hirdetés
Amit a közösségi adószámról tudni kell ege Új társasági forma: európai gazdasági egyesülés. kamarai kritika

Kamarai kritikai az önfoglalkoztatásról. Megoldható?

Címlap     Hírek   Info   Fórum   Impresszum   
   Vállalkozás indítása
   Európai Unió           
   Adózás                    
   Jog                          
   Marketing                
   Pénzügyek               
   E-business                
   Tanácsadás              
   Üzleti etika               
   A vállalkozó             
   Névjegy                    
   Hasznos linkek         
   Címjegyzék              
   Színes                      
   Hírek                         
   Archívum                 
EGYÜTTMŰKÖDŐ
PARTNEREINKBankWeb

Vállalkozó Kedvű Fiatalok Klubja

EuroTempo


Egység:
Ebből
Ebbe:

Új társasági forma: európai gazdasági egyesülés (ege)
Vállalkozás-online
2003. november 01.

Az európai gazdasági egyesülés jogi személy, rendeltetésében azonban különbözik a többi társasági formától, mivel célja az EU tagállamok határain átnyúló kooperáció, a társaságok hatékony, rugalmas együttműködésének az elősegítése.


A Magyarországon teljesen újnak számító vállalkozási forma legfontosabb jellemzője, hogy nem nyereség centrikus , nem elsősorban a maga számára kíván profitot termelni, alapvető rendeltetése, hogy megkönnyítse, illetve fejlessze tagjainak tevékenységét, növelje azok eredményességét. Az egyesülés tagjai természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, s közjogi egységek lehetnek.

A tagok különböző tagállamokban rendelkezhetnek székhellyel, legalább két tagjának kell lennie, a tagok az egyesülés tartozásaiért korlátlanul és egyetemlegesen felelnek . Az európai egyesülés annyiban különbözik a már most is meglévő egyesüléstől, hogy tagjai különböző tagállamokban működnek, vagy tevékenységüket különböző tagországokban gyakorolják. Minden tagnak azonban az EU-n belül kell székhellyel rendelkeznie, illetve működnie. Különbség van a határozathozatal módjában is: a magyar egyesülés általában egyszerű szótöbbséggel határoz, az európai - az idevágó rendelet értelmében - több kérdésben azonban egyhangú voksot követel.

Az európai gazdasági egyesülés alapítása nincsen minimális alaptőkéhez kötve, alapításához legalább 2 tagra van szükség. Nyilvántartását a székhely szerinti államban kell eszközölni, de alapítását és felszámolásának befejeződését az EU hivatalos lapjában is közzé kell tenni.

Az európai gazdasági egyesülés alapítására, vezető tisztségviselőinek összeférhetetlenségeire és a tagok kizárására a Gt. általános rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni. A ege szervezetére az egyesülés általános szabályai vonatkoznak.

Az európai gazdasági egyesüléssel kapcsolatos szabályozások a Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének a napján lép hatályba. Ez a dátum 2004. május 1.

vissza
Hozzáadás
kedvencekhez

hirdetés


hirdetés
Domain regisztráció,
tárhelybérlet kis- és
közép-
vállalkozásoknak a
legkedvezőbb áron!

hirdetés
ConnectAD

hirdetés

     
  Impresszum I Adatvédelem I Médiaajánlat
Írja meg véleményét:
velemeny@vallalkozas-online.hu