásokkal?

R.A.: A könyvelő vállalkozók sajnos többször beleesnek abba a helyzetbe, hogy a vállalkozó ügyfeleik ígérgetik a könyvelési díjuk kifizetését, de végül nem kapják meg ezt a vállalkozói díjat. A vállalkozó ügyfelük később bebuktatja a vállalkozást, amivel így ez a könyvelői díj bent ragad. Márpedig ennek az áfáját vagy eváját a könyvelők korábban kötelesek voltak megfizetni. Ezt már nekik senki nem fogja visszaadni. Így nemhogy pluszt termeltek volna, hanem mínuszt termelnek folyamatosan. Mivel egyre több ilyen nem fizető vállalkozás van, elég sok könyvelőt nagyon-nagyon rosszul érint ez a követeléskezelési probléma.

A könyvelők másik gondja az állandó jogszabályi változás, ami miatt egyre több és több jogszabályra kell odafigyelni. A könyvelők munkáját nem igazán segítik ezek a jogszabályi változások. Nagyon nehéz nyomon követni ezeket a változásokat, és maradéktalanul eleget tenni a szakmájuk elvárásainak.

VO: A recesszió ellenére egy vállalkozásnak vezetni kell a könyvelését, be kell adni az adóbevallásait, amiből a laikus számára az következik, hogy nyilván a könyvelésre, adótanácsadásra, könyvvizsgálatra kénytelen pénzt kiadni egy cég. A magyar könyvelők mégis nehezen élnek meg. Mi ennek az oka? Túl sok versenytárs van a piacon, vagy a vállalkozó ügyfelek mentalitásával, attitűdjével van gond?

R.A.: A vállalkozói társadalom legtöbbjét arra tanították, hogy ami „papír” az a könyvelő dolga. Éppen ezért a legtöbb esetben minden adminisztrációs feladatot a könyvelő nyakába próbálnak zúdítani. Ezért olyan plusz feladatokat végeznek óraszámra a könyvelők, ami nem az ő tevékenységi körük lenne, de mégis kénytelenek elvégezni. Ehhez képest a könyvelési díjak 20 év óta nem kifejezetten emelkedtek. Ebből egyértelműen az következik, hogy a könyvelőnek a sok adminisztrációs munka mellett nincs ideje arra, hogy jogszabályokat olvasson, pluszképzéseken vegyen részt, esetleg saját magának a hirdetésével foglalkozzon, tehát valamilyen szinten bezárul a világ.

VO: Angolszász országokban a könyvelés két szakmai szinten zajlik: bookkeeping (a könyvek vezetése) és accounting (mérlegbeszámoló készítése). Érdemes lenne talán Magyarországon is elgondolkodni egy ilyen struktúrán?

R.A.: Igen. A hagyományos könyvelői rendszerben volt külön pénzügyi osztály, volt külön bérszámfejtés, volt külön kifejezetten mérlegkészítő csoport. Ez a nagy cégeknél még ma is megfigyelhető, ma is megfigyelhető az, hogy vannak adatrögzítők és vannak, akik az értelmi munkát végzik. Azonban a kis-, és középvállalkozói rétegben, ahol a könyvelők általában vállalkozói szintén vállalják a munkájukat, erre nincs lehetőség: itt a könyvelő végez minden adatrögzítési és minden értelmi, észbeli munkát is.

VO: A jogszabályi változások követésén kívül kapnak-e a könyvelő- és könyvvizsgáló vállalkozások bármilyen marketing, üzletvezetési, üzleti tervezési segítséget a piacon? Van-e olyan hely, ahová speciális iparági segítségért lehet fordulni?

R.A.: Tulajdonképpen az általános számviteli-, adóügyi szakmai tanfolyamok keretén belül tanítják a könyvelő- és könyvvizsgáló szolgáltatókat arra, hogyan is lehet piacképesen működni. Speciális, iparági marketing vagy egyéb üzletviteli képzés tudtommal nincs: a könyvelőknek és a könyvvizsgálóknak is ugyanolyan, piaci áron meghirdetett tanfolyamokon lehet elsajátítani az egyéb szaktudást, mint mindenki másnak. A naponta végzett munkájuk mellett és az anyagi kereteik miatt azonban ezt általában nem tudják igénybe venni.

VO: Hogyan látja, az utóbbi egy-két év változásai valóban megkönnyítették a vállalkozások életét számviteli, adóügyi szempontból?

R.A.: Hiába próbáltak adóteher egyszerűsítésekkel és adminisztrációs teher egyszerűsítésekkel segíteni a vállalkozásoknak, még az olyan egyszerű adónem, mint az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) is problémát jelent például egy számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozásnak. Ugyanis a legtöbb esetben a törvényeket nem hozták összhangba egymással, így amire az egyik törvény lehetőséget adna, ott a másik törvény bekorlátozza a lehetőségeket. Ebből következően a vállalkozások nem tudnak élni az adminisztrációs egyszerűsítésekkel.

VO: Az EU Bíróságának döntése alapján a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódóan mégis visszajár a vállalkozásoknak az áfa. Mi a tapasztalata ezzel áfa-visszatérítési lehetőséggel kapcsolatban? Élnek a lehetőségükkel?

R.A.: A vállalkozások vezetői mindig is úgy gondolták, ha valaki kifejezetten áfát visszakér - tehát nemcsak levonásba helyezi, hanem visszakéri -, akkor az adózás rendjéről szóló törvény szerint van egy kiutalás előtti ellenőrzés, amin neki keresztül kell mennie. Épp ezért mindig meggondolt tény volt a vállalkozásoknál, hogy kifejezetten áfát visszakérnek-e - tehát beikszelik-e azt a bizonyos rubrikát. Ez ebben az esetben is így van.

VO: Ha most indítaná könyvvizsgáló vállalkozását, akkor mit tenne másként, illetve egy induló könyvvizsgáló vállalkozónak milyen tanácsot adna?

R.A.: A mai világban lehet, hogy másik szakmát választanék, és egészen más területen helyezkednék el.

Utolsó frissités ( 2011-11-14 16:10 )

Share/Bookmark
 
Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés
Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Interjú
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálóA kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
dr. Klausmann Kornél - Illúzió az ingyenes cégalapításAz ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |