2022-01-27 08:48 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow Vállalkozás indítása arrow Cégalapítás arrow Cégalapítás Magyarországon 2012

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 3 vendég van az oldalon.
Cégalapítás Magyarországon 2012 Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozás-online.hu   
2012-03-22 17:57
2012. március elsejétől szigorúbb a cégalapítás Magyarországon, ami várhatóan segít majd a visszaélések számát csökkenteni. Cégalapításkor a vezető tisztségviselőket egyaránt átvilágítja a cégbíróság és az adóhatóság, de eltűnik az „egyórás cégbejegyzés” is.


Az elmúlt évek gazdasági recessziójának nagy ellentmondása, hogy miközben évente egyre több cég tűnik el a piacról, a működő vállalkozások száma rekordszintre emelkedett. 2011 végén 650.063 társaságot tartottak nyilván, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ennyi bejegyzett cég még soha nem volt Magyarországon. Pedig közben tízezrek zárták be vállalkozásukat.

Ám a cégadatokat vizsgálva kiderül: 2010-ben és 2011-ben ugyan különböző okok miatt összesen 51.755 céget töröltek, de ugyanezen két esztendő alatt összesen 101.718 új cégalapítás történt Magyarországon. Ez a tendencia jellemző a megelőző időszakokra is: 2008 és 2009 között összesen 44.351 céget töröltek, miközben 91.052 új cégalapítás volt - tájékoztatta a Vállalkozás Online-t a feketelista.hu portál.

Egy megszűnik, kettő jön helyette A számokat összevetve elgondolkodtató, hogy évente általában kétszer annyi a cégalapítás Magyarországon, mint amennyi hivatalosan kivonul a piacról. Szakértők véleménye szerint ez a folyamat elsősorban azzal magyarázható, hogy egy cég törlése, kivezetése meglehetősen bonyolult, időigényes, a cégalapítás viszont akár órák alatt megejthető.

Miközben egy vállalkozás ellen felszámolás, csődeljárás vagy bármilyen más eljárás folyik, a tulajdonos más néven, más címen már új céget alapíthatott. Legalább is eddig ez volt a gyakorlat, március elsejétől viszont alaposan szigorították a cégalapítás feltételeit.

A joggyakorlás szerint egy vállalkozás ezután is a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Erre legtöbbször akkor kerül sor, ha a társaságot felszámolják vagy végelszámolással megszüntetik. A törlés oka lehet a cégforma változása, kiválás vagy összevonás is. Ilyen esetekben is kérni kell a jogelőd cég törlését.

Cégvezetőket ellenőriznek Március elsejétől szigorúbb a cégalapítás Magyarországon, amivel megnőtt a bírói kontroll. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint „az ügyintéző kizárólag a Bt, Kkt és Egyéni cég módosítási kérelmeit bírálhatja el, a Kft és a Zrt változásbejegyzési kérelmeinek elbírálása visszakerült a bíró hatáskörébe. Mind az egyszerűsített, mind a hagyományos eljárásban az okiratokat jogszerűségi szempontból vizsgálni kell, ezáltal a törvényességi felügyeleti eljárások száma növekedni fog, tekintettel arra, hogy az egyórás eljárásban jogszerűségi vizsgálatot folytatni kétséges.”

Ez a jogi megfogalmazás a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a cégbíróságok új cég alapításakor az eddiginél szigorúbban ellenőrzik majd a cégvezetéstől korábban eltiltott személyeket is.

Az adószám kiadását megelőzően - új elemként - az adóregisztrációs eljárás keretében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi, hogy a cégalapítónak, tulajdonosnak, vezető tisztségviselőnek van-e adótartozása, érvényben van-e vele szemben bármiféle elmarasztalás. Amennyiben 180 napon túli, és 15 millió forintnál több az adótartozása, az adóhivatal megtagadja az adószám kiadását. Nem kaphat adószámot az sem, akiről kiderült, hogy korábban fiktív céget „üzemeltetett”, és eltiltották a cégvezetéstől.

Várhatóan a bejegyzés díjának jelentős emelése is kihatással lesz a cégalapításra Magyarországon. Az eddigi egységesen 15.000 forinttal szemben a hónap elejétől Kft esetében 50.000, Kkt-nál pedig 25.000 forint lett az illeték.

Az adóhatóság a regisztráció márciusi bevezetésével elsősorban azokat akarja kiszűrni, akik eddig visszaéltek az egyszerű és gyors cégalapítás lehetőségével. Decemberben a vállalkozók azonban még utolsó rohamra indultak, s egyetlen hónap alatt 9.316 cégalapítást jelentettek be, csaknem kétszer annyit, mint egy évvel korábban, amikor 4.892 új cég alakult. Idén viszont már egyértelműen érezhető a visszafogottság. Az adóhatóság tájékoztatása szerint január-februárban 6.840 cég alakult, szemben a 2011. évi adattal, amikor e két hónap alatt 8.164 új céget jelentettek be.

Megszűnt az egyórás cégalapítás Magyarországon A cégalapítás szabályainak szigorítása, az egyórás bejegyzés megszüntetése, és a cégvezetéstől eltiltott személyek szorosabb ellenőrzése minden bizonnyal kedvező hatással lesz az üzleti élet tisztulására, de nyilvánvaló, hogy a csalók, szélhámosok ezután is keresni fogják a kiskapukat - figyelmeztet Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. Ezért hasznos és tanácsos, hogy például egy megállapodás megkötése előtt ellenőrizzük a kiszemelt üzleti partner referenciáit, működésének hátterét.

Utolsó frissités ( 2012-04-02 17:59 )

Share/Bookmark
 
Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |