2022-01-27 09:07 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Jog arrow Segítség a kezdő ügyvédeknek

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 1 vendég van az oldalon.
Segítség a kezdő ügyvédeknek Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2012-02-17 15:45
A dráguló jogász képzés ellenére még mindig gondod jelent a kezdő ügyvédek magas aránya a piacon. Az egyetem után a jogászok negyede választja az ügyvédi szakmát. A kezdő ügyvédek bizonytalan helyzetén most kedvezményekkel akar segíteni az Ügyvédbróker.hu.Nem változott a jogászképzés népszerűsége az elmúlt években: tavaly több mint 6.000 hallgató választotta a jogi kart. Bár tanulmányaik befejeztével a diplomások csak közel negyede választja az ügyvédi szakmát, a kezdők létszáma így is aránytalanul magas a már praktizálókéhoz képest.

A túlképzés azonban nem az egyetlen nehézség, amellyel a pályakezdő ügyvédeknek számolniuk kell: az elmúlt években a gazdasági válság hatására ingatlanjogi területen és a cégalapítással kapcsolatos ügyekben is jelentősen visszaesett az ügyvédkeresések száma. Ezen túl jelentős, tevékenységükhöz kötött költségekkel is számolniuk kell. A kezdő ügyvédek piaci helyzetéről Gera János, az Ügyvédbróker.hu ügyvezetője tájékoztatta a Vállalkozás Online-t.

Változó képzés A szakma iránt érdeklődők Magyarország 8 egyeteme közül is választhatnak: Budapest mellett (ELTE, PPKE, KRE) Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Győrben és Szegeden is elérhető jogászképzés. Azonban míg 2011-ben a 3.676 felvett hallgató közül 835-en részesülhettek államilag finanszírozott osztatlan képzésben, ennek aránya 2012-re - a képzés iránti komoly érdeklődés ellenére - nagymértékben, 100-ra csökken. Szeptembertől jogász szakon csak két egyetem biztosít teljes támogatást: a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 50-50 hallgató vehet részt államilag támogatott képzésben.

Jogi tanulmányaik befejeztével a diplomások közel negyede választja az ügyvédi szakmát; azoknak, akik ügyvédként kívánnak elhelyezkedni kötelezően ügyvédjelölt képzésben kell részt venniük. A Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartása szerint 2012. januárjában az ügyvédjelöltek száma elérte a 2.600 főt, mely a praktizáló ügyvédek arányához viszonyítva (11 ezer fő) igen magasnak számít, hiszen megközelítőleg 900 „új belépőt” jelent az ügyvédi szakmába.

A válság sem tett jót A jogásztúlképzés mellett Gera János szerint a gazdasági válság is igen jelentős szerepet játszott és játszik mind a mai napig abban, hogy túlkínálat alakult ki az ügyvédek piacán, ezáltal még nehezebbé vált a pályakezdő ügyvédek helyzete; a válság hatására - a jogterületeket tekintve - elsősorban az ingatlan és a cégalapítással kapcsolatos ügyek ügyvédkeresései esetében figyelhetünk meg jelentősen csökkenő tendenciát az elmúlt években.

Bár 2012. januárjában kiemelkedő volt az ingatlanos ügyvédek keresése - az elmúlt évek legnagyobb ingatlanpiaci darabszám forgalmával zárt a hónap - ez a jelenség főleg a végtörlesztésnek tudható be. Az ingatlanpiacon már több éve visszaesés tapasztalható, de jelentősen csökkent az ingatlaneladások száma is: az eladott új lakások száma harmadára, az eladott használt lakásoké közel felére esett vissza.

S hogy mennyiben érinti ez az ügyvédeket? Az adásvételi eljárás során általában mind a vevő mind az eladó jogi képviselőt bíz meg, a földhivatal előtt pedig rendszerint szintén ügyvéd képviseli a feleket. A gazdasági vállalkozások alapításakor és egyéb módosító tevékenységek esetén az esetek többségében is ügyvédek járnak el a cégek képviseletében. A felmérések szerint 2008. óta azon alapító okiratban történt változások száma, melyeket alapítás vagy módosítás idézett elő, szintén folyamatosan csökkent.

Szakmai költségek A korábban említett nehézségeken túl a pályakezdő ügyvédeknek jelentős, tevékenységükhöz kötött költségekkel is számolniuk kell: míg ügyvédjelöltként kamarai éves tagdíjuk közel 40 ezer forint, ügyvédként ennek már háromszorosát kell megfizetniük.

Ezen túlmenően a praktizálóknak kötelező felelősségbiztosítást is kell kötniük, a biztosító tagdíja évi 12 ezer forint, a biztosítás díja pedig a kockázat mértékétől függően akár több mint 300 ezer forint is lehet évente.

További komoly kiadásokkal jár az ügyvédi iroda fenntartása is; becslések szerint saját tulajdonú iroda esetében ennek mértéke az évi félmillió forintot is elérheti, bérelt iroda esetében pedig ennek akár többszöröse is lehet. További súlyos összegeket ró a szakmabeliekre egy jól karbantartott, használható weboldal üzemelése, valamint különféle marketing eszközök és kampányok alkalmazása is, mely a mai kiélezett versenyben szinte már nélkülözhetetlenné vált.

A fenti kihívásokra reagálva az Ügyvédbróker.hu kedvezménye kimondottan kezdő ügyvédek számára kínál lehetőséget, de a közvetítő portál már tavaly is támogatta őket. „A tavalyi, kezdő ügyvédeket támogató kampányunk részeként a rendszerben regisztrálók számára három hónapon keresztül díjmentes ajánlatadási lehetőséget biztosítottunk. A kezdeményezés sikerét látva úgy döntöttünk, hogy 2012. február 10-től újra lehetőséget biztosítunk azon pályakezdő ügyvédek számára, akik kevesebb, mint egy éve praktizálnak ügyvédként” - nyilatkozta a Vállalkozás Online-nak Gera János.

Utolsó frissités ( 2012-02-17 22:02 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |