2020-11-30 21:40 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Hírek főoldal arrow Családi pénzügyek: Ideje átnézni!

Családi pénzügyek: Ideje átnézni! Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2012-01-03 14:39
Legalább évente foglalkozzunk a család költségvetésével, hogy tervezetten tudjunk a kiadásainkkal bánni. Jóllehet a válságban már az is eredmény, ha egyáltalán elkészítjük a család pénzügyi tervét, a folyamatos újratervezés jelentős megtakarításokat fog hozni. Cikkünkben pénzügyi tanácsadó javasol néhány területet, ahol gyorsan találhatunk némi plusz pénzt.


Megéri évente átnézni a családi pénzügyeket, mert nagyjából két óra ráfordítással még a válság idején is százezreket nyerhetünk vele. Pénzügyeink áttekintésére az év vége és az év eleje a legmegfelelőbb, amikor három kritikusan fontos területet érdemes átnézni - mutatott rá Szopper Zsófia független pénzügyi tanácsadó, magánpénzügyi szakértő.

Sok kicsi sokra megy Az egyik legfontosabb a kiadások területén a biztosítások, hitelek és banki költségek, melyek havonta jelentkeznek és egy kedvezőbb konstrukció a sok kicsi sokra megy elv alapján akár tízezreket jelenthet.

A biztosítások esetén számba kell venni milyen költséget jelentenek az egyes biztosítások, majd megnézni, hogy létezik-e kedvezőbb árú. Ezt könnyedén megtehetjük a biztosításokat összehasonlító oldalak segítségével. Ekkor érdemes aktualizálni is a biztosításokat, különösen a lakásbiztosítás esetén, mert ha változott a ház vagy a vagyontárgyak értéke csak így fizet kár esetén a biztosító.

Ilyen válság idején, illetve egyébként is, hiteleinket kétévente javasolt felülvizsgálni. Érdemes ajánlatokat kérni akár a saját bankunktól is, de más banknál is tanácsos érdeklődni legalább e-mailben, hiszen nem veszíthetünk semmit, de egy kedvezőbb ajánlat esetén nagyon sokat nyerhetünk.

Ugyanígy a bankszámlák költségeit is érdemes megnézni, mert jelentős eltérések vannak az egyes bankok árai közt. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a PSZÁF, azaz Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a honlapján található alkalmazások, melyekkel összehasonlítók a bankok hitelajánlatai és a bankszámlák költségei.

Faragjunk a telekom költségekből A második nagy terület, ahol válságban sok pénz megtakarítható a telefon, a TV és az internet előfizetések - érdemes évente áttekinteni létezik-e kedvezőbb ajánlat a piacon. Ezeken a tételeken jelentős megtakarítás érhető el. Itt is segítségünkre vannak az ár összehasonlító oldalak, mint például a Nemzeti Hírközlési Hatóság által üzemeltetett tantusz.nhh.hu. Általában elmondható: úgy takaríthatunk meg a legtöbbet, ha egy szolgáltatónál igényeljük a különféle szolgáltatásokat, mert jelentős kedvezmények érhetők így el.

Mennyit hoztak a megtakarítások és a befektetések? A megtakarítások a harmadik olyan terület melyet az év végén át kell tekintenünk. Először is érdemes megnézni a megtakarításaink hozamát. Ezután tervezzük meg, mennyit szeretnénk megtakarítani a következő évben és nézzük meg, hogy van-e jobb hozammal rendelkező befektetési forma a jelenleginél.

A biztosítás, a hitel és a befektetések tervezésekor javasolt szakértő tanácsadó segítségét igénybe venni, mert konstrukciótól függetlenül a lényeg sokszor az „apró betűs” részekben rejlik. Ezért ismerni kell az adott konstrukció szerződésének részletes feltételeit, illetve az ide vonatkozó törvényi hátteret. Ebben segíthetnek eligazodni a tanácsadók.

Készítsünk családi költségvetést! Végezetül tekintsük át a háztartás kiadásait: ha vannak feljegyzéseink a múlt évi kiadásainkról érdemes átfutni, hogy mire mennyit költöttünk, mert ilyenkor jól látható, hogy hol is lehetne megtakarítani. Majd gondoljuk át, hogy milyen nagyobb kiadások várhatók az évben, és írjuk le ezeket. A tervezésben érdemes bevonni a család minden tagját és olyan közös célokat is tervezni, mint amilyen például a nyaralás. Így mindenki tisztában lesz azzal, hogy mi is a fontos a család számára. A tervezéshez kiváló segítséget nyújthat a Szopper Zsófia által készített háztartási napló táblázat is, amely a http://www.penzugyitanacsadas.com/downloads/haztartasi_naplo.xls linken ingyen letölthető.

„Érdemes ezeket a feladatokat minden évben elvégezni, mert többet meg lehet takarítani, mint gondolnánk. Akkor nyerjük a legtöbbet, ha a megtakarítást befektetjük. Ezzel a szemlélettel már rövidtávon számottevő magánvagyon építhető” - javasolja Szopper Zsófia.

Utolsó frissités ( 2012-01-05 10:59 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |