hirdetés
Amit a közösségi adószámról tudni kell ege Új társasági forma: európai gazdasági egyesülés. kamarai kritika

Kamarai kritikai az önfoglalkoztatásról. Megoldható?

Címlap     Hírek   Info   Fórum   Impresszum   
   Vállalkozás indítása
Röviden a vállalati számlavezetésről
BankWeb.hu
2004. szeptember 24.

Jogszabály írja elő (a 6/97.MNB rendelet), hogy a cégek pénzforgalmukat bankszámlán keresztül kell, hogy bonyolítsák. Véleményünk szerint a számlavezetési kapcsolat kialakításakor nem csak az átutalás egyszeri költségeit, hanem egy egész szolgáltatáscsomag feltételeit kell figyelembevenni a döntés meghozatalakor: milyen számlára van szükségünk és az mibe kerül nekünk?

Kérjük, hogy a cikk további olvasása előtt vegyen elő egy papírt és az alábbi szempontok közül válassza ki az ön cégére vonatkozó kérdésköröket, majd a rendelkezésére álló adatok alapján értékelje ki az előnyöket és hátrányokat. Milyen szempontokat foglal magába a számlavezetés és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások témaköre?

- átutalás feltételei (költségek, ügyintézés gyorsasága, egyéb díjtételek: igazolások, eseti bizonylatok, utalás visszavonása stb) Az utóbbi időkben ezek a költségek lényegesen emelkedtek.
- információszerzés lehetőségei, szinvonala (kondíciókról, a számla egyenlegéről és a forgalomról) telefonos, számítógépes szolgáltatások
- betéti kondíciók (látraszóló és lekötött betétek) egyéb befektetési lehetőségek (befektetési alapok)
-
készpénzforgalom (kondíciói, kényelme, diszkréció)
- bankkártya használat (külön Bankiskola tananyagban foglalkozunk a kérdéssel)
- hitellehetőségek (ez esetben elsősorban folyószámlahitel)
- országos hálózattal rendelkező cégek esetében annak egységei hogyan tudják használni a bank fiókhálózatát
- jellemzően a partnereinek olcsóbban és aznapi teljesítéssel tud utalni, ha egy bankban vezetik a számlájukat (eltérő bank esetén az átutalás drágább és egy napot vesz igénybe)
- külkereskedelmi kapcsolatok esetén devizaszámla vezetés feltételei, továbbá vám fizetés/ügyintézés/garancia lehetőségei

Joggal mondhatja bárki, hogy egy kicsit tágan értelmezzük a számlavezetés témakörét, de meggyőződésünk, hogy ez a banki szolgáltatások egyik alappillére, melyet általában az egyéb kapcsolódó igényeinkkel együtt kell értékelni. (Hiába jó a számlavezetés egy bankban, ha nem kapok hitelkeretet, megfelelő bankkártyát, betéti lehetőségeket, stb.)

Tekintse át a fenti szempontokat, elemezze, hogy cége mekkora banki forgalmat bonyolít, az jellemzően milyen összegekből adódik, hány partnerük van, azok hol vezetik a számlájukat, betétesi pozícióban vannak vagy folyószámlahitelt tudnak jól hasznosítani stb.

Következő fontos témakör. Kézi (papír alapú) vagy elektronikus számlavezetés-e a megfelelőbb az ön cége számára ? Amennyiben havonta legalább milliós nagyságrendű a számlaforgalmuk és nem gyakori a pénztár igénybevétele, van számítógépük és nem idegenkednek annak használatától egyértelműen az elektronikus számlavezetést ajánljuk. Ennek előnyei: kényelmes, otthonról intézhető átutalások a nap bármely órájában, pontos és részletes információk a számlára vonatkozóan akár visszamenőleg is, könnyen kezelhető program, olcsóbb díjtételek. Általában azonban a papír alapú utalások és a pénztárhasználat drágább ebben az esetben. Nagy figyelmet kell fordítani a titokvédelemre, kik férhetnek hozzá a rendszerhez, kódszó gyakori változtatása stb.

vissza
Hozzáadás
kedvencekhez

hirdetés


hirdetés
Domain regisztráció,
tárhelybérlet kis- és
közép-
vállalkozásoknak a
legkedvezőbb áron!

hirdetés
ConnectAD

hirdetés

   Európai Unió           
   Adózás                    
   Jog                          
   Marketing                
   Pénzügyek               
   E-business                
   Tanácsadás              
   Üzleti etika               
   A vállalkozó             
   Névjegy                    
   Hasznos linkek         
   Címjegyzék              
   Színes                      
   Hírek                         
   Archívum                 

EGYÜTTMŰKÖDŐ
PARTNEREINKBankWeb

Vállalkozó Kedvű Fiatalok Klubja


Egység:
Ebből
Ebbe:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
  Impresszum I Adatvédelem I Médiaajánlat
Írja meg véleményét:
velemeny@vallalkozas-online.hu