2020-05-25 20:33 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Üzleti etika arrow A vállalatok társadalmi felelőssége

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 66 vendég van az oldalon.
A vállalatok társadalmi felelőssége Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Dr. Szegedi Krisztina   
2004-01-30 00:00
A vállalati etikáról, mint a gazdaságetika önálló részéről az 1980-as évek óta beszélhetünk. Ezt megelőzően is voltak a vállalati etika témaköreit részben felölelő vizsgálódások, amik a Corporate Social Responsibility, a vállalatok társadalmi felelősségével foglalkozó mozgalom keretében születtek. Kialakulásának oka a vállalatok legitimációs válsága.
 
Ez a jelenség már a múlt század végén megfigyelhető volt az amerikai társadalomban. Az 1960-as években különösen erőteljesen jelentkezett, majd a kialakult problémákat részben mérséklő jóléti állam létrejöttével ismét előtérbe kerültek a hagyományos vállalatfelfogás hívei. A vállalati felelősség vizsgálata kiegészült az üzleti magatartás etikai kérdéseinek vizsgálatával. A vállalat és az erkölcsi szempontok összekapcsolásának mikéntje alapján különböző felfogások alakultak ki, amik alapját jelentik a ma elkülöníthető irányzatoknak.

A hagyományos vállalati modell jellemzői

- Alapját a neoklasszikus közgazdaságtan hagyományos vállalatfelfogása jelenti. Eszerint a vállalat jogi egység. Gazdasági környezetét a szabad piacgazdasági rendszer jelenti. Racionalitás jellemzi, célja a profitmaximalizálás.
- A vállalat társadalmi státuszát tekintve a tőketulajdonosok privát érdekszövetségeként jelenik meg.
- A "láthatatlan kéz" koordinációs funkciója következtében a vállalati célok és a nemzetgazdasági célok között harmónia van. ("Ami jó a General Motors számára, az jó Amerika számára.")

A vállalatokkal szembeni társadalmi elvárások megnövekedésének okai

- Az ipari termelés felfutásával együttjáró társadalmi átrétegződés hatalmas vagyonokat hozott létre. A hirtelen meggazdagodott vállalkozókkal szemben megnőtt a bizalmatlanság. Kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy tisztességes eszközökkel szerezték-e vagyonukat.
- Gyakori volt a különböző botrányok nyilvánosságra kerülése az üzleti életben.
- A nagy vállalatok, vállalatbirodalmak üzleti döntéseinek hatásai az egész gazdaságban érezhetővé váltak.
- A negatív externáliák ráirányították arra a figyelmet, hogy a piaci szabályozás nem feltétlenül biztosítja a társadalmi közjót.

A vállalat, mint morális ágens

Felelősségről alapvetően háromféle összefüggésben beszélhetünk. Ha az mondjuk, hogy valaki felelős az adott helyzetért, akkor valamilyen oksági összefüggésre utalunk. Ha szülői, állampolgári stb. felelősségről beszélünk, akkor valamilyen norma- illetve szabályrendszer szerinti megfelelésre gondolunk. Végül döntéshozatali összefüggésben azt értjük felelős magatartáson, hogy az adott személy körültekintően, a következmények figyelembevételével jár el saját véleményének kialakításában, tetteiben, megnyilvánulásaiban.

Széleskörű vita bontakozott ki a vállalatok felelősségéről, és egyáltalán arról, hogy értelmezhető-e a felelősség és az erkölcs fogalma a vállalatokra. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban három alapvető felfogás érvényesül mind a mai napig:

- A vállalat nem tekinthető morális aktornak. A moralitás és a felelősség fogalma egyénekhez köthető.
- A vállalat morális aktornak tekinthető. Felelősségvállalásra képes és kötelezhető rá.
- Köztes álláspont szerint a vállalati cselekedetek olyan másodlagos cselekedetek, amelyek valamely egyének elsődleges cselekedeteire épülnek. Morálisan értékelhető egy vállalat tevékenysége, mégsem tekinthető hagyományos értelemben vett morális ágensnek.

Stakeholder modell

A vállalat felelősségével kapcsolatos vitákkal párhuzamosan megjelent a vállalatok működésébe való beleszólás igénye is. A hagyományos, pusztán a tulajdonosi érdekeket figyelembe vevő shareholder modell mellett/helyett kialakult az úgynevezett érintett (stakeholder) modell.

Az észak-amerikai kapitalizmus új korszak határához ért. Régóta dédelgetett kulcsintézményei- a vállalatok, a kormány, a szakszervezetek- újonnan színre lépett, hathatós társadalmi erők befolyására mély és visszafordíthatatlan változáson mentek keresztül. Valóban, teljesen világos, hogy ma már a jövedelem létrehozása, a javak és szolgáltatások elosztása egyre kevésbé tartozik a piaci erők kizárólagos hatáskörébe, egyre jobban függ a társadalom említett három szektora közötti átfogó kölcsönhatásoktól.

Utolsó frissités ( 2009-01-07 12:29 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |