2021-04-13 03:44 |
 

 
    Vállalkozás Online a Twitter-en  Vállalkozás Online a Facebook-on  Vállalkozás Online a Facebook-on
Címlap arrow E-business arrow 2006 elejétől lép életbe a .eu domain

Rovatok
Címlap
Vállalkozás indítása
A vállalkozó
Marketing
E-business
Pénzügyek
Adózás
Jog
Menedzsment
Állás - Munka
Európai Unió
Üzleti etika
KKV e-Learning
Letöltés
Névjegy
e-Tartalom
Hasznos linkek
KKV apró
Üzleti könyvtár
Üzleti K.V.
Cikk beküldése
Keresés
Ingyenes e-book
Vállalkozás alapítása - gyakorlati tanácsok kezdőknek

Ingyenesen letölthető e-book a Vállalkozás-online.hu regisztrált olvasóinak.

Ha már regisztrált, belépés után klikk ide.
Ha még nem, akkor ide.


Tovább...
 
Online tagok
Jelenleg 12 vendég van az oldalon.
2006 elejétől lép életbe a .eu domain Megosztom! Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Netpreneur.hu   
2005-06-29 10:04
Az Európai Bizottság a nemrégiben közölte, hogy a legmagasabb szintű .eu domain név a következő év elejétől használhatóvá válik. Brüsszel szerint az új azonosító lehetővé teszi, hogy a vállalkozások és az állampolgárok európai identitást hozzanak létre az interneten. Hat évbe telt, mire a .eu domain névről szóló ötletet sikerült megvalósítani, így a .eu most beléphet az olyan azonosítók sorába, mint a .com, a .org és .co.uk.
 


Az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) megegyezésre jutott azt illetően, hogy a .eu domain név a közeljövőben bevezetésre kerüljön az internet gyökér-szervereibe - közölte a Bizottság áprilisban. Miután ez megtörtént, megkezdődhetnek az arra irányuló végső technikai előkészületek, hogy a vállalatok és a hatóságok internet-címeikben a 2006-os évtől megkezdhessék a .eu használatát.

Az Európai Bizottság az EURID-t (European Registry for Internet Domains) bízta meg a .eu TLD alatti domain nevek kezelésével. A belga-olasz-svéd közös vállalkozás már régebb óta intézi a .be, .it és .se domain nevek kezelését.

A svájciak kimaradnak A Bizottság az új TLD bevezetését fontos lépésnek tartja az internet európai fejlődésében. A cégek mostanáig azzal szembesültek, hogy minden országban egyenként be kellett jegyeztetniük a nevüket. Az új .eu domain nevek segítségével az európai piaci szereplők behozhatják a versenyhátrányt a főként .com alatt tömörülő amerikai konkurenciával szemben. Ha minden a tervek szerint halad, a .eu alatti domain nevek az év végével lehetnek elérhetőek. Az új internetes címeket kizárólag EU-n belüli cégeknek és polgároknak szánják, tehát még a svájciak is ki vannak zárva.

A .eu domain nevet nem arra szánják, hogy lecserélje a 25 Európai Uniós tagállam jelenlegi neveit; inkább lehetőséget adnak arra a szervezeteknek, hogy pán-európai identitással is rendelkezzenek a világhálón.

A .eu bevezetéséért felelős EURid konzorcium következő fontos lépése a "regisztrálók" kinevezése lesz - azoké a cégeké, akik az internet-felhasználók számára regisztrálják a domain neveket. A bizottság közleménye szerint a lakosság és a vállalkozások az idei év végétől megkezdhetik a .eu internetcímek regisztrálását.

Spekuláció kizárva A bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a felhasználók ne használják az új domain névhez kapcsolódó, úgynevezett preregisztrációs szolgáltatásokat, amelyek máris felbukkanhattak, mert ezzel "a zavarkeltés és akár a csalás kockázatát is magukra vállalhatják”. A kezdetben - egészen pontosan négy hónapig - csak állami cégek és bejegyzett márkanevek tulajdonosai folyamodhatnak pont eu-s címért, mindez azért, hogy az internetes spekulánsok ne tudjanak olyan neveket bejegyezni, amelyek jogilag nem az övék. Az Európai Bizottság figyelmeztetett, hogy óvatosan kell kezelni ha valaki olyan ajánlatot kap, hogy pont eu-s címét már előre megrendelheti, mert csalók állhatnak a háttérben.

A csehek kezében Szintén áprilisban jelentették be, hogy a vitatott .eu végű webcímekkel kapcsolatos vitarendezési szerepkörét a prágai székhelyű Cseh Választottbíróság fogja betölteni. A szolgáltatást - az EU hatályos jogszabályaival összhangban - az Unió összes hivatalos nyelvén igénybe lehet majd venni és a domain vitarendezés során a személyes megjelenés nem szükséges, így a bejelentésnek leginkább politikai üzenete és presztízs jelentősége van.

"Nagyon örülünk, hogy ezt a megtisztelő feladatot ránk osztották. Ezzel a lépéssel tovább erősíthetjük szervezetünk pozícióját" - nyilatkozta a felkért intézmény elnöke, Mr Bohuslav Klein.

Az EurID vezeőtje, Marc Van Wesemael is elégedettségének adott hangot - "A döntés az Európai Unió azon szellemiségének jegyében született, amely az egyes tagállamok közötti minél mélyebb együttműködését célozza meg."

A vitás ügyekben a döntések az Európai Közösség 874/2004 sz. rendeletében foglaltak szerint fog megtörténni. A jogszabály 21. cikke kifjezetten a spekulációs célú domain regisztrációk háttérbe szorítása érdekében született meg.

A magyar domain térben 2005. március 1-én léptették életbe az Alternatív Vitarendező Fórum (ADR) intézményének működését, amely szintén a fenti jogszabály alapján végzi munkáját. A .hu-s webcímek esetén egyelőre csak a március 1. után bejegyzett címekre kérhető az ADR döntése, azonban 2007. március 1. után már minden korábban bejegyzett .hu tartománybeli webcímmel kapcsolatban kérhető lesz az állásfoglalás.

Az új felső szintű domain név (Top Level Domain – TLD) jogi helyzetét az alábbi két jogszabály biztosítja:

Commission decision on the designation of the .eu Top Level Domain Registry
REGULATION (EC) No 733/2002
COMMISSION REGULATION (EC) No 874/2004 

További információk: http://www.eurid.org
Utolsó frissités ( 2007-02-24 01:35 )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >


Go to top of page Go to top of page
Vállalkozás Online Kövessen minket! Online névjegyek Cikk beküldése Link ajánlása Belépési adatok Kijelentkezés

Elfelejtette jelszavát
RSS
Vállalkozás-online.hu - Periodika
Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak
Üzleti könyvtár
Online névjegyek

Top 10 cikk
Friss comment
Friss cikkek
Nehéz üzlet a könyvvizsgálat és a könyvelés
A kötelező könyvvizsgálat értékhatárának emelkedése miatt a magyar könyvvizsgálók piacot veszítenek. Az ügyfelek minden papírmunkát a könyvelővel végeztetnek, akiknek így nem sok idejük marad az érdemi munkára. Üzleti szempontból ma nem biztos, hogy érdemes számviteli területen vállalkozást indítani. Rezsabek Angéla okleveles könyvvizsgálót kérdeztük a magyar könyvvizsgálók és a könyvelők helyzetéről.
 
Illúzió az ingyenes cégalapítás
Az ügyvédi irodák gyakorlatilag felfoghatók egy vállalkozásként is. Persze más szabályok vonatkoznak rájuk, ami jelenthet nagyobb szabadságot, de nagyobb veszélyt is. Az ingyenes cégalapítás természetesen egy marketingfogás, és valószínűleg tisztességtelen piaci magatartásként versenyjogi probléma lehet. dr. Klausmann Kornél ügyvédet kérdeztük az üzleti partnerségről, az ingyenes cégalapításról.
 
Szavazzon!
Ön vásárolt már infóterméket az internetről?
 
Friss K.V.
Vállalkozás indítása

Vállalkozás-online.hu - Periodika Ingyenesen letölthető dokumentumok vállalkozóknak Üzleti könyvtár Online névjegyek
| Címlap | Vállalkozás indítása | A vállalkozó | Marketing | E-business | Pénzügyek | Adózás | Jog | Menedzsment | Állás - Munka | Európai Unió | Üzleti etika | KKV e-Learning |