2022-05-29 04:29 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Magyar vállalkozás arrow Eltiltott vezető tisztségviselők

Tematikus hírek
Hírek főoldal
Magyar vállalkozás
EU, Pályázat
Deviza, árfolyam
Válság
Internet
Facebook
IT
SAP
Google
Microsoft
eBay
CSR
Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Szolgáltatások
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Aktuális
E-tanulmány - Hogyan vezessünk könyvelő irodát?
Hogyan vezessünk könyvelő irodát?

Ingyenesen letölthető e-tanulmány a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 1 vendég van az oldalon.
Eltiltott vezető tisztségviselők Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
ebz \ guz, MTI   
2012-03-06 16:01
Az adóhatóság 2009 óta 840 vállalkozás vezető tisztségviselőjét tiltotta el tevékenységétől a PartnerControl.hu elemzése szerint. Ugyanakkor sokan közülük a tiltás ellenére sem hagytak fel a tevékenységükkel, vezetők maradtak ugyanabban a cégben, illetve új vagy más vállalkozásban lettek irányítók. A NAV most ennek megszüntetésére törekszik a csődtörvény módosítása kapcsán az adóregisztrációs eljárás bevezetésével.


Az eltiltott tisztségviselők cégalapítását már a törvény a gazdasági társaságokról (2006. évi IV. törvény – Gt.) is szabályozta, de csak 2009-ben kezdődött meg a vezető tisztségviselők eltiltása a tevékenységtől - emlékeztet a PartnerControl.hu közleményében. A törvényt 2009-ben szigorították, így egyebek között az a személy, aki a felszámolás alá került cég ki nem fizetett tartozásaiért jogerősen felelt, öt évig nem vállalhatott vezető tisztségviselői pozíciót más gazdasági társaságban.

Az idén hatályba lépett új csődtörvény tovább szigorítja a feltételeket, és nehezíti a már eltiltott vezetők cégalapításait és azt, hogy más cégekben magas vezető tisztségviselői pozíciót vállaljanak. Keleti József, a Bisnode csoport országigazgatója a közlemény szerint üdvözlendőnek tartja a szigorítást. A PartnerControl.hu elemzéséből ugyanis látszik, hogy az eddig eltiltott 840 cégvezetőből 147-en más cégben lettek vezetők, 182-en pedig új, frissen alapított vállalkozásban kerültek vezető pozícióba. Ráadásul az eltiltottak közel 7 százaléka, azaz 56 vezető tisztségviselő ugyanabban a cégben maradt irányító, és 63-an ma is tulajdonosai ugyanannak a cégnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2009 óta negyedévente átlagosan 120 tisztségviselőt kötelezett tevékenységének befejezésére. A legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető az építőiparban, a kis- és nagykereskedelemben tevékenykedik. Bár Budapesten működik a legtöbb vállalkozás, nem ott van a legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető tisztségviselő: 30 százalékuk Heves, 22 százalékuk Fejér, 19-19 százalékuk pedig Baranya és Hajdú-Bihar megyében tevékenykedik, és csak egy fővárosi eltiltott tisztségviselő van. A hatóságok feltehetően ezekben a megyékben jártak el kevésbé szigorúan az eltiltott vezetőkkel kapcsolatban - állapítja meg az elemzés.

Érdemes megvizsgálni, hogy az eltiltott tisztségviselők milyen más cégekben tulajdonosok vagy vezetők. A PartnerControl.hu érdekeltségi gráfjából például kiderül, hogy az árbevétel szerinti legnagyobb vállalkozás vezetője még másik 6 cégben is vezető vagy tulajdonos, és ezek mindegyike ellen van valamilyen jogi vagy bírósági eljárás, illetve a legtöbb közülük már évek óta nem adta le éves pénzügyi beszámolóját.

Az idén hatályba lépett módosításokkal már nem lehet eltiltott vezetőként új céget alapítani. Eddig ugyanis csak nyilatkozni kellett arról, hogy nem áll a vezető eltiltás alatt, most azonban új cég alapításánál a NAV többek között ezt is ellenőrzi. Remélhetőleg ez az intézkedés megakadályozza, hogy a más cégeket bedöntő - sokszor csaló - vállalkozók tevékenységüket más vállalkozásokban folytathassák, és akár újabb kifizetetlen számlákat hagyjanak maguk után. Ennek ellenére nem árt résen lenni, és üzletkötés esetén a cég összes fellelhető adatát, korábbi cégkapcsolatait és jelenlegi érdekeltségeit megvizsgálni - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Hozzászólások
hozzászólok keresés RSS
Hozzászólás
név:
e-mail:
 
website:
tárgy:
UBBkód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
Kerjuk irja be a kepen lathato kodot!
motor: !JoomlaComment 3.20

3.20 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Utolsó frissités ( 2012-04-02 11:03 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés
Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Interjú
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálóA kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
dr. Klausmann Kornél - Illúzió az ingyenes cégalapításAz ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |