hirdetés
Amit a közösségi adószámról tudni kell ege Új társasági forma: európai gazdasági egyesülés. kamarai kritika

Kamarai kritikai az önfoglalkoztatásról. Megoldható?

Címlap     Hírek   Info   Fórum   Impresszum   
   Vállalkozás indítása
A közösségi adószám
Vállalkozás-online
2003. november 01.

A Magyarországon illetékességgel rendelkező adózóknak az Európai Unió közösségén belüli kereskedelmi tevékenységük folytatásához, a közösségi adójogszabályoknak megfelelő egyéni nyilvántartási számmal (az Európai Unióban használt terminoló-giával közösségi áfa-azonosító számmal) kell rendelkezniük. Magyarországon ez a speciális adónyilvántartási szám az ún. közösségi adószám lesz.

A 6. direktíva rendelkezik az áfa-azonosító szám felépítéséről is. Eszerint valamennyi közösségi adószám előtt fel kell tüntetni a 3166 Alfa 2 ISO nemzetközi szabványnak megfelelően egy azonosítót, amelynek segítségével a kibocsátó tagállam azonosítható.

Az uniós előírások szerint a közösségi adószám kötelezettségekkel is jár. 2004. má-jus 1. után a közösségi adószámmal rendelkező adózóknak az ÁFA bevallással együtt egy olyan adatszolgáltatást is be kell küldeniük az adóhivatalnak, amely partnerenkénti bontásban mutatja be az EU tagállamaiba történt termékértékesítéseket, amennyiben ÁFÁ-t nem számítottak fel ezek során. Ezeket az adatokat az APEH feldolgozza és a termékértékesítésekre vonatkozó információkat elküldi a másik tagország központi kapcsolattartó irodájának (CLO).

Az áfa-azonosító számnak az Európai Unión belül, különböző tagállamokban illetékes adóalanyok közötti kereskedelemben, az ún. belső piaci kereskedelemben van jelentősége. Belső piaci kereskedelemről akkor beszélünk, ha az árut másik tagállamba értékesítik, vagy másik tagállamból szerzik be, a szolgáltatásra a teljesítés helye szerint [a hatályos magyar szabályozás szerint a 15. § (2)-(4) bekezdései szerint], vagy a megrendelő székhelye szerint [15. § (5) bekezdés] másik tagállami adózónak kell megfizetnie. Az export és az import elnevezés az Unióban csak akkor használatos, ha az értékesítés az Unión kívülre irányul, vagy onnan történő beszerzést jelent.

Ha belső piaci áruértékesítésre vagy egyes, jogszabályban nevesített szolgáltatások teljesítésére vonatkozó szerződés megkötésekor a másik tagállamban illetékes vevő a nevén és a címén túl közli az illetősége szerinti tagállam adóhatósága által kiadott áfa-azonosító számot, ezzel arról is tájékoztatja az eladót, hogy adómentesen, 0 százalék általános forgalmi adóval akarja az árut megvásárolni, a szolgáltatást igénybe venni. Az adót az áfa-azonosító számot kiadó tagállamban, az ott érvényes szabályok szerint fogja megfizetni, mint tagállami beszerzést terhelő adót. Tekintettel a fennálló eshetőségre, az eladónak magának is rá kell kérdeznie, hogy a másik tagállami vevője rendelkezik-e áfa-azonosító számmal, ugyan is ettől függ, hogy számlázhat-e részére adó nélkül.

A csatlakozást megelőzően az APEH kiépíti azt az információs rendszert, amely megteremti a lehetőséget a magyar adózók részére is, hogy üzleti partnereik közös-ségi adószámáról, annak érvényességéről érdeklődhessenek. A rendszer működé-sének leírásáról az APEH internetes honlapján, valamint az ügyfélszolgálatokon el-érhető írásbeli anyagok útján kaphatnak majd tájékoztatást.

A közösségi adószámot az adóhivatal az adóalany kérésére adja, az adóköteles értékesítés megkezdésekor vagy a működés során a közösségen belüli értékesítés megkezdésekor. Egyszerűsítési okokból 2002. augusztus 1-jétől az adóhivatal azoknak az adóalanyoknak kérés nélkül ad közösségi adószámot, akik az általános forgalmi adóra vonatkozó bevallás szerint már most is értékesítenek, illetve importálnak az Európai Unióba/ból árut vagy teljesítenek szolgáltatást, és ebből adódóan várhatóan a jövőben is fognak.

Azok, akik 2003. augusztus 15-éig nem kaptak értesítést áfa-azonosító szám megállapításáról, adatmódosító, változásbejelentő lapon kérhetik annak megállapítását. A közösségi adószámot be kell jegyezni az egyéni vállalkozói igazolványba, illetve a cégjegyzékbe is. Az nyilvános, a mindennapi gazdasági tevékenységhez kapcsolódó azonosító szám.

vissza
Hozzáadás
kedvencekhez

hirdetés


hirdetés
Domain regisztráció,
tárhelybérlet kis- és
közép-
vállalkozásoknak a
legkedvezőbb áron!

hirdetés
ConnectAD

hirdetés

   Európai Unió           
   Adózás                    
   Jog                          
   Marketing                
   Pénzügyek               
   E-business                
   Tanácsadás              
   Üzleti etika               
   A vállalkozó             
   Névjegy                    
   Hasznos linkek         
   Címjegyzék              
   Színes                      
   Hírek                         
   Archívum                 

EGYÜTTMŰKÖDŐ
PARTNEREINKBankWeb

Vállalkozó Kedvű Fiatalok Klubja

EuroTempo


Egység:
Ebből
Ebbe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
  Impresszum I Adatvédelem I Médiaajánlat
Írja meg véleményét:
velemeny@vallalkozas-online.hu