2018-01-24 06:31 | Vállalkozás-online.hu - vállalkozás működtetése
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow A vállalkozó arrow Vállalkozói DNS?

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Szolgáltatások
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Aktuális
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 28 vendég van az oldalon.
Vállalkozói DNS? Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2012-03-11 19:01
Vállalkozói DNS?Mi tesz valakit vállalkozóvá? A szakértők gyakran olyan jellemvonásokat emlegetnek, mint az önfoglalkoztató munka szeretete, vagy az új üzleti lehetőségek okozta izgalom. A tudományos kutatókat azonban az olyan kérdések érdeklik, mint a DNS szerepe. Vállalkozónak lenni veleszületett tulajdonság-e, vagy tanulható?


Egy legutóbbi, a Journal of Applied Psychology tudományos folyóiratban megjelent kutatás arra kereste a választ, hogy vajon a vállalkozókkal kapcsolatos személyes jellemvonások mögötti gének meghatározzák-e a vállalkozás indítást. A „természetes adottság” kontra „tanult képességek” kutatásában ezen legújabb eredmények az előbbit igazolták: egy extrovertált és az új élményekre nyitott személy valószínűleg vállalkozásra hajlamos géneket hordoz.

A kutatásban mintegy 3.000 egypetéjű ikerpárt vizsgáltak kérdőívekkel, hogy megmérjék a gének és a környezet hatását. A válaszadók közül azokat tekintették vállalkozóknak, akik valaha is önfoglalkoztatók voltak, valamikor is új üzletet indítottak, valaha is személyesen közreműködő tagok voltak egy cégben, vagy már tettek tényleges lépéséket a vállalkozás indítás irányába. A válaszadók személyes jellemvonásait is külön rögzítették.

Gén kapcsolat A korábbi kutatások csak a személyiségjegyekre koncentráltak. A kutatóknak köszönhetően most a vállalkozókkal kapcsolatos személyiségjegyek mindegyikének van genetikai összetevője.

A kutatók az úgynevezett kongurencia modellekből indultak ki, amelyek szerint az emberek olyan munkahelyet választanak és tartanak meg maguknak, amely megfelel a személyiségüknek, tekintve, hogy jobban teljesítenek az ilyen állásokban.

A következő öt fő személyiségjegyre koncentráltak: extroverzió, nyitottság, barátságosság, lelkiismeretesség és az érzelmi stabilitás. A korábbi tapasztalati kutatások ezek közül négy esetben mutattak pozitív kapcsolatot a vállalkozókkal: a vállalkozók leginkább extrovertált, nyitott, lelkiismeretes és érzelmileg stabil emberek.

Ugyanakkor a vállalkozók barátságtalanok is, mivel a barátságos emberek kevésbé követik a saját érdekeiket, nehéz alkudozók és sokkal szkeptikusabbak.

Szóval azok, akik az öt fő személyiségjegynek megfelelő géneket hordozzák valószínű, hogy vállalkozók lesznek? Nos, valahogy így is mondhatjuk... Jelentős összefüggés volt kimutatható az extroverzióval és a nyitottsággal kapcsolatban. Az eredmények szerint az extroverzió és a vállalkozói lét közötti korreláció 70 százalékban, míg a nyitottság és a vállalkozói lét közötti korreláció 81 százalékban mondható genetikusnak.

A kutatók javaslata szerint az eredmények szélesebb körben is hozzájárulhatnak a hétköznapokhoz, mivel további kutatásokkal a karrierválasztást is segíthetik, de a fiataloknak is segíthet a vállalkozóvá válásban.

Utolsó frissités ( 2012-03-11 19:16 )

Share/Bookmark
 
Következő >
Kapcsolódó témák
Magyar vállalkozás hírek
EU, Pályázat hírek


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés
Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát
Még nem regisztrált? Regisztráljon most
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Interjú
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálóA kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
dr. Klausmann Kornél - Illúzió az ingyenes cégalapításAz ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |