2022-01-27 08:39 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow EU, Pályázat arrow Képzési pályázatok indulnak

Képzési pályázatok indulnak Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
eev \ gpp, MTI   
2012-03-28 22:16
Várhatóan holnap, 2012. március 29-én jelenik meg a 21 milliárd forint keretösszegű, a dolgozók képzésére fordítható pályázat első kiírása vállalkozásoknak, vissza nem térítendő támogatás formájában - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium, foglalkoztatásért felelős államtitkára erről szóló bejelentésében.


A pályázatokkal kiküszöböljük azt a problémát, hogy az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást a szabályok változása miatt nem lehet elszámolni a saját dolgozók képzése estén - mondta Czomba Sándor államtitkár.

Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt 21 milliárd forint keretösszeg 2014-ig szól, így az évi 7 milliárd forint nagyságrendileg megegyezik azzal az összeggel, amit eddig a cégek a szakképzési hozzájárulás terhére költöttek dolgozóik képzésére évente - tette hozzá az államtitkár.

Az európai uniós forrásból külön pályázatok lesznek mikro- és kisvállalkozásoknak maximum 10 millió forint támogatással, összesen hatmilliárd forint keretösszeggel. A középvállalkozások egy és ötvenmillió forint közötti összegre pályázhatnak szintén hatmilliárd forint összegben, míg a nagyvállalatok 5-150 millió forint támogatást kaphatnak nyolcmilliárd forint keretösszegben. Mindhárom kategóriában külön pályázat van - az európai uniós szabályoknak megfelelően - a közép-magyarországi régióra 300-300 illetve 400 millió forint keretösszegben.

Czomba Sándor újságírói kérdésre elmondta, hogy nem feltétel az elvárt béremelésnek való megfelelés, de arra számítanak, hogy olyan vállalkozások pályáznak, amelyek legalább a munkahelyek megtartásában érdekeltek.

A mikro- és kisvállalkozásoknak április 15-től a keret kimerüléséig folyamatos lesz a pályázatok kiírása, a többi esetben pedig ez havi ütemezésben történik.

Az államtitkár megjegyezte, hogy saját erőt is előírnak, de lesz olyan pályázat, ahol 100 százalékos a támogatás.

A vállalkozások a támogatásból a szakmai, az idegennyelvi, az informatikai képzéseket finanszírozhatják, fizethetik a vállalat működésével kapcsolatos kompetencia kialakítását és készségek fejlesztését. A képzést szolgáltatásként vásárolhatják, de az személyenként nem lehet több 450 ezer forintnál, illetve az óradíj nem haladhatja meg - a létszámmal súlyozva - fejenként a háromezer forintot. Eddig maximum kétezer forintos óradíjat lehetett elszámolni - jegyezte meg Czomba Sándor. Szolgáltatás esetén minden akkreditációs feltételnek meg kell felelnie a szolgáltatónak, s a képzésnek minden esetben vizsgával kell zárulnia.

A képzés járulékos terheit is lehet finanszírozni a pályázati pénzekből. Például a szállás-ellátásra heti nyolcezer forint fordítató fejenként.

Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék korábbi megállapításai alapján a pályázatok ellenőrzése szigorúbb lesz.

Újságírói kérdésre az államtiktár elmonta, reményei szerint 2013-ban ismét legalább a múlt évi 33 milliárd forint áll rendelkezésre a szakképzés finanszírozására. Az idén ez az összeg 23,5 milliárd foirnt - fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a korábbi években ezen a címen ugyan 50-55 milliárd forint folyt be évente, de ezt csak részben költötték a szakképzésre.

Utolsó frissités ( 2012-04-01 22:17 )

Share/Bookmark
 
Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |