2020-11-23 19:39 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Internet arrow Hogyan áll a 4G mobilnet gyorsasági verseny?

Hogyan áll a 4G mobilnet gyorsasági verseny? Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2012-03-01 13:17
A magyar 4G szolgáltatások jelenleg még nem érik el a nemzetközi standard 100 Mbit/s, de inkább 1 Gbit/s minimum sebességét. Ugyanakkor a felhasználók nem is annyira a sebességet, mint inkább az alacsonyabb árat, és a nagyobb lefedettséget preferálják. Jóllehet még a készülékválaszték is gyászos.


Az elmúlt egy évben éles verseny alakult ki Magyarországon a szolgáltatók között a mobilinternet sebességét illetően. A 4G-nek nevezett szupergyors mobilinternet helyzetét elemezte Graur Tamás az Internetet.hu távközlési szakértője.

A számos szkeptikus hang ellenére január elsején a T-Mobile sikeresen elindította 4G mobilinternet szolgáltatását: Net&Roll 4G csomag 60 Mbit/s letöltési sebességet ígér, valamint 4000 kbit/s sebességet garantál így ma ez a leggyorsabb mobilinternet hazánkban. Ennek azonban ára van: 11.990 forintot kell fizetni havonta a csúcssebességért cserébe.

A Telenor - Hipernet néven - óriási reklámkampánnyal már tavaly elindította nagy sebességet ígérő szolgáltatását, melynek területi lefedettsége folyamatosan növekszik. Ez elvileg akár 42 Mbit/s sebességre képes, a valóságban ennek a felét éri el a mérések szerint, amivel a második leggyorsabb mobilinternet szolgáltatást nyújtja.

A Vodafone volt az első, amelyik a 4G technológiát tesztelte és megkezdte hálózatának átalakítását, de úgy tűnik visszakozott és egyelőre beéri a 3G egyik feljavított változatával, amelyik maximum 21 Mbit/s-ra képes, amivel a harmadik a sebesség tekintetében.

Csak majdnem 4G... „Valójában a Magyarországon elérhető 4G szolgáltatások nem érik el a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által a negyedik generációs mobil szolgáltatásra előírt minimum 100 Mbit/s, de inkább 1 Gbit/s sebességet” – mutatott rá a Vállalkozás Online-nak Graur Tamás az Internetet.hu távközlési szakértője. „A mobilnet generációk további fejlődésének kérdését alapvetően az ügyfél igény, a készülék választék, és a rendelkezésre álló frekvencia tartományok hármasa határozza meg.” – tette hozzá a szakértő.

Ma még korlátozott a felhasználók igénye a szupergyors mobilinternet iránt. Egyes külföldi kutatások azt mutatják, hogy a jelenleg széles körben elérhető, néhány tíz megabit/s sebességet az előfizetők elégségesnek tartják és inkább alacsonyabb árat, valamint nagyobb lefedettséget szeretnének.

Ezt támasztják alá az internetet.hu tapasztalatai is: kijelenthető, hogy Magyarországon ma még nem tömegigény az 50, vagy 100 Mbit/s mobil sebesség. Ez azonban a mobilon történő online zenehallgatás és filmnézés elterjedésével vélhetően egyre erősödni fog a jövőben.

A másik fejlődési korlát a mobil eszköz: a készülékválaszték jelenleg siralmas, a T-Mobile egyetlen 4G-s modemet kínál, viszont egyetlen telefont, vagy tabletet sem. Hozzá kell tenni, hogy ez vélhetően nem marad így sokáig és az év folyamán számos új 4G-s készülékkel rukkolnak elő a gyártók.

A fejlődés legnagyobb gátja azonban a rendelkezésre álló frekvencia készlet: bár a közelmúltban a szolgáltatók több frekvencia sávot vásárolhattak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverésein, ezek inkább arra jók, hogy a 3G elérhetőségét országossá tegyék.

A hatékony 4G (LTE) hálózat kiépítéséhez azt frekvenciasávot kellene a szolgáltatóknak használatba venniük, amelyet jelenleg az analóg tévé foglal el. Mivel ez összefügg a digitális átállással, erre egy ideig nem lehet számítani.

Mi a sebesség ára? Mindhárom szolgáltatónál elérhető egy-egy elvi 21 Mbit/s sebességet tudó csomag. A Vodafone MobilNet 21 csomagja a legolcsóbb, 4.990 Ft, ami 6 GB adatforgalmat tartalmaz. Akinél a sebesség mellett az ár fontosabb, mint a forgalom mennyisége, annak ez az ideális megoldás.

A Telenor Hipernet 21 csomagja némileg drágább, havi 6.090 Ft-ba kerül, de korlátlan e-mailezést és böngészést tartalmaz, plusz még 10 GB egyéb forgalmat, valamint még további 100 GB éjszakai forgalmat is. Ez a konstrukció nagy adatforgalomhoz, vagy elsődleges internet kapcsolatnak ajánlott.

A T-Mobile Net&Roll M csomagja 6.990 Ft-ba kerül havonta, ami 16 GB adatforgalmat tartalmaz. A T-Mobile-lal azok járnak különösen jól, akiknek van egyéb magenta szolgáltatásuk, például vezetékes internet, telefon, vagy IPTV előfizetés, mert ekkor összességében akár 40 százalék kedvezményt is kaphatnak az egyes szolgáltatások díjaiból.

Hozzászólások
hozzászólok keresés RSS
Hozzászólás
név:
e-mail:
 
website:
tárgy:
UBBkód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
Kerjuk irja be a kepen lathato kodot!
motor: !JoomlaComment 3.20

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Utolsó frissités ( 2012-03-01 13:42 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |