hirdetés
Amit a közösségi adószámról tudni kell ege Új társasági forma: európai gazdasági egyesülés. kamarai kritika

Kamarai kritikai az önfoglalkoztatásról. Megoldható?

Címlap     Hírek   Info   Fórum   Impresszum   
   Vállalkozás indítása
   Európai Unió           
   Adózás                    
   Jog                          
   Marketing                
   Pénzügyek               
   E-business                
   Tanácsadás              
   Üzleti etika               
   A vállalkozó             
   Névjegy                    
   Hasznos linkek         
   Címjegyzék              
   Színes                      
   Hírek                         
   Archívum                 
EGYÜTTMŰKÖDŐ
PARTNEREINK



BankWeb

Vállalkozó Kedvű Fiatalok Klubja

EuroTempo


Egység:
Ebből
Ebbe:

Kamarai kritikai az önfoglalkoztatásról
Index
2003. július 16.

A jelenlegi helyzetet nem lehet egycsapásra megoldani - olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara önfoglalkoztatási vitaanyaggal kapcsolatos állásfoglalásában. A kamara szerint a munkaadót érdekeltté kellene tenni abban, hogy önfoglalkoztatót alkalmazzon. A munkaügyi minisztériumban már a tervezet nyilvános vitájára készülnek, és nem számítanak arra, hogy az önfoglalkoztatás elbocsátásokhoz vezet.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja az önfoglalkoztatás szabályozását, ezt azonban csak összehangolt intézkedéssorozattal tartja megvalósíthatónak - derül ki a szervezet Indexhez eljuttatott állásfoglalásából. Kompaktor Emília, a kamara közgazdasági igazgatója szerint a járulékfizetés elkerülésének felszámolását célzó kormányzati törekvések csak az adó- és járulékterhek érezhető csökkentésével valósíthatók meg maradéktalanul.

A munkáltató most sem tud könnyebben fizetni. A kamarai szakember arra figyelmeztetett: a vállalkozói formában való foglalkoztatás korábban komoly munkaerő-piaci problémákat oldott meg, hiszen sokan csak úgy kerülhették el a munkanélküliséget, hogy vállalkozók lettek. A jelenlegi helyzetet egy csapásra nem lehet megoldani, már csak azért sem, mert a munkáltató valószínűleg most sem fogja könnyebben kifizetni a bérterheket, mint korábban.

Kompaktor Emília szerint a munkaadót ösztönözni kellene arra, hogy önfoglalkoztatóval szerződjön, valamint el kell kerülni a felesleges terheket jelentő látszatintézkedéseket és az adminisztráció növekedését. Azt is fontosnak tartja, hogy a változásoknak a valóban vállalkozóként dolgozó, szerződéses partnerek fokozottabb védelmére is ki kellene terjedniük.

Nem célszerű a visszamenőleges vizsgálat. A kamara szerint sokan kötöttek olyan megbízási vagy vállalkozói szerződést, amellyel munkaviszonyt lepleztek. Kompaktor Emília leszögezi: nem lenne célszerű, ha utólag történő vizsgálatok során, szubjektív megítélés alapján átminősítenék azokat.

Az MKIK illetékese szerint az önfoglalkoztatási rendszer bevezetése súlyos munkaerő-piaci feszültségeket is eredményezhet. Ezért a kamara szerint alapos hatástanulmányokat kellene végezni, és a külföldi tapasztalatokat a hazai viszonyokra át kellene dolgozni.

A minisztérium szerint nem lesznek elbocsátások. A minisztériumba folyamatosan érkeznek vissza az önfoglalkoztatási vitaanyaghoz fűzött vélemények. Ezek rendszerezése és elemzése után, várhatóan néhány héten belül megkezdődik a tervezet nyilvános társadalmi vitája. Ezt Burány Sándor munkaügyi miniszter jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján.

A szaktárcánál nem félnek attól, hogy az önfoglalkoztatási rendszer hatására a most kényszervállalkozóként foglalkoztatott munkatársakkal szerződést bontanak a munkaadók. "Nincs ilyen közvetlen, rövidtávú veszély" - válaszolta Burány Sándor egy újságírói kérdésre. Igaz, a tervezet még eléggé képlékeny, maga a miniszter is elismert, hogy a részletek még kidolgozásra várnak.

Önfoglalkoztatás kétszeres adóztatással. A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumban május végén jelentették be, hogy német mintára hazánkban is bevezetnék az önfoglalkoztatás intézményét. Ezzel azt a gyakorlatot szeretnék felszámolni, hogy a munkaadók vállalkozási vagy megbízási szerződéssel foglalkoztassák munkatársaikat, és így csökkentsék a közterheket.

Az új rendszert a tervek szerint egy hároméves átmeneti időszak során vezetnék be. A munkaadónak az első évben a bérterhek egyharmadát, a másodikban kétharmadát, a harmadiktól pedig a bérek utáni teljes adó- és járulékterhet kellene megfizetnie az önfoglalkoztatók után is. Az, hogy ki számít önfoglalkoztatónak, egy ötpontos kritériumrendszer alapján dőlne el. Aki az elvárásoknak megfelel, annak lényegében kötelező lesz az önfoglalkoztatást választania.

Az új rendszer elsősorban a foglalkoztatókat érinti, méghozzá felettébb kellemetlenül, hiszen közterheiket jelentősen növeli. Önfoglalkoztatott a mostani terhek szerint magánszemély nem lehet, csak vállalkozó vagy vállalkozás. A jelenlegi elképzelésekből úgy tűnik: ha a munkaadónak is fizetnie kell a közterheket az önfoglalkoztatónak kifizetett összeg után, úgy azt a pénzt kétszer adóztatják meg.

vissza
Hozzáadás
kedvencekhez

hirdetés


hirdetés
Domain regisztráció,
tárhelybérlet kis- és
közép-
vállalkozásoknak a
legkedvezőbb áron!

hirdetés
ConnectAD

hirdetés

     
  Impresszum I Adatvédelem I Médiaajánlat
Írja meg véleményét:
velemeny@vallalkozas-online.hu