2020-05-31 09:15 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Hírek arrow Kétszer több felfüggesztett adószám 2011-ben

Hírek főoldal
Magyar vállalkozás
EU, Pályázat
Deviza, árfolyam
Válság
Internet
Facebook
IT
SAP
Google
Microsoft
eBay
CSR
Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 34 vendég van az oldalon.
Kétszer több felfüggesztett adószám 2011-ben Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2012-01-19 16:17
Tavaly a magyar vállalkozások 15 százalékánál függesztette fel az adószámot a NAV. Ez kétszeres mennyiség a 2010. évhez képest. Legfőbb oka, hogy azon cégek adószámát is bevonják, amelyek nem teszik közzé a számviteli beszámolójukat. Ekkora számoknál már érdemes szerződéskötéskor ellenőrizni a partner adószámát.


Az elmúlt évben szokatlanul sok, összesen 77.643 cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez a működő több mint félmillió társaság mintegy 15 százalékát jelenti. A növekedésre jellemző, hogy 2010-ben hasonló szankcióval, valamivel több mint 32 ezer céget sújtottak, de már ez az adat is jelezte: az adóhatóság a korábbiaknál szigorúbban és gyorsabban lép a szabálysértőkkel szemben. 2007 és 2009 között ugyanis évente átlagosan mintegy tízezer esetben élt ezzel a szankcióval az adóhatóság - tájékoztatta a Vállalkozás Online szerkesztőségét a feketelista.hu. A portál kigyűjtése szerint 2006 decemberétől - amióta regisztrálás történik - összesen 138.571 cég adószámát vonták be.

Mikor függesztik fel? A nagymérvű növekedés elsősorban azzal magyarázható, hogy újabban - az egyéb indokok mellett - az olyan cégek adószámát is bevonják, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a cégközlönyben. A hazai vállalkozások közül 420 ezer kötelezett számviteli beszámoló elektronikus letétbehelyezésére és közzétételére.

Egy ilyen hatósági döntés fontos figyelmeztetés a cégvezetés számára, mert ha a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cégbíróságnál a vállalat megszűntnek nyilvánítását.

Az eljárásrend értelmében ugyancsak elrendelik az adószám felfüggesztését, ha a kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt visszaérkezik, illetve ha a cég a megjelölt székhelyén nem található. Hasonlóan járnak el, ha a vállalkozás képviselőjét nem jelentik be az adóhatóságnál, és akkor is, ha az illető nem található a megadott elérhetőségi helyen. Abban az esetben is felfüggesztik az adószámot, ha a hatóság szabálytalanságok miatt ismételten 60 napra lezárja a vállalkozás üzletét.

Elkerülhető a veszteség Az adószám-megvonás jelentős anyagi hátrányokkal jár, mivel a felfüggesztés ideje alatt a cég nem érvényesíthet adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést és költségvetési támogatásigénylést sem. Az érintett vállalkozás megromlott pénzügyi viszonyai miatt nehéz helyzetbe sodorhatja üzleti partnereit is. A NAV tapasztalatai szerint ugyanis az ilyen esetek nagy többsége kényszer-végelszámolással folytatódik. Ha azonban nincs kellő fedezete - és ez a leggyakoribb - a végelszámoló kénytelen felszámolást kezdeményezni. A megtérülés esélye viszont ekkor már köztudottan meglehetősen csekély.

„Tanácsos tehát üzleti partnerválasztás, szerződéskötés előtt alaposan informálódni a cégvilágban, mert egyre gyakoribb, hogy az elmarasztalt, üzletképtelen társaságok félrevezetik, becsapják a jóhiszemű vállalkozókat” - egészíti ki az adóhatóság tájékoztatóját Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. „A körültekintő üzletember egyetlen kattintással fontos információkhoz juthat, még mielőtt megállapodna partnerével. Elkerülheti a későbbi kellemetlen meglepetéseket, anyagi veszteséget” – tette hozzá.

Megyék és városok Gyakorlatilag az elmúlt öt év alatt történt ilyen jellegű elmarasztalások 56 százaléka a múlt évre esett. Gazdasági súlyával is magyarázható, hogy Budapest és Pest megye cégei együttesen több mint 57 százalékkal szerepelnek a listán. Az adószám-felfüggesztések 44,1 százaléka (61.114 cég) budapesti, 13 százaléka (18.036) pedig pest megyei.

Ez nem véletlen: a statisztika adatai szerint 2011-ben a fővárosban és Pest megyében egyaránt az előző évhez képest mintegy négyszeresére nőtt az adószám-felfüggesztéssel sújtott cégek száma. Ilyen mértékben, még megközelítően sem növekedett egyetlen gazdasági körzetben az elmarasztalt cégek száma. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy Budapest és Pest megye talán közelebb esik az adóhatóság látóköréhez.

Pest megyét követően, bár attól alaposan „lemaradva” Borsod-Abaúj-Zemplén megye következik, ahol öt év alatt 6.257 cég adószámának felfüggesztésére került sor. Bács-Kiskun megyével folytathatjuk a sort: itt 5.568 cég adószámát vonták el, majd Fejér megyével, ahol 4.980 esetben került erre sor. A legkevésbé érintettek: Nógrád megye (1.557 adószám-felfüggesztés), Tolna megye (1.574 eset) és Zala megye (1.666 eset).

A nagyobb városokat illetően: Győr kivételével tavaly mindegyikben több szankcióra került sor, mint az azt megelőző esztendőben, de a növekedés csak Pécsett volt szembetűnő, ahol a 2010. évi 413-mal szemben 2011-ben 881 cég adószámát kellett felfüggeszteni. Győr viszont, jelentős gazdasági szerepe ellenére, abszolút számban is a legkevésbé érintett: tavaly 682 vállalkozása kapott értesítést az adószám felfüggesztéséről. A legtöbb társaságot 1.485-öt Debrecenben keresett meg a NAV ilyen ügyekkel. Miskolcon 1.069, Nyíregyházán 914, Kecskeméten 901 céghez kézbesítette határozatát az adóhatóság.

Újrakezdőknek szigorúbb az ellenőrzés Az adószám felfüggesztését követő 30 napon belül az adószámot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal törli, és erről a cégbíróságot, a körzetközponti jegyzőt, valamint a nyilvántartást vezető egyéb illetékes szervet értesíti. A határozat ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni, és ha a cég a törlését követően tevékenységét folytatni akarja, új adószámot kell kérnie. Amennyiben a törvényes működés feltételei fennállnak, az adóhatóság ismételten kiadja az adószámot - tájékoztattak a NAV illetékesei. Az új cégalapítást követően azonban számítani kell az adóhatóság szigorúbb ellenőrzésére.

Hozzászólások
hozzászólok keresés RSS
Hozzászólás
név:
e-mail:
 
website:
tárgy:
UBBkód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
Kerjuk irja be a kepen lathato kodot!
motor: !JoomlaComment 3.20

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Utolsó frissités ( 2012-01-19 16:19 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |